Průzkum: Odstoupení Švejnara pomohlo hlavně Fischerovi

Domácí Domácí
17. 9. 2012 16:47
Bývalý premiér si polepšil o 5 procentních bodů, získal by téměř 30 procent hlasů
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Odstoupení Jana Švejnara z kandidatury na prezidenta výrazně pomohlo ostatním uchazečům.

Situace nahrává především Janu Fischerovi, který si polepšil téměř na 30 procent hlasů. Protestní hlasy pak získal Vladimír Franz.

Vyplývá to z průzkumu společnosti ppm Factum.

Ani jeden ze současných kandidátů by nezískal nadpoloviční polovinu hlasů. Kdyby se v září konaly volby, zvítězil by Jan Fischer s 27,7 procenty hlasů.

Po rozhodnutí Jana Švejnara nekandidovat si tak polepšil o 5,7 procentních bodů a jako první tak překonal hranici 24 procent.

Na druhém místě by skončil Miloš Zeman, který by získal 22,7 procent hlasů. I jemu Švejnarovo odstoupení pomohlo - oba kandidáti získali před ostatními podstatný náskok.

Na třetí místo se dostal Jiří Dienstbier, který získal 6,9 procent hlasů. Těsně za ním skončil Vladimír Franz, který si výrazně polepšil - volilo by ho 6,6 procent respondentů. Podle autorů průzkumu tak za Dienstbierem zaostává jen staticky nevýznamně.

Podpora Okamury stále klesá 

Franz na čtvrté příčce vystřídal Tomia Okamuru, jehož podpora stále klesá. "V prvním pololetí se blížila desetiprocentní hladině, nyní je 6,1 procent," dodávají autoři průzkumu.

Velice podobně je na tom Karel Schwarzenberg s 5,9 procenty a Přemysl Sobotka s 5,7 procenty. "Zatímco u Schwarzenberga lze hovořit o setrvalé podpoře, Sobotka postupně mírně posiluje," doplňují autoři.

Nad tříprocentní hranici se poprvé dostal Vladimír Dlouhý se 4,5 procenty a Zdeněk Tůma s 4,3 procenty. Janě Bobošíkové klesla podpora na 3,8 procent, podobně je na tom i Zuzana Roithová s 3,4 procenty.

Nikdo další by tříprocentní hranice nedosáhl.

Přímé volby prezidenta by se v současnosti zúčastnilo 61,2 procent respondentů, volební účast tak přestala klesat.

Václavu Klausovi končí funkční období 7. března roku 2013. Prezidentská volba by se tedy měla konat mezi 6. lednem a 5. únorem.

První kolo by se podle senátora Milana Štěcha mohlo konat 11. a 12 ledna, případně o týden později. Druhé kolo volby, do kterého by postoupili dva finalisté, se uskuteční za dva týdny poté.

Prezidentský volební model
Prezidentský volební model | Foto: PPM Factum

 

Právě se děje

Další zprávy