Fico: Poradím Jiřímu, jak regulovat ceny elektřiny

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
13. 3. 2010 13:25
Rozhovor Aktuálně.cz se slovenským premiérem a vzorem ČSSD
Fico je vítězný typ slovenské politiky. Paroubek by ho rád napodobil.
Fico je vítězný typ slovenské politiky. Paroubek by ho rád napodobil. | Foto: Ludvík Hradilek

Teplice - Robert Fico, slovenský premiér a host programové konference ČSSD, se netají tím, že je s Jiřím Paroubkem spřízněn nejen politicky. Veřejné oslovení "milý Jirko" a "milý Roberte" padlo během soboty několikrát. A od delegátů si Fico vysloužil za své vystoupení ovace vstoje.

Sociální demokracie i Ficův Směr jsou v letošních volbách jasnými favority.

A.cz: Pokud vyhraje volby Smer i ČSSD, chystáte nějaké společné projekty? Psalo se například o společném trhu s elektřinou...

Za projekt číslo jedna považuji momentálně společnou výstavbu elektrárny v Jaslovských Bohunicích, kde jsou již udělané nějaké první kroky. A nová vláda, která přijde v České republice a ve Slovenské republice, tomu bude muset dát přiměřenou dynamiku. Určitě jsou velmi zajímavé náměty, pokud jde o spolupráci v oblasti železniční nákladní dopravy, v oblasti společného trhu s elektřinou.

A.cz: Říkal jste, že diskutujete o tom, jak regulovat ceny monopolů, například na trhu s elektřinou. Radíte třeba Jiřímu Paroubkovi i konkrétní kroky, jak postupovat, pokud vyhraje volby?

Tak bych to nestavěl. Ale na Slovensku jsme schválili zákon, který posílil postavení ministerstva hospodářství jako regulátoru. To jsou ty zkušenosti, které jsme připraveni poskytnout našim přátelům v České republice okamžitě.

A.cz: Pokud jde o kampaň ČSSD - vidíte nějaké chyby nebo dělal byste vy něco jinak?

Sleduji českou politiku jen přes dva české deníky, které si každé ráno prolistuju...

A.cz: Řeknete, které?

Ne, nezlobte se, nebudu dělat reklamu českým deníkům, ale nejsou určitě nakloněné české garnituře sociálních demokratů. A trochu něco sem tam vidím v televizi. Nemám dost informací, abych mohl říct něco o kampani. Ale i kdybych měl, tak bych to neudělal...

A.cz: Počítáte s první zahraniční cestou, pokud byste vyhrál volby, do České republiky i v případě, že by tu volby nevyhrála ČSSD?

Myslím si, že je takové pravidlo, to je třeba s úctou respektovat. I když nastane situace, kterou jste popsal, tak s velkou radostí navštívím Českou republiku a já se už teď těším na setkání s českým premiérem Fischerem, které budeme absolvovat na konci března. To bude jakési rozloučení po velmi dobré spolupráci na odborné úrovni.

A.cz: Britský The Economist nedávno v souvislosti se slovenskou předvolební kampaní konstatoval, že zákon o vlastenectví je předvolební zbraň. Napsal: „Fico se snaží přepsat slovenskou minulost i budoucnost". Myslíte si, že lze vlastenectví nadekretovat?

Zákon, na který se ptáte, není z dílny vlády, z dílny ministerstva kultury. Předložila ho skupina poslanců (za Slovenskou národní stranu, pozn. Aktuálně.cz) a já to respektuji. Ale budu upřímný: Vytratil se nám v posledních dvaceti letech vztah ke státu, k symbolům, k věcem, které bych já považoval za úplně přirozenou výbavu. Někdy jsem s hrůzou svědkem situací, kdy se na stadionu hraje hymna a někteří lidé sedí. S hrůzou sleduji, že si někteří lidé nesundají čepice a klobouky. Zjišťujeme dokonce takové věci, že politici neznají hymnu, nevědí, jak používat symboly. Možná s pomocí elementární výchovy se dá tento stav měnit.

A.cz: Podle toho, co říkáte, vy sám osobně s tímto zákonem souhlasíte, byť není z dílny vlády...

Poslanecký klub Směru hlasoval pro tento zákon.

 

 

Právě se děje

Další zprávy