John online: Neprosadíme-li náš program, vládu opustíme

Martina Machová Martina Machová
28. 4. 2011 16:55
Vicepremiér a předseda Věcí veřejných odpovídal na dotazy čtenářů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda Věcí veřejných Radek John trvá na tom, že jeho strana odejde z vlády Petra Nečase, pokud VV neprosadí velkou část svého programu.

John, který minulý týden opustil ministerstvo vnitra a nyní buduje nový úřad protikorupčního vicepremiéra, to řekl v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

"Kdybychom teď odešli z vlády, neprosadíme prakticky žádný ze dvou set bodů, které jsme dojednali v koaliční smlouvě, jenom jsme se rok zbytečně hádali," vysvětloval v jedné z odpovědí.

"O moc a místečko nám ale skutečně nejde. Jestli se přesvědčíme, že nemáme šanci prosadit velkou část našeho programu, z vlády odejdeme. Nejbližší měsíce o tom budou rozhodovat," dodal.

"Do trafiky bez kompetencí nesednu"

Radek John chce s dvanáctičlenným týmem koordinovat boj proti korupci, a to nejen na ministerstvech, ale také na radnicích a krajích v regionech.

K ruce by mu měli být jeho vládní kolegové, pod jejichž resorty patří klíčové zákony jako zákon o veřejných zakázkách, zákon o úřednících nebo zákon o generální inspekci. Spolupracovat chce s policií i justicí.

Čtenáři se nového protikorupčního vicepremiéra rovněž ptali, jak je to s jeho sliby boje s korupcí a zda je nevyměnil za trafiku.

"Zaprvé - skutek neutek, udělali jsme protikorupční strategii, kterou nám chválí odborníci z vyspělých evropských zemí. Za druhé, kdyby ten úřad byla trafika bez kompetencí, tak si do ní nesednu," tvrdí John.

Radek John ve čtvrtek odpoledne odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz:

Odpovězeno: 28. 04. | 15:03Autor: Václav VV

Otázka: Lidé chtějí stravenky zachovat, zrušením stravenek by přišlo mnoho lidí v veřejném stravování o práci.
Podpoříte požadavek p. Kalouska na zrušení stravenek?

Radek John: Dobrý den, Václave, v současnosti se teprve otázka výjimek řeší a vůbec zatím není jisté, že budou rušeny právě stravenky. Debatu o výběru neopodstatněných výjimek ke zrušení vedeme jak s odbory, tak s ekonomy z NERVu, zejména s našimi zástupci, profesorem Švejnarem a ekonomem Kohoutem.

Odpovězeno: 28. 04. | 15:13Autor: Clavis

Otázka: Pane Johne, prosím vás, vládu nepokládejte, přestaňte řešit malicherné spory, přestaňte se nahrávat a věnujte se tomu, kvůli čemu jste byli zvoleni - reformy. Jinak ztratíte poslední zbytky důvěryhodnosti.

Radek John: Pane Clavisi, začnu od konce. Na spolupráci v koaliční vládě musí být vždy tři. Musí fungovat vzájemný respekt a rovnost, a to se v mnoha situacích nedělo, proto docházelo k těmto sporům. Sám jsem se soustředil na prosazení protikorupční strategie a každá hádka navíc nejen, že nám bere úctu veřejnosti, ale zároveň nás oslabuje v akceschopnosti. I přes ty hádky se podařilo mnohé. Například osmnáct konkrétních opatřeních z protikorupční strategie (trestní odpovědnost právnických osob) Mimochodem poslouchal jsem pana Bublana v Hydeparku, kterého se ptali, co ho mrzí, že neprosadil v boji proti korupci. Vyjmenoval přesně co jsme prosadili my. Snížení hranice trestních činů na odposlechy, která umožňuje snížení hraniceavedení institutu korunního svědka a nahlížení do řízení speciální policejní složkou složkou. V této chvíli jednáme s odbory o důchodové reformě, dnes večer probíhá jednání s koaličními partnery na poradě ekonomických ministrů, zítra koaliční jednání o důchodové a zdravotní reformě, takže my práci rozhodně neblokujeme.

