Sněmovna po létě: VV obstruovaly a v ODS to vře

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
4. 9. 2012 19:11
Sněmovna v úterý neschválila ani samotný program schůze
Přežije vláda i tentokrát?
Přežije vláda i tentokrát? | Foto: Reuters

Praha - První zářijová schůze sněmovny začala poměrně zostra.

Poslanci se mají po návratu z prázdnin věnovat církevním restitucím, daňovému balíčku či vydání svého kolegy Davida Ratha.

Původně nečekaným "bodem" jednání by se mohl stát i případný pád vlády.

Ještě před započetím jednání totiž neměla koalice dostatek hlasů k tomu, aby prosadila plánované daňové změny.

Proti návrhu se totiž vzbouřila šestice Nečasových spolustraníků. Konkrétně se jedná o Petra Tluchoře, Tomáše Úlehlu, Radima Fialu, Ivana Fuksu, Marka Šnajdra a Jana Floriána.

Kromě nich nebude pro daňovou předlohu hlasovat ani nezařazený poslanec Michal Doktor (dříve ODS) a na vážkách je i Pavel Bém.

Se schválením daňových změn přitom Petr Nečas spojil další existenci svého kabinetu - v případě jejich zamítnutí je premiér předloží ve zrychleném čtení znovu a spojí je s hlasováním o důvěře vládě.

Ani více jak tři a půl hodiny nestačily k odsouhlasení programu 45. schůze. Úterní jednání tímto končí. Pokračovat bude ve středu od 9:00. Děkujeme za pozornost.

Zbyněk Stanjura požádal o přestávku na jednání klubu ODS, to bylo později odloženo na středeční ráno.

Ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek potvrdil, že žádné ústupky "rebelům" v ODS nebudou; pokud bude muset vláda předložit balíček znovu (a spojí ho s důvěrou), pak bude zákon podle Kalouska ve stejné podobě.

"Je to nejméně špatná varianta z těch špatných. Nevidíme jediný důvod, proč na tom cokoliv měnit. Už jen proto, že to vyplývá ze společných koaličních závazků, věc byla pečlivě dojednána, dohodnuta, hlasována ve vládě, jednomyslně hlasována všemi koaličními hlasy ve sněmovně," prohlásil Kalousek.

A dodal: "Všichni víme, že odpor několika poslanců se netýká daní, ale Petra Nečase. Všechno ostatní jsou zástupné problémy. Oni pro to už jednou ruku zvedli."

Zároveň ministr financí tvrdí, že žádné návrhy odpůrců daňových změn neviděl: "Ne, a já s nimi prostě nebudu jednat, proč bych s nimi jednal? Já je ani nechci vidět."

Kalousek upřesnil, že pokud daňový balíček neprojde, znamená to propad příjmů státního rozpočtu na příští rok zhruba o 20 až 25 miliard korun.

Deset minut po šesté má předsedající Zaorálek ještě pět nebo šest přihlášek k rozpravě o programu.

U řečnického pultu stále "dominují" zejména zástupci Věcí veřejných. Například Otto Chaloupka navrhuje vyřazení zákona o vyrovnání s církvemi.

Konec úterního jednání sněmovny je plánován na sedmou hodinu - pravděpodobně bez schválení programu schůze. Poté by se měl sejít klub občanských demokratů.

Premiéru Nečasovi se vzbouřilo šest spolustraníků. Aktuálně.cz to řekl Jan Florián.

"Nejde nám primárně o pád vlády, ale o program ODS," řekl Florián s tím, že nejde o rebelii jednoho či dvou poslanců, ale o skupinku poslanců. Kromě něho jsou mezi rebelujícími poslanci Petr Tluchoř, Tomáš Úlehla, Radim Fiala, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr.

"Ne nadarmo je Gazdík v kuloárech nazýván ´Hujerem´ - díky němu tak i tato škola jednoho má," zahájil své vystoupení pobavený Bárta.

Petr Gazdík označil Věci veřejné za historicky první opoziční stranu bránící obstrukcemi pádu vlády.

Radek John si spletl své požadavky - místo žádosti o vysvětlení situace ve vězeňství od ministra Pavla Blažka přišel s žádostí k premiérovi o vyjádření ke Šluknovsku. Byl zastaven a tak se můžeme těšit minimálně na jedno další Johnovo vystoupení.

Na svém místě je konečně i premiér Petr Nečas, zaplnila se též místa dalších členů kabinetu. Tato situace však netrvala dlouho a po pár minutách zůstal ve své lavici jen Leoš Heger.

Politické frakce se dohodly, že jednání o vydání Davida Ratha k dalšímu trestnímu stíhání by mělo být zařazeno jako první bod páteční schůze.

Po Josefu Novotném, žádajícím o zařazení loterijního zákona na program schůze, se slova chopil David Kádner. Ten vyzývá (v sále nepřítomného) ministra vnitra Jana Kubiceho  o vyjádření k odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho.

Řečnický kolík si po něm přebírá Jana Drastichová. Žádá vysvětlení obchodních podmínek, které ministerstvo práce a sociálních věcí dostalo od České spořitelny. "Jedná se vysávání státního rozpočtu na úkor těch sociálně slabých," komentuje svůj požadavek.

A Věci veřejné stále nekončí, nastupuje Kateřina Klasnová, žádající zařazení projednávání novely zákona o NKÚ. Kromě toho otevírá problematiku Lesů ČR a vyzývá premiéra Nečase, aby se vyjádřil k závěrům kontroly Lesů ČR ze strany NKÚ.

"Myslím, že toto je jednoduchý, zamýšlený plán. Ale asi se neschválí víc zákonů (církevní restituce), takže místo tohoto jednoduchého plánu nastane chaos," tvrdí další z poslanců ODS, jenž si nepřeje být jmenován.

Vít Bárta navrhuje zařazení vyjádření ministra dopravy Pavla Dobeše k neprůhlednému hospodaření Správy železniční dopravní cesty. Věnuje se zakázkám společnosti Metrostav, který je podle Bárty "získává za dumpingové ceny, jenže pak obvykle narazí na nějaký tuhý kořínek, který si žádá další významné náklady v podobě takzvaných víceprací".

Skoro to vypadá, že poslanec Michal Babák využívá jednání o programu sněmovny k dalším slovním obstrukcím. Od církevních restitucí přešel ke zvýšení DPH a změně penzijního systému.

Podle serveru iDNES.cz jednali premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek o úpravě daňového balíčku tak, aby bylo vyhověno rebelujícím poslancům ODS.

Poslanec Věcí veřejných Michal Babák se vrací ke svému "konfliktu" s Miroslavou Němcovou, která mu na minulé schůzi vzala při historickém exkurzu během jednání o církevních restitucích slovo a obhajuje svou ústavní stížnost.

"Sněmovna by měla přerušit projednávání tohoto návrhu, aby nedošlo k miliardovým škodám," říká Babák.

Zatímco ve sněmovně hovoří její místopředseda Lubomír Zaorálek, před novináři si svoji "polévku" ohřívá prezidentský kandidát Jiří Dienstbier. Mluví zejména o exekucích.

"Vystupuji zde zejména jako stínový ministr spravedlnosti, ale spravedlivý stát je i hlavním heslem mé prezidentské kampaně," říká místopředseda ČSSD

Poslanecká sněmovna drží minutu ticha za zesnulého generála Tomáše Sedláčka, jenž měl dnes pohřeb.

Podle avíza od poslance ODS, jenž si nepřeje být jmenován, návrh na změnu DPH neprojde ani teď, ani při jeho dalším předložení spojeném s důvěrou vládě - ta tak padne.

Zvyšování daní se nelíbí ani dalšímu bývalému poslanci ODS, nezařazenému Pavlu Bémovi. "Pevně věřím, že Petr Nečas bude dost moudrý na to, aby s tímto politicky nešťastným a pro ODS smrtícím návrhem nespojoval důvěru vládě," sdělil Bém prostřednictvím SMS. Pokud by premiér daňový balíček s důvěrou spojil, byla by to prý kritická situace, Bém by prý váhal, ale patrně by kabinet podpořil.

Prvním "obstruujícím" je paradoxně klub ODS. Ten si na začátku schůze bere hodinu na jednání svého klubu. Schůze tak začne až ve tři hodiny odpoledne.

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek využívá prostoru v médiích k předvolebnímu krajskému boji. "Nečas slibuje škrtnutí dotací v regionech," stěžuje si Hašek na případné uzavření kohoutků.

Obstrukce plánují kluby ČSSD, KSČM a Věcí veřejných. Všichni přítomní poslanci TOP 09 a Starostů svorně vystoupili před novináři, demonstrujíce jednotnou podporu vládním návrhům.

Oproti tomu atmosféra v klubu ODS, kde svou podporu daňovým změnám odepřeli dva poslanci, je podle kuloárních informací "vzrušená až hysterická".

 

Právě se děje

Další zprávy