Pozor na rychlost a SPZ, varovala ČSSD své delegáty

Martina Machová Martina Machová
13. 3. 2010 21:25
Volební show ČSSD nenechala nic náhodě. Žádní kmotři, žádné prominentní poznávací značky.
Režie funguje. (Paroubek a Fico na pódiu.)
Režie funguje. (Paroubek a Fico na pódiu.) | Foto: Ludvík Hradilek

Teplice - Slova o oranžovém ráji doprovází mávání kyticemi směrem k publiku a televizním kamerám. Řečníci se navzájem objímají. Socialisté svou programovou konference v teplickém divadle pojali spíš jako velký předvolební mítink. V americkém stylu.

Vše je dokonalé. Co volební slib Jiřího Paroubka, to ovace. Jako na povel. Na konci se tleská vestoje. Sál plný oranžových šál je přesvědčen, že jim volební vítězství už nikdo nevezme.

"Přijeli jsme sem demonstrovat jednotu a sílu ČSSD, volby vyhrajeme," přikyvuje europoslanec za socialisty Robert Dušek.

Místopředseda ČSSD Milan Urban si dovolil s rukou na srdci i špetku vlastenectví: "Ať je šťastná země česká, domov můj," zasnil se na závěr svého vystoupení.

Pro ničím nerušené a úderné poselství konference si organizátoři pojistili i publikum.

Jen slušné poznávací značky, prosím

Aby se vyhnuli faux pas z kongresu ODS, kam s papalášskými poznávacími značkami přijeli i straničtí „kmotři" platící pětitisícovými bankovkami, svým delegátům přes SMS zprávy doporučovali: Chovejte se v přítomnosti medií slušně a nedávejte záminky ke kritickým článkům.

"Prosíme vás, abyste při příjezdu na konferenci, v průběhu, i při odjezdu plně dodržovali pravidla silničního provozu, povolenou rychlost, parkovací místa apod. Část bulvárních medií se bude zaměřovat na měření rychlosti, vozový park delegátů, SPZ apod.," instruoval dopředu delegáty Lidový dům.

Petr Benda, Paroubkův pobočník v severních Čechách.
Petr Benda, Paroubkův pobočník v severních Čechách. | Foto: Ludvík Hradilek

Kolem divadla po vozech s lehce zapamatovatelnými poznávacími značkami skutečně nebylo ani památky. A persony té méně přívětivé tváře ČSSD se nepohybovaly ani po kuloárech.  Z kontroverzních mužů „divokého severu" se konference účastnil jen vlivný kmotr Paroubkovy dcery Petr Benda.

Moc severočeských bossů byla přítomná jinak.

Právě v Krušnohorském divadle, kde se konference odehrávala, zbil před rokem do bezvědomí člen teplického okresního výboru Martin Prokeš zřízence jen proto, že měl ruce v kapsách, když s politikem hovořil. Jeho bratr má navíc divadlo od Teplic pronajaté.

Česká stafáž

Ve všeobjímající vítězné atmosféře si delegáti přesto dovolili drobné pochyby. Ale jen opatrně a mimo hlavní sál.

"Kdo vlastně jsou ´obyčejní lidé´? Já to nevím. Každý je přeci něčím unikátní osobnost," krčí rameny v předsálí jedna z účastnic.

Napřed televizní diváci, pak delegáti.
Napřed televizní diváci, pak delegáti. | Foto: Ludvík Hradilek

"Všechno, co se říká vevnitř, je práce americké agentury a předvolebních průzkumů. Chybí mi tam česká sociální demokracie. Na co tady vlastně jsme?" komentuje představení programu.

"Jako stafáž," odpovídá ji kolega. Nelíbí se jim ani, že předseda nejprve pozdravil televizní diváky, až pak delegáty v sále.

Oficiálně se ale příliš ke konferenci vyjadřovat nechtěli. I s ohledem na instrukce pro delegáty, které mají zajistit dojem stranického unisona.

Do předpřipravené šablony vítězného oranžového tažení se tak lehce vešel i protest ekologů proti prolomení těžebních limitů.

„Akci Greenpeace vnímáme v zásadě jako akt podpory naší politiky," psal mediím během protestů šéf PR oddělení lidového domu Petr Dimun.

 

Právě se děje

Další zprávy