Podpora zelených a lidovců je na hranici volitelnosti

sim, mp
28. 5. 2008 16:00
Největší podporu má stále ČSSD
Aktuální podpora Bursíkových zelených: 6 procent
Aktuální podpora Bursíkových zelených: 6 procent | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Hned dvě parlamentní strany v květnu zjišťují, že podpora veřejnosti je vrtkavá: Podle aktuálního průzkumu CVVM je nyní podpora zelených a lidovců na hranici volitelnosti.

Ke vstupu do Poslanecké sněmovny je potřeba získat alespoň pětiprocentní podporu. KDU-ČSL a SZ tuto hranici v půli května, kdy výzkumníci CVVM oslovili 1066 obyvatel starších patnácti let, překročili jen tak tak.

Pokud se navíc vezme v úvahu statistická odchylka, která u takového vzorku činí mezi dvěmi až třemi procenty, může být jejich aktuální podpora mezi občany nižší i vyšší.

Stranické preference představují aktuální rozložení sympatií ke stranám. Zelení jsou momentálně sympatičtí jen šesti procentům občanů, lidovci pak pěti procentům.

Největší podporu voliči prokázují stabilně ČSSD a v květnu tomu nebylo jinak. