Průzkum: Náskok ODS před soupeři roste

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
10. 10. 2006 11:45
Praha - Předčasné sněmovní volby můžou být výhodnější pro ODS. Být teď, získali by občanští demokraté 39 procent hlasů a výrazně tak porazili ČSSD.

Vyplývá to z volební prognózy agentury Median. Ta zkoumá rozložení sil mezi voliči, kteří půjdou volit a už jsou rozhodnutí koho. Průzkumu se zúčastnilo 1484 respondetnů, probíhal od 2. 9. do 1. 10. 2006.

Foto: Aktuálně.cz

Kdo je favoritem senátních a komunálních voleb. Analýzu Aktuálně.cz čtěte ZDE

Pokud by se volby konaly teď, ODS by získala 39,1 % hlasů. Oproti srpnovému průzkumu Medianu si ODS polepšila o dvě procenta.

5 stran ve sněmovně

Povolební politická krize tak podle výzkumníků více svědčí právě v současnosti vládní ODS. Druhé sociální demokracii šetření připisuje zisk 29,4 % hlasů. To je téměř stejný výsledek, jakého ČSSD dosáhla i minulý měsíc.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Do sněmovny by stejně jako v červnových volbách prošli už jen komunisté (13 %), zelení (7,8 %) a lidovci (6,1 %).

Z mimoparlamentních stran nejlépe dopadli Nezávislí, vybrala by si je 2,1 % voličů. Součet zisku všech mimoparlamentních stran, včetně Nezávislých, je 4,7 %. 

K volbám se chystá jedenašedesát procent voličů, 39 % by tedy volit nešlo. To je ve srovnání s minulými měsíci zlepšení. Volební účast by se tak přiblížila k té z červnového hlasování, toho se zůčastnilo 64,5 % voličů.

Sociologové si to vysvětlují kampaní politických stran před senátními a komunálními volbami. "Nemalý vliv na ochotu občanů jít k volbám mohla mít i skutečnost, že po dlouhém a pro občany unavujícím vyjednávání se v září podařilo sestavit vládu," uvádí agentura v tiskové zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy