Volby rozhodnou náhodní příchozí

Petr Holub
2. 6. 2006 14:00
ANALÝZA - O tom, kdo záhy sestaví novou českou vládu, letos poprvé rozhodnou pouhé desetiny procenta hlasů. Přečtěte si volební PŘEDPOVĚĎ.
Volby 2006 - zapečetěná urna
Volby 2006 - zapečetěná urna | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Těsný výsledek předpovídá ředitel výzkumné agentury Factum Invenio Jan Herzmann a souhlasí s ním i další autority v oboru.

Volební ruleta

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

  • Prožijte volební finále na Aktuálně.cz
    Internetový deník Aktuálně.cz přichystal unikátní přenos třídenního finále voleb 2006. Nabídne vám výsledky, jejich rozbor, rozhovory s lídry, informace o příští vládě. Podívejte se, co kdy můžete čekat...

Předvolební kampaň

"Rozhodnou lidé, kteří toho o politice moc nevědí, jsou v kategorii náhodných příchozích a volí na základě třeba i povrchní emoce," zdůraznil ředitel společnosti STEM Jan Hartl.

Z posledních průzkumů obou agentur vyšlo, že těsnou většinu mandátů ve sněmovně získá levice. To by umožnilo sestavit menšinovou vládu ČSSD s tichou podporou komunistů.

Náladu veřejnosti nezměnila ani aféra Biolíh, ani předvolební debaty. "Je to jen pocit, ale myslím si, že to volby neovlivní," řekl Herzmann.

Rozdíly mezi stranami jsou ovšem tak malé, že stále ještě může vzniknout úplně jiná, dokonce i pravicová vláda.

O čem rozhodneme

Po sečtení hlasů se ukáže, jestli socialistický lídr Jiří Paroubek zopakuje Špidlův zázrak z jara 2002 a podruhé obhájí pro ČSSD post premiéra. Anebo zda skupina vůdců ODS v čele s Nečasem, Němcovou a Langerem složí reparát a dokáže pod Mirkem Topolánkem to, co se jim nezdařilo před čtyřmi lety pod Václavem Klausem.

Ať vyhrají jedni nebo druzí, budou se muset vypořádat se stejným úkolem jako předchozí kabinety: Provést reformy, aby Česko obstálo v globální konkurenci.

Foto: Tomáš Daněk

"Rozhodujeme ale také o tom, kdo bude nejlepším doplňkem k reformnímu lídrovi," připomněl Herzmann.

Příští vláda má před sebou strategická rozhodnutí o tom, jestli rozšířit těžbu uhlí v severních Čechách, anebo stavět novou atomovou elektrárnu; rozdělí také rozvojovou pomoc z Bruselu ve výši 800 miliard korun. Nevyhne se reformám penzí, zdravotnictví, bude muset zlikvidovat rozpočtový deficit.

Strany v kampaních nevysvětlily, jak chtějí strategicky rozhodovat ani jak budou reformovat. V jasně nastavených mantinelech globálního kapitalismu se jejich plány nemohou příliš lišit a pro politický marketing před volbami se nedají využít. Jde jen o to, vybrat kompetentní vládní tým, dověděli se voliči během kampaně.

Jak to bylo před čtyřmi lety

Lídrem nutných reforem byly všechny polistopadové vlády.

Nejdříve je sestavovalo Občanské fórum, později Občanská demokratická strana. Reformátorem proti své vůli se stal sociální demokrat Miloš Zeman, který s většinovým souhlasem společnosti privatizoval banky a přemluvil k investicím zahraniční firmy.

ČSSD pod Zemanem však vládla pomocí opoziční smlouvy s ODS. Důsledkem kuloárního vládnutí velkých stran byla nízká volební účast, která před čtyřmi lety poklesla na 58 procent.

Tehdy se poprvé volilo menší zlo a více chyb se našlo u ODS: Její program ztratil na důvěryhodnosti podporou levicové vlády a Klausovou rétorikou zaměřenou proti vstupu do Evropské unie.

Budoucí premiér Paroubek...?
Budoucí premiér Paroubek...? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ekonomická realita přinutila k reformám také nového socialistického premiéra Vladimíra Špidlu. Hluboké zásahy do sociálního systému však provedl Zdeněk Škromach pod Jiřím Paroubkem, kterému lze přičíst také zásadní změny ve způsobu zadávání veřejných zakázek a především v oblasti daní.

Paroubek - s pomocí komunistů - vytvořil účinnou hlasovací mašinérii ve sněmovně.

Cenou za úspěch byly normy, které rozdělují společnost: Zákoník práce a zákon o neziskových nemocnicích.

Kdo je menší zlo

Menší zlo se vybírá i letos, potvrzují zkušení komentátoři, které Aktuálně.cz oslovilo. Přitom nezáleží, jestli odpovídali konzervativní Bohumil Doležal a Ondřej Neff, liberál Jiří Pehe nebo socialista Jaroslav Šabata.

Hlas sociálním demokratům otevírá riziko, že budou vládnout s podporou komunistů.

Při očekávaném těsném výsledku voleb nemusí mít jinou možnost. Předem tak budou zpochybněny reformy, na kterých KSČM - jak svědčí její program - nemá nejmenší zájem.

Nebo budoucí premiér Topolánek...?
Nebo budoucí premiér Topolánek...? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

U občanských demokratů zmizely důvody, proč je před čtyřmi lety nevolili ani jejich tradiční klienti - vzdělaná vrstva ve velkých městech. Mají za sebou čtyři roky práce v opozici a nacionální rétoriku oslabili.

Vyhlídky ODS však podle Herzmanna oslabuje, že strana po porážce nevyměnila vedení. Sedm ze čtrnácti krajských kandidátek vedou stejní lídři jako v roce 2002, u dalších tří postoupili z druhého místa.

Obě strany pak nedokázaly během jara vyvrátit pochybnosti o své kompetenci. Také proto jejich soutěž končí patem.

Rozhodne se dole

Proto se o definitivní podobě vlády rozhodne jinde.

Agresivní kampaň posílila - jako kdysi opoziční smlouva - nechuť volit. Přinesla novou šanci komunistům, kteří mohou mít dobrý výsledek pouze při nízké účasti.

Když komunisté získají většinu hlasů, které si nerozeberou ODS a ČSSD, politika se rozdělí na dva nesmiřitelné tábory. Tím se budou konzervovat nepřátelské emoce z předvolební kampaně.

Proti tomu stojí alternativa, že úspěšnější než komunisté budou dohromady lidovci a zelení. Drželi se stranou předvolebních šarvátek, a mohou tak zprostředkovat kompromis při důležitých reformách, ať vládnou občanští, anebo sociální demokraté. Pravidla však nahrávají komunistům. Při přepočtu hlasů na mandáty strany s méně než patnácti procenty ztrácejí.

 

Právě se děje

Další zprávy