Poslance čeká noční jednání, ČSSD zdržuje restituce

Domácí ČTK Domácí, ČTK
7. 2. 2012 15:12
Opozice hodlá opět využít zdržovací taktiku, sněmovna si odhlasovala jednání i po půlnoci
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslance zřejmě čeká další jednací maraton, a to kvůli církevním restitucím.

Poté, co ČSSD avizovala další sérii dlouhých projevů, koaliční poslanci prosadili, aby sněmovna mohla jednat i po půlnoci.

Projednávání zákona o vyrovnání státu a církví začalo v 1. čtení již minulý týden, ale právě kvůli desítkám projevů bylo přerušeno a odloženo.

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc uvedl, že zákon, který v době ekonomické krize přesouvá 134 miliard korun do soukromých rukou, je zákonem mimořádným, a proto si zaslouží také mimořádnou debatu.

Na podporu svého odmítavého postoje si poslanci ČSSD přinesli do jednacího sálu transparenty, které umístili před své lavice.

Obdobně postupovali už loni při maratonu projednávání vládních reformních zákonů. Tehdy protestovali i proti omezení řečnické doby, což ale nikdo z koalice nyní nenavrhl.

Církve by podle vládního návrhu měly dostat zhruba polovinu svého někdejšího majetku v hodnotě okolo 75 miliard, který je ve vlastnictví státu. Za ostatní by měly dostat finanční náhradu 59 miliard korun během příštích 30 let, přičemž stát přestane církvím hradit například platy duchovních.

Levice nesouhlasí ani s rozsahem majetku určeného k vydání, ani s výpočtem náhrad.

Komunisté navrhli zákon zamítnout, ČSSD chce normu vrátit vládě k přepracování. Sociální demokraté místo restitucí navrhují, aby majetek spravoval veřejnoprávní fond, z něhož by se financovala činnost církve.

 

Právě se děje

Další zprávy