Průzkum: Jan Fischer je favoritem prezidentských voleb

ČTK ČTK
6. 9. 2012 18:38
Podle průzkumu veřejného mínění by měl největší podporu i ve druhém kole
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Největší šanci uspět v prvním kolem prezidentské volby má bývalý premiér Jan Fischer. Svou podporu mu vyjadřuje 34 procent lidí, kteří se zúčastní přímé volby prezidenta.

Následuje ho někdejší premiér Miloš Zeman s podporou 20,5 procenta voličů a na třetím místě je ekonom Jan Švejnar s deseti procenty. Vyplývá to ze srpnového průzkumu agentury Median.

Ze stranických kandidátů jsou na čtvrtém a pátém místě místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier a ministr zahraničí a šéf vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg s 5,5 procenta a dále místopředseda Senátu Přemysl Sobotka s pěti procenty.

Ekonoma Vladimíra Dlouhého podporuje 4,5 procenta voličů, předsedkyni strany Suverenita Janu Bobošíkovou čtyři procenta a herečku Táňu Fischerovou 3,5 procenta. Jiného kandidáta preferuje 7,5 procenta voličů.

Důležitým ukazatelem pro druhé kolo volby, do kterého postupují dva nejúspěšnější kandidáti z kola prvního, je také jejich přijatelnost pro voliče. I zde vede Jan Fischer, kterého mezi tři nejpřijatelnější zařadilo 54 procent dotazovaných. Miloše Zemana takto zařadilo 37 procent respondentů a Jana Švejnara 22,5 procenta. Poměrně úspěšný zde byl Vladimír Dlouhý, který je přijatelný pro 16,5 procenta dotazovaných.

Podle průzkumu se volit prezidenta chystá 70,5 procenta oprávněných voličů. Z toho 39 procent se k volbám chystá určitě a 31,5 procenta spíše. Naopak deset procent voličů k volbám spíše nepůjde a 19,5 procenta nepůjde určitě.

Agentura prováděla průzkum od 2. srpna do 1. září a zúčastnilo se ho celkem 968 respondentů starších 18 let.

 

Právě se děje

Další zprávy