Financování Věcí veřejných prověří tajný auditor

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
17. 5. 2011 13:22
Má stranu očistit od podezření z nestandardního hospodaření
Věci veřejné v čele s předsedou Radkem Johnem.
Věci veřejné v čele s předsedou Radkem Johnem. | Foto: Jan Langer

Praha - Vedení Věcí veřejných chce partaj zbavit podezření z mimorozpočtového financování kampaní a provozu.

Šéfka poslaneckého klubu VV Karolina Peake proto oznámila, že si strana objednala forenzní audit, který má v hospodaření odhalit případné účetní podvody, zpronevěru či "obdobné protiprávní stavy a jednání".

Jméno toho, kdo finance prověří, ovšem tají. "Zveřejníme ho až s výsledkem auditu," reagovala na Aktuálně.cz místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová.

Peake zopakovala, že financování nejmenší vládní strany je transparentní a v souladu se zákony. Důkazem je podle ní výroční zpráva, která je již dva měsíce zveřejněná v knihovně Poslanecké sněmovny.

Véčkaři musí být ostřejší, zní z TOP 09

TOP 09 vyzvala Věcí veřejné ke zveřejnění všech dokladů o účetnictví a financování strany poté, co se na veřejnosti objevily nahrávky ze soukromé porady špiček VV.

Například neformální šéf strany Vít Bárta říká, že do stranické pokladny musí "dotéct" dary v objemu aspoň 30 milionů korun.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík tvrdí, že zveřejnění účtů strany VV musí být mnohem "ostřejší". "To, co odevzdaly Věci veřejné do sněmovny, není celé účetnictví, není celý přehled financování. Je to pouhá zpráva auditora a některé dokumenty k tomu," řekl už v neděli po jednání předsednictva.

Zdůraznil, že povinností VV není přesvědčit své koaliční partnery, ale musí přesvědčit celou veřejnost. K tomu se připojil i první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek s tím, že nechce koaliční straně nic nařizovat. "Věříme, že to musí být především jejich hlavní zájem," řekl.

Z Kalouskovy a Schwarzenbergovy strany navíc zní, že koaliční spolupráce je možná pouze v případě, že Věci veřejné upustí od svého politického stylu "opozice v koalici" a budou podporovat klíčové reformní návrhy.

Zda VV výzvu svého koaličního partnera vyslyší, se ukáže až po koaličním jednání, které je plánované na středu. "Nevíme, co přesně po nás TOP 09 chce předložit," řekla Karolina Peake.

 

Právě se děje

Další zprávy