Odpovězeno: 28. 04. | 15:17Autor: Regina

Otázka: Dobré odpoledne, pane Johne, proč se tak zuby nehty držíte u moci i za cenu ponižování ze strany koaličních partnerů? Máte zodpovědnost k voličům, jdete proti nim schvalováním asociálních zákonů, teplé místečko je pro vás teď důležitější. Už Vás nebudeme volit, jsme moc zklamaní.

Radek John: Právě proto, že máme zodpovědnost k voličům, snažíme se prosadit maximum z našeho volebního programu a uvést v život, to co jsme pro voliče VV vyjednali v koaliční smlouvě. Je to dvě stě konkrétních bodů. Kdybychom teď odešli z vlády, neprosadíme prakticky žádný z nich, jenom jsme se rok zbytečně hádali. Ale o moc a místečko nám skutečně nejde, jestli se přesvědčíme, že nemáme šanci prosadit velkou část našeho programu, z vlády odejdeme. Nejbližší měsíce o tom budou rozhodovat.

Odpovězeno: 28. 04. | 15:18Autor: fanka

Otázka: zdravím vás, ... je vidět, že politika přece jen mění lidi - i normální lidi, jako jste byl vy a pan Huml. Přesto věřím, že budete v koalici pokračovat, šlapat ODS na paty a opozici dostatečně usměrňovat. Držím pěsti

Radek John: Tak to je zajímavé, kamarádi mi říkají, že se vůbec neměním. Nicméně, snažíme se přesně o to, co říkáte, ale má to určitou mez. Ta hranice je také, abychom se nezměnili.

Odpovězeno: 28. 04. | 15:23Autor: Petr Hanis

Otázka: Pane Johne myslim si ze jste zradil nas volice,jako novinar jste odbornik ale jako politik jte zklamal ci si otom myslite

Radek John: Poďme to hodnotit podle činů. Prosadil jsem nového nezávislého policejního prezidenta, kterého policie nutně potřebovala. Vytahal jsem kostlivce ze skříní Ministerstva vnitra, všechny ty nevýhodně zakázky, které vás poplatníky staly peníze, reformu cizinecké policie, která zabránila korupci v této složce, vzorový úřad - od 1.2. vyvěšujeme všechny zakázky nad 100 tisíc korun na internetu, včetně všech nabídek a včetně zdůvodnění kdo vyhrál, proč vyhrál a za kolik vyhrál. Zajímavé, že se to tady desítky let nedělalo. Proč asi? Jinak průběžně vyhodnocujeme, co jsme slibovali před volbami a co se nám daří plnit. Samozřejmě nesplníme všechno - to byste nám museli dát 51 procent. Dostali jsme 11 procent, ale je vyjednáno v koaliční smlouvě splnění zhruba zhruba 40 procent našeho programu. Věci, které tady měly desítky let být. Pak by Česká republika nebyla v takové situaci, jako je dnes, nebyla zadlužena bilionem korun, přesto, že se prodávaly státní podniky a nebylo by se tu rozkradlo desítky miliard korun za armádní zakázky, stavby dálnic, předražené prodeje zdravotních přístrojů atd.

Odpovězeno: 28. 04. | 15:26Autor: Tomas

Otázka: Dobry den p.Johne..volil sem vas,ale kdyz ted vidim co je vase pseudo strana zac dost me mrzi,ze sem tak ucinil..Zridili vam trafiku bez pravomoci kam si ani sam nemuzete vybrat team a ani to vas od koryta zrejme neodtrhne..Jen poprad chrlite prohlaseni a skutek-utekl!Je to tak?

Radek John: Zaprvé skutek neutek, udělali jsme protikorupční strategii, kterou nám chválí odborníci z vyspělých evropských zemí. Za druhé, kdyby ten úřad byla trafika bez kompetencí, tak si do ní nesednu. Podobné úřady jsou mimochodem zřízeny v Kanadě a skandinávských zemí. Myslíte, že by je platili, kdyby byly nanic? Pokud by nebylo možné v úřadě udělat viditelnou práci hlavně v krajích, městech a obcích, kde se dodnes zadávají veřejné zakázky velmi podivně a kde je přitom utrácena polovina veřejných peněz, tak bych se do toho nepouštěl.

Odpovězeno: 28. 04. | 15:29Autor: Mirek

Otázka: Dobrý den,pane Johne,není pro Vás ponižující dělat ministra ničeho? Tento korupcí prolezlý stát přeci ministerstvo kterému šéfujete nemůže potřebovat.

Radek John: Nejde o ministerstvo, jde o zřízení rady vlády pro boj s korupcí, po které léta volají neziskové organizace včetně Transparency international. Kdyby to byla instituce ničeho a ničemu, rozhodně v ní nebudu. Mimochodem, kvůli korupci při veřejných zakázkách přicházíme ročně o šedesát až sto miliard korun. Sekce vlády pro boj s korupcí má roční rozpočet dvacet milionů korun. Když bude fungovat, rozhodně vydělá nejen na sebe, ale i na vás.

Odpovězeno: 28. 04. | 15:32Autor: roman

Otázka: Dobrý den, Radku,

píšete tu o tom, co se vám podařilo mnohé. nicméně bych se nesoustředil na to, co se povedlo, ale na to, jak napravit špatné jméno VV, potažmo vlády. a to můžete udělat pouze tím, že přestanete řešit žabomyší války apod.,..jakými kroky chcete napravit své dobré jméno?..konkrétně..

Radek John: Máte naprostou pravdu, tato vláda nemá další smysl, pokud se nevrátí ke konkrétní práci a neshodne se konečně na zásadních reformách, které zabrání krizi České republiky. My v tom vyjednávání obhajujeme zájmy střední třídy, lidí, kteří pracují a vychovávají děti. Chceme, aby reformy neodnesla právě tato vrstva lidí. A jestli se konkrétně nedohodneme v horizontu týdnů, další existence vlády je neobhajitelná. A jestli si myslíte, že mě neštvou žabomyší války, tak musím říct, že nic mě v životě tak nepopuzovalo, jako to, co se děje v politice.

Odpovězeno: 28. 04. | 15:34Autor: jirka

Otázka: pane byvaly ministre:opozice,NERV,ekonomove,odbornici z rad danych profesi,MMF,obcane CR,a jini dokola opakuji,ze to co delate je v drtive vetsine spatne.Vase koala je jedina,ktera tvrdi opak.Kdo ma pravdu?Myslite,ze miliony lidi lzou a vas 118 poslancu mate pravdu?

Radek John: Jestli mám mluvit konkrétně za sebe, tak vládní protikorupční strategii pochválili odborníci ze Spojených státu, Velké Británie, Německa, Norska, Švédska. Neslyšel jsem kritiku této strategie ani od neziskových organizací ani od Nervu - vždyť se na ní podílely. Společný názor naopak je, že jde o nejlepší názor od roku 1989 a že je škoda, že nebyla naplněna už před dvaceti lety. Nebylo by se tady dělo to, co se tu dělo.

Odpovězeno: 28. 04. | 15:38Autor: Richard

Otázka: Dobrý den pane John, mrzí mě způsob, jakým jste vyloučili ze strany paní Kočí. Celá věc se řádně neprošetřila, nedali jste prostor k vyjádření. Na lidi to působí tak, že se všechno snažíte smést pod koberec. Scházíte se v soukromých prostorech pana Bárty. Proč? Pěkný den.

Radek John: Velmi se mýlíte, že jsme nedali Kristýně Kočí prostor k prošetření. Byla pozvána na poslanecký klub, několikrát jsme ji během zasedání vyzývali, aby se konečně dostavila, posílali jsme za ní asistenty se stejným vzkatem, a ona nepřišla. A to bylo ještě před zveřejněním její šílené nahrávky, potom zveřejnění už rozhodně zájem přijít nemá. A nám to co řekla na nahrávce, stačí vrchovatě. Scházíme se v mnoha soukromých prostorách. Když je to blíž u mě, tak u mě, když je to blíž u Karolíny Peake, tak u ní. KDyž je to praktičtější u Víta Bárty, tak tam. Scházíme se prostě nejen v nehostinných kancelářích, ale i v soukromých bytech, tak jako všichni jiní politici jiných stran a jako všichni normální lidé. Nebo Vy se snad nescházíte s nikým v soukromém bytě?

Odpovězeno: 28. 04. | 15:41Autor: karel dvorak

Otázka: Vydržte - věřím, že pokud VV dokáží dotáhnout do konce alespoň jednu "politickou kauzu" a kromě věčných slibů všech dosavadních politiků opravdu něco vyšetřit a vyvodit důsledky - pak to bude největší úspěch v české politice od r. 1989.Věřím, že výsledek vás vynese na výsluní.

Radek John: Když expert na boj proti korupci z Harvardské univerzity vyslechl naší protikorupční strategii, řekl: "Je to úplně skvělé, ale dokud nebude chycena nějaká velká ryba, je to úplně na houby." Proto jsme tak urputně bojovali o nového policejního prezidenta, aby rozhýbal policii a zejména její protikorupční složky. A já věřím, že to přinese výsledky. I když vím, že dosud se to žádnému ministru vnitra nepodařilo.

Odpovězeno: 28. 04. | 15:42Autor: Hana

Otázka: Jak je možné, že Novák, který si nakradl korupcí přes 40 miliónů Kč, nemusel tyto peníze vrátit v plné výši, zaplatil pouze symbolickou pokutu a vyvázl s podmínkou? Co je to za zákony a soudy, které toto umožňují? Co s tím hodláte dělat? Kdy seberete tunelářům nakradené majetky?

Radek John: I já jsem tím zcela šokován. Vzkaz soudu zněl - Kraďte, vyplatí se to, ani si nic neodsedíte a peníze si hezky užijete. To je výsledek legislativy a politiky posledních let. Proto jsme chtěli změnu.

Odpovězeno: 28. 04. | 15:48Autor: Kikaya

Otázka: Dobrý den, necítíte se jako strana "Přidržtaška" současné vladní koalice? Bojíte se, byť jen trochu, vzdorovat svým vlastním koaličním partnerům? Němý, šedý, bojácný, vystrašený VV... Strana Zelených se od vás ale vůbec neliší,... Volil jsem Vás, již nebudu!!

Radek John: Opak je pravdou. Pereme se strašně a spoustu lidí jsme vybojovali. Bez nás by například byla zvýšena DPH na dvacet procent. My jsme prosadili, že bude naopak snížena na 17,5 procenta. Prosadili jsme přídavky na děti pro pracující rodiny v rámci důchodové reformy. Prosazujeme, že nebude zrušeno stavební spoření. Prosazujeme, že důchodová reforma nebude mejdanem bankovních domů, že bude výhodná pro lidi, ne pro byznysmeny.A tím jsme rozhodně neskončili...

Odpovězeno: 28. 04. | 15:51Autor: Jan Novák

Otázka: Dobrý den, rád bych se pana vicepremiéra zeptal, jak si představuje dělení moci mezi jeho novým úřadem a ministerstvem vnitra, jak to bude s poskytováním informací pro jeho úřad, a jestli jeho nadřízeným bude ministr vnitra nebo půjde o jakýsi podivný propletenec s nejasným rozdělením pravomocí.

Radek John: Vicepremiér pro boj s korupcí koordinuje činnost ministra vnitra, ministra spravedlonosti, ministra pro místní rozvoj ve veškeré legislativě týkající se korupce. S panem Kubicem jsme dohodnuti na pravidelné spolupráci. A nevěřím, že by se jí kterýkoli ministr bránil a vystavoval se tak podezření, že nechce pomoci v boji proti korupci. Ale praxe ukáže. Kdyby to nefungovalo, znovu opakuji, nemám problém s tím, vrátit se do Parlamentu a upozorňovat na problémy s korupcí z parlamentních lavic. Dokonce by to bylo mnohem pohodlnější.

Odpovězeno: 28. 04. | 15:55Autor: Václav VV

Otázka: Můžete prosím ještě nepsat, jak je to s těmi autorskými právy, co o nich údajně mluví herec Hanák?

Radek John: Vzniklo dvanáct verzí scénáře filmu Prachy dělaj člověk, což je mimochodem běžný počet verzí, když se připravuje film. Na jedné z nich se podílel Tomáš Hanák. Napsal několik velmi pěkných situací a dialogů, které byly v definitivní verzi, kterou jsem psal já, použity. Proto je Tomáš Hanák uveden v titulcích filmu jako spoluautor scénáře. Na knížce, která je přepisem filmu Roprózy, se fyzicky nepodílel. Zvykem při těchto přepisech je, že kdo píše fyzicky knihu na počítači, je uveden jako autor. Nechápu co z Tomáše Hanáka vyhřezlo teď po pěti letech. Pokud si chtěl tu knihu napsat on, stačilo říct, rád bych mu tu práci přenechal. Pak by na knize byl podepsán on. Ale tehdy si nějak zapomněl říct, že by chtěl knihu psát.

Odpovězeno: 28. 04. | 15:57Autor: robos

Otázka: kolik bereš na hodinu pisálku?

Radek John: Budete se divit, ale při psaní vydělávám mnohem víc než na hodinu v politice. Stačí vám napsat takový bestseller jako Memento, aby ho vydali ve dvaceti zemích, v několika vydáních v nákladu několika milionu výtisků a pak berete na hodinu neuvěřitelné prachy. Zkuste to. Já naopak teď nepíšu, protože věnuji veškerý čas politice, takže z vašeho úhlu pohledu přicházím o peníze. Dělám to proto, že si myslím, že je třeba něco změnit, jestli to pochopíte.

Odpovězeno: 28. 04. | 16:00Autor: pomerantz

Otázka: Pane Johne,zrejme vas dostali tam kam chtely,ted uz nejste pro ne tak nebezpecny.Skoda.
VV pro me skoncily a na dalsich 20 let opet nepujdu k volbam.
zklamany volic

Radek John: Největší chybou by bylo nejít k volbám. Do Věcí veřejných jsem šel proto, že se mi nelíbilo, co se tady děje a chtěl jsem to změnit, teprve ve vysoké politice člověk pochopí, že je to mnohem horší než vidí zvenčí a že je mnohem těžší ty změny udělat. Zápasíme s tím denně a ti, kterým se změny nelíbí, jsou silnější než jsme mysleli. Nicméně nepřestaneme. Pokud se nám to nepodaří, musíte Vy i já hledat nějakou novou krev, která to zkusí znova. Jinak nám zůstane to peklo, které jsme si tady vytvořili za posledních dvacet let.

Odpovězeno: 28. 04. | 16:04Autor: jari

Otázka: pane John,budete opet porusovat zakony,vcetne ustavniho pri projednavani opetovnych skrtu?A budete opet porusovat jiz uzavrene smlouvy?Vite na co narazim?

Radek John: Určitě nebudeme porušovat zákony - naplníme všechna doporučení ústavního soudu.Nicméně na faktu, že je třeba v této zemi šetřit jinak se dostaneme do ekonomické krize, to nic nemění. Mimochodem jezdil jsem na zasedání EU jednou měsíčně. Na mé první cestě se mluvilo o krizi Řecka. Na druhé cestě o tom, že zkolabuje IRsko. Na třetí cestě, o tom, že padne Portugalsko. Na té poslední se šířily v kuloárech obavy, že padně Španělsko - čtvrtá největší ekonomika Evropy, což by byl takový zásah Euru, že nikdo nechce domýšlet důsledky. Žijeme ve špatné době, hezky se utrácelo a projídalo a teď neseme všichni důsledky. I já bych mnohem raději rozhazoval jako předchozí ministři. Bylo by příjemné plýtvat a sklízet za to potlesk, ale měly by to pak krvavě platit naše děti?

Odpovězeno: 28. 04. | 16:07Autor: Jiří

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak se VV staví k otázce zákona o majetkovém přiznání? Jak je možné, že stát nezajímají lidé, kteří nikdy nepracovali a mají desetimiliónové majetky? Nebo je to tak správně?

Radek John: I já si myslím, že tento zákon je v budoucnu nutný. Se současnými koaličními partnery ale bohužel nejde domluvit jeho přijetí. Až budou příští volby, budu prosazovat, aby přijetí tohoto zákona bylo součástí VV, i já si myslím, že bez toho se nehneme. Stejně tak bude v budoucnu nutné prosadit konečně zrušení akcií na majitele. To je totiž hlavní korupční platidlo v této zemi. Kmotři rozdávají úplatky v akciích na majitele, které si uplacený hezky schová a uplatní v průběhu dalších let, až si ho novináři nebudou všímat.

Odpovězeno: 28. 04. | 16:09Autor: jarek

Otázka: proč nejste v poslanecké sněmovně na iterpelacích?
Jarek

Radek John: Máte pravdu, přesně teď začínají interpelace na jednotlivé ministry. Na mne je také jedna, takže klušu, abych to stihl. Mimochodem pak máme do noci jednání o zdravotnické reformě. Přeji vám příjemnější strávení večera než při hádce o ekonomice zdravotnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy