Švejnar se o Hrad ucházet nebude. Průzkumy se změní

Tereza Šídlová
11. 9. 2012 10:30
Jeden z dosavadních favoritů průzkumů v úterý oznámil své rozhodnutí e-mailem
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ekonom Jan Švejnar nebude kandidovat na českého prezidenta. Po dlouhých týdnech váhání to sdělil ve svém tiskovém prohlášení.

„V reakci na četné dotazy oznamuji, že jsem se rozhodl neúčastnit se této volby prezidenta České republiky," uvedl v e-mailovém prohlášení Čechoameričan, který v současné době řídí Centrum pro globální hospodářskou politiku na Kolumbijské univerzitě v USA.

Sám Švejnar avizoval, že se rozhodne do konce léta.

S jeho kandidaturou ale také počítají všechny předvolební průzkumy. V nich navíc obsazoval přední příčky. Lze očekávat, že po jeho "NE" nominaci se změní poměry podpory jednotlivým kandidátům.

Švejnarovi patřilo podle posledních grafů minimálně deset procent podpory, dřívější průzkumy hovořily až o téměř dvacetiprocentní podpoře.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Jana Švejnara na Aktuálně.cz
S Hradem neváhám. Jenom si všechno pečlivě promýšlím

Podle Jana Herzmanna z agentury Factum Invenio rozhodnutí Švejnara ještě posílí současný favorit průzkumů, ex-premiér Jan Fischer. Prý až dvě třetiny "Švejnarových hlasů" odejdou za ním.

"Oba muži mají podobný profil. Jsou to nezávislí kandidáti, mají ekonomickou erudici a jsou dostatečně známí. To, že nejsou spojeni s žádnou politickou stranou, vyhovovalo velkému počtu voličů," uvedl Herzmann.

Švejnar dále uvedl, že se chce podílet na českém veřejném životě.

„Zejména cítím potřebu se intenzivně věnovat výzkumu a tvorbě hospodářské politiky, která je v současné krizi klíčová pro další vývoj České republiky, Evropy a globální ekonomiky," uvedl také muž, který se o Hrad ucházel v roce 2008 proti Václavu Klausovi.

 

Právě se děje

Další zprávy