Premiér Fischer sestavuje vládu. A zřejmě bez Kalouska

Eva Benešová
15. 4. 2009 17:15
Současný ministr financí Miroslav Kalousek chce podporu obou premiérů, zatím ji nemá
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V novém úřednickém kabinetu premiéra Jana Fischera zřejmě nebude současný ministr financí Miroslav Kalousek. Ten totiž podle svého prohlášení funkci přijme pouze v případě, že ho o to požádají oba premiéři.

A ten odstupující - Mirek Topolánek - dnes prohlásil, že si sice Kalouska v úřednické vládě dovede představit, určitě ho ale nepožádá, aby se funkce ujal.

Méně razantní byl premiér Fischer. Pokud by Kalousek o funkci projevil zájem, začal by s ním prý jednat. "Ať toto své přání vyjádří a pak budu na tahu já," prohlásil. Dodal, že o jménech nových ministrů nebude nic říkat, dokud nebude sestavena celá vláda.

Kalousek: Schůzka byla technická

O možné kandidatuře Kalouska do úřednického kabinetu spekulovala některá média. Je to již podruhé, co se uvažuje o tom, že lidovecký ministr mohl opustit stranu a figurovat v úřednické vládě.

Kalousek sám se netají tím, že s politickou kariérou chce skončit a resort by klidně vedl dál jako úředník. "Neznamená to, že si tím říkám o nominaci," zdůraznil dnes.

S Fischerem Kalousek jednal už dopoledne. Podle dosluhujícího ministra financí řešili pouze technické záležitosti týkající se chodu ministerstva.

Jehlička jednal o nástupci

Fischer dnes začal i s hledáním šéfa resortu kultury. Odpoledne se přibližně na tři čtvrtě hodiny sešel se současným ministrem kultury Václavem Jehličkou (KDU-ČSL).

"Hovořili jsme o tom, jak tento resort nyní funguje. Řeč byla i o možných kandidátech, já jsem řekl, že je řada schopných lidí, kteří by ministerstvo mohli vést," komentoval průběh schůzky ministr Jehlička. Bližší informace o tom, o jaké lidi by mělo jít, neuvedl.

Širší NERV

Fischer jednal také s ekonomem Miroslavem Zámečníkem, který je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV). "Shodli jsme se na tom, že by bylo dobré radu rozšířit, aby tam bylo zastoupeno ještě větší spektrum různých názorů," řekl po schůzce Zámečník.

Večer se pak nový premiér sejde předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Ten má do Hrzánského paláce přinést kompletní seznam jmen lidí, které si představuje v čelech jednotlivých ministerstev.

"Jiří Paroubek představí nastupujícímu premiérovi jména navrhovaných kandidátů pro vládní posty v jeho vládě nestranických odborníků. Všichni kandidáti jsou odborníky ve svém oboru a zkušenými úředníky," uvedl vedoucí tiskového oddělení Lidového domu Petr Dimun.

 

Právě se děje

Další zprávy