Fischer a Topolánek jednali o prioritách nové vlády

Eva Benešová
14. 4. 2009 17:45
Odstupující premiér Mirek Topolánek odpoledne jednal s novým předsedou vlády Janem Fischerem
Nový premiér Jan Fischer
Nový premiér Jan Fischer | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nový premiér Jan Fischer dnes odpoledne jednal s odstupujícím premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) o prioritách nové vlády.

Topolánek za ním přijel do přechodné kanceláře v Hrzánském paláci krátce před třetí hodinou odpoledne. Schůzka obou premiérů trvala přibližně třičtvrtě hodiny.

"Úřadující premiér Fischer informoval odstupujícího premiéra Topolánka o tom, že se chce v nejbližší době sejít s některými ministry klíčových resortů a hovořit s nimi o prioritách. Jde především o ministry těch úřadů, které souvisí s předsednictvím EU," uvedl Fischerův mluvčí Roman Prorok.

Na schůzku s novým předsedou vlády by se tak v nejbližších dnech měli dostavit ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ) a ministr pro Evropskou unii Alexandr Vondra (ODS).

Vzhledem k prioritám ČR v době předsednictví, mezi které patří energetika, ekonomika a životní prostředí, by mezi pozvanými mohli být i ministr obchodu a průmyslu Martin Říman, ministr financí Miroslav Kalousek a ministr životního prostředí Martin Bursík.

Ani jeden z premiérů schůzku nechtěl komentovat. Topolánek odjel přímo z budovy Hrzánského paláce a Fischer mezi novináře poslal svého mluvčího.  

Jednání o personálním složení nové vlády začnou zítra, kdy se do Hrzánského paláce dostaví předsedové parlamentních stran s výjimkou komunistů. "Zítra začnou rozhovory o podobě budoucí vlády," potvrdil informaci Prorok.  

Seznam možných členů Fischerovy vlády je na konci tohoto článku

Kdo by mohl zasednout v budoucí úřednické vládě, zatím stále není jasné. Socialisté zatím prozradili pouze nominaci na ministra zahraničí, kterým by se měl stát diplomat Jan Kohout. Toho podle veřejných prohlášení akceptuje i Topolánek. 

Na vytvoření úřednického kabinetu se po pádu vlády Mirka Topolánka shodly dvě největší strany ODS a ČSSD. Předběžně s dohodou souhlasily také dvě menší dosavadní vládní strany - KDU-ČSL a Strana zelených, stranické orgány lidovců potom tuto dohodu nepotvrdily.

Fishcerova vláda by měla dovést zemi k předčasným volbám v říjnu letošního roku. Dnes cestu k volbám otevřela vláda, když schválila návrh ústavního zákona, jímž bude zkráceno funkční období současné sněmovny. 

Volby by se měly konat na začátku října.  

 

Právě se děje

Další zprávy