Volby za dveřmi: Favority ODS a ČSSD

Petr Holub
6. 10. 2006 0:00
Analýza - Dva týdny před volbami do Senátu se ptáme, kdo bude asi vítězem. Sázíme na starosty, velké strany a senátory, kteří své posty obhajují.

Velké strany jsou tradičním favoritem voleb. Je ale pravda, že právě při hlasování o Senátu papíroví favorité často zklamou.

Kdyby voliči v senátních obvodech volili úplně stejně jako v červnu, získali by občanští demokraté 16 mandátů a sociální demokraté 11 nových senátorů. Zkušenost z minulých let ukazuje, že strany zřejmě dostanou hlasů méně.

Na překážku může být silný soupeř z jiné strany. Především bývalí senátoři mohli uplynulých šest vět věnovat jakési plíživé volební kampani. Pokud proti nim ODS a ČSSD nepostaví dost silné kandidáty, mohou prohrát.

ODS tak zřejmě nemá mnoho šancí v Benešově, kde postavila proti senátorce Rögnerové (Volba pro město) pouze starostu menšího Neveklova. Obtížně může také uspět starostka Havlíčkova Brodu na Chrudimsku proti Petru Pithartovi (KDU-ČSL).

Sociální demokraté nenašli silné kandidáty proti dvěma lidoveckým senátorům, konkrétně Stodůlkovi ve Zlíně a Jílkovi v Šumperku.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Starostové jako hlavní trumf

ODS a ČSSD však situaci nepodcenily a v řadě obvodů postavily silné starosty proti dosavadním senátorům.

Na první pohled nelze příliš očekávat, že populární sociální demokrat Vícha z Bohumína prohraje v havířovském obvodě proti senátoru Feberovi (KDU-ČSL), ani že jablonecký starosta Čeřovský (ODS) prohraje se senátorkou Paukrtovou (SOS). Také starosta Podsedic a bývalý poslanec Kopecký (ČSSD) by měl na levicovém Litoměřicku porazit senátora Bártu (KDU) a sociálnědemokratický šéf třebíčské radnice může vyhrát v boji se senátorem Janatou (KDU).

Starosta obvodu Ostravy-Jih Veřovský (ČSSD) by mohl ve svém levicovém obvodu obstát proti překvapivému vítězi voleb před šesti let, senátoru Balabánovi (ODS).

Velké strany však mohou ztrácet, když proti jejich obyčejným kandidátům postaví starosty ostatní strany. Nebezpečí pro sociální demokraty v Sokolově znamená nezávislý starosta Chodova, lidovci postavili ve Vsetíně proti favorizované ODS tamního starostu.

Foto: Aktuálně.cz
  • Volební rekord: 204 kandidátů chce váš hlas ČTĚTE ZDE
    Seznamte se se všemi, kteří chtějí být senátory, ve speciální volební příloze Aktuálně.cz

Je vidět, že ODS ani ČSSD výběr kandidátů nepodcenily, přesto postavily jen dva ministry. Oba však mají nevděčnou úlohu. Současný šéf zahraničí Vondra (ODS) může jen těžko obstát na Litoměřicku a bývalý vicepremiér Havel (ČSSD) byl nasazen na Svitavsku proti starostovi Poličky z ODS i lidovci v samotných Svitavách. Shodou okolností jde zřejmě o dva výjimečné obvody, kde proti sobě stojí tři "papírově" rovnocenní kandidáti.

"Ano" na všechny otázky

Pokud by velké strany skutečně ztratily jen ve zmíněných obvodech, byly by na tom ještě dobře. ODS by získala 13 mandátů a zvýšila tak počet senátorů na čtyřicet. Neměla by sice úplnou většinu, ale výsledek by se stejně zapsal na listinu úspěchů Mirka Topolánek. Sedm mandátů by bylo úspěchem pro sociálního demokrata Jiřího Paroubka.

Voliči by také dali kladnou odpověď na otázku, jestli má být příštím prezidentem Václav Klaus. Ke 40 mandátům ODS by přidali dalších 12 lidovci. I s hlasy poslanců by tak "Klausovská koalice" činila 148 hlasů ve sboru 281 zákonodárců.
Velké strany by také konečně získaly ústavní většinu i v horní komoře parlamentu. Držely by 53 z jednaosmdesáti křesel.

  • Jak by kandidáti do senátu hlasovali o prezidentovi ČTĚTE ZDE
    Aktuálně.cz se zeptalo všech 204 kandidátů do Senátu, jestli by v roce 2008 znovu volili za prezidenta Václava Klause
  • Přijde Luxův obrat?

    Situaci velkým stranám by ovšem mohlo zkomplikovat právě to, že si voliči zmíněné otázky uvědomí.

    Poprvé se něco podobného stalo v roce 1996, když předseda lidovců Josef Lux v památném proslovu vyzval voliče, aby ve druhém kole hlasovali jinak než v prvním. Jinak by se do Senátu dostalo 75 kandidátů ODS. Od té doby mají voliči slabost pro outsidery.   

    Mohou chtít potrestat Topolánka či Paroubka za neúspěšné jednání o vládě a dát velkým stranám méně. Klaus je v průzkumech populární a tak mu od občanů zřejmě příliš nehrozí, stejně jako před šesti lety však mohou voliči preferovat menší strany, aby zabránili ústavní většině ODS a ČSSD. Mohou se opět bát možnosti, že velcí budou chtít změnit volební systém.

    Pak by dostali šanci především nezávislí kandidáti. Všichni pamatují příklad Prahy, kde suverénní ODS prohrávala s unionisty. Tentokrát v hlavním městě za Unii svobody kandiduje bývalý poslanec Svatopluk Karásek, jeho někdejší kolegyně Táňa Fischerová reprezentuje hnutí Zelených. V Ostravě by mohl "Luxův obrat" pomoci Pavle Topolánkové v boji proti favorizované ČSSD.

     

    Právě se děje

    Další zprávy