Paroubkův slib: Vrátíme do vašich životů pořádek a klid

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
13. 3. 2010 11:10
ČSSD na programové konferenci hýřila sebevědomím a volebními sliby.
"Jsem připraven sestavit vládu bez zbytečných průtahů." (Jiří Paroubek na konferenci v Teplicích.)
"Jsem připraven sestavit vládu bez zbytečných průtahů." (Jiří Paroubek na konferenci v Teplicích.) | Foto: Ludvík Hradilek

Teplice - Sociální demokracie Česko do patnácti let přivede mezi deset zemi s nejvyšší životní úrovní v Evropské unii. To je ústřední slib Jiřího Paroubka ze sobotní programové konference ČSSD v Teplicích.

Mirek Topolánek na dotaz ČTK, zda by mohl průběh akce hlavních politických soupeřů komentovat, odpověděl: "Nevím o jakou bolševickou konferenci se jedná, takže těžko. A taky, proč."

Trochu méně nadšení, prosím

Účastníci sociálnědemokratického summitu se netajili přesvědčením, že nadcházející volby do sněmovny patří ČSSD. "Naše vítězství bude zasloužené," prohlásila ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, když ve svém kraji vítala delegáty.

Co řekl Paroubek v Teplicích

"Na prvním zasedání vlády sociální demokracie zrušíme zdravotnické poplatky."

"Ze zisku ČEZ vyplatíme penzistům 13. důchod ve výši 2400 korun a podpoříme rodiny s dětmi zvýšením mateřské."

"Firmy s výraznou tržní silou plení krizí vyprázdněné peněženky českých občanů. Kontrolní a regulační úřady jim k tomu jen čistí cestu."

"Utneme tunelování veřejných financí lobbistickými skupinami napojenými na ODS a TOP 09."

Paroubek pak nadšení z budoucího vítězství poněkud mírnil, když varoval, že pasivita kandidátů, přesvědčených už o svém vítězství, může přinést slabší výsledek. "Může se stát, že vyhrajeme volby, ale vládu bude sestavovat někdo jiný," varoval.

Ani sám předseda si ale tuto možnost příliš nepřipouští. "Moje vláda zavede...", "Vláda pod mým vedení udělá..." zaznělo v jeho projevu hned několikrát.

A přišly i konkrétní sliby: Zrušení poplatků ve zdravotnictví, opět zavést nemocenskou i v prvních třech dnech nemoci, Ostatně zdravotnictví staví zatím ČSSD do centra kampaně - ať už slibuje, nebo varuje před ODS. Právě negativní kampaň "modré sanitky", strašící před zdravotnictvím v rukou občanských demokratů, bude dalším bodem kampaně.

Změníme daně

"Zrušíme rovnou daň, zavedeme progresivní zdanění fyzických osob," prohlásil Jiří Paroubek. A delegátům i televizním divákům slíbil, že bude bojovat proti "nadměrným ziskům nadnárodních monopolů".

To je také klíčové téma slovenského spojence českých sociálních demokratů, premiéra Roberta Fica a jeho Smeru. Fico podpořil Paroubka i dnes: delegátům konference vléval do žil naději, že vyhrají květnové volby a on zase opět ty slovenské. Přitom se mimochodem ukázalo, že je podstatně lepším řečníkem než Paroubek.

Fico slíbil spolupráci. "Nejsme jen spojenci, jsme přátelé," prohlásil slovenský premiér, kterého tamní tisk označuje za populistu a který zas na oplátku dnes české sociální demokraty ujistil, že slovenský tisk nečte, aby "zůstal zdravý".

Korunní svědek i neziskové nemocnice

Vystoupil i "úspěšný ministr vnitra", jak ho nazval moderátor konference a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Martin Pecina, lídr kandidátky ČSSD v Praze, zopakoval, že prosadí, pokud se stane opět ministrem, protikorupční opatření. Hlavně trvá na korunním svědkovi. "Toho se zbohatlí politici nejvíc bojí," prohlásil.

David Rath se nejdřív pustil do kritiky ODS a prodejů nemocnic bývalým středočeským hejtmanem Petrem Bendlem. Potlesk sociálních demokratů pak sklidil za promítanou fotomontáž Mirka Topolánka jako piráta "z Toskánska".

Soukromé nemocnice ano, ale páteří budou neziskové nemocnice, sliboval posléze Rath. A slíbil, že lepším hospodařením zdravotních pojišťoven se dají ušetřit miliardy.

Ano programu i změnám na kandidátkách

Podle očekávání delegáti souhlasili s kandidátkami pro jednotlivé volební kraje tak, jak je navrhlo předsednictvo. Tedy s Martinem Pecinou jako pražskou jedničkou nebo Michalem Haškem, který přibyl na kandidátku na jižní Moravě.

A formálně schválili i volební program.

Oboje ostatně odhlasovali vždy jako blok a nikdo proti nebyl - hlasy se ani nepočítaly.

 

Právě se děje

Další zprávy