Premiér Nečas chystá vyhazov pro další dva ministry

Kateřina Eliášová
4. 5. 2011 9:04
Premiéra čeká možná těžší boj než při prvních změnách v kabinetu
Ministr Ivan Fuksa má odejít. Stojí za ním silní Středočeši.
Ministr Ivan Fuksa má odejít. Stojí za ním silní Středočeši. | Foto: Jan Langer

Praha - Premiér a předseda ODS Petr Nečas chystá druhou vlnu změn ve svém kabinetu. Odejít by z něj měli ministr obrany Alexandr Vondra a ministr zemědělství Ivan Fuksa, oba z ODS.

Vyplývá to z informací, které Aktuálně.cz získalo z vedení Nečasovy strany. Premiér se zatím k detailům chystaných personálních změn nevyjádřil.

"Spekulace o personálních změnách ve vládě jsou v tuto chvíli naprosto bezpředmětné," uvedl pouze.

Zdroje informací o změnách v kabinetu nechtějí o detailech mluvit otevřeně, kontury Nečasova plánu prozrazují jen pod podmínkou anonymity.

Kalouskův muž

Ivan Fuksa nikdy nepatřil mezi Nečasovy oblíbence, je vnímán spíše jako politik, který má blízko k exšéfovi strany Mirku Topolánkovi a taky k ministru financí Miroslavu Kalouskovi, kterému dělal v Topolánkově vládě náměstka.

I proto jej Nečas zamýšlel z vlády odvolat. Plán mu zraje v hlavě už delší dobu, obměnu kabinetu zamýšlel právě na přelomu května a června a Fuksův odchod měl být jeho součástí.

Vládní krize však změny ve vládě urychlila a do jisté míry zbrzdila i Fuksův pád. Jeho odvolání totiž začali požadovat politici Věcí veřejných výměnou za odchod svých politiků. V tu chvíli nebylo možné takový "obchod" stvrdit.

Až co řeknou Středočeši

Teď může zamýšlené odvolání Fuksy narazit na odpor silné středočeské organizace, což je jeho domovská buňka.

"Středočeská organizace stojí za Ivanem Fuksou," tvrdí poslanec Marek Šnajdr, vlivný politik právě ze středních Čech.

Sám však připouští, že podpora pro něj není stoprocentní. Uvnitř organizace jsou i politici, kteří dlouhodobě Fuksovo angažmá v kabinetu kritizují, třeba bývalý středočeský hejtman Petr Bendl. Už ve čtvrtek se schází regionální sněm středočeské ODS a Fuksa si tam žádostí o podporu může otestovat, jak silnou podporu ve vlivné organizaci má.

"Je možné, že debata na toto téma zazní, ale já nebudu teď říkat, zda o podporu požádám. Ostatně mé působení v kabinetu nesouvisí s tím, zda mám či nemám politickou podporu. Je to o tom, jak pracuji a já si myslím, že výsledky za mnou vidět jsou," řekl Aktuálně.cz Fuksa.

Za Fuksou stojí Tluchoř

Dosud měl ministr Fuksa ve straně silného zastánce, předsedu poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře. Jeho dosavadní vliv je však nyní otřesen aférami, které se u něj v poslední době vrší.

Uškodilo mu zejména zveřejnění tajně pořízené nahrávky bývalé poslankyně Věcí veřejných Kristýny Kočí, ve kterém Tluchoře označila za spolustrůjce puče uvnitř VV. Tluchoř patřil rovněž k těm politikům, kteří razili teorii vládnout dál bez Věcí veřejných, což nechtěl premiér Petr Nečas. A když premiér v Kramářově vile ubezpečil veřejnost, že chce nadále s VV vládnout, Tluchoř na mimořádné tiskové konferenci obvinil ministra VV Radka Johna, že zneužívá policii.

V půlce června bude poslanecký klub převolovat vedení klubu a rýsuje se možnost, že aféry a ztráta loajality ze strany řady poslanců připraví Tluchoře jak o místo předsedy klubu, tak i o místo ve vyjednávacím týmu ODS, jehož je předseda klubu pevnou součástí.

Ostatně teprve poté, jak se klub rozhodne, chce Nečas změny ve vládě realizovat, tvrdí zdroje z ODS.

Vondru trápí ProMoPro

Původní Nečasův plán počítal s přesunem ministra obrany Alexandra Vondry právě na Fuksovo místo. Ostatně Vondra chtěl zemědělství od začátku existence Nečasovy vlády, jenže premiér mu svěřil jiný resort.

Situaci však zkomplikovala aféra ProMoPro, v níž jde o podezřelé utrácení státních peněz v éře českého předsednictví EU, které měl Vondra v době jeho trvání na starost.

Vondra už dal svoji funkci k dispozici, premiér ji však zatím nepřijal. Pokud padne v kauze ProMoPro obvinění, padne i Vondra.

Nahradit by jej podle informací Aktuálně.cz mohl jeho dosavadní náměstek Jiří Šedivý, který už jednou tento resort řídil, nebo politik z ODS. Expertem na otázky bezpečnosti je v této straně poslanec Jan Vidím. "Alexandr Vondra je můj ministr obrany. Pokud by nebyl, mění to situaci a teprve pak jsem ochoten se o tom bavit," uvedl Vidím.

 

Právě se děje

Další zprávy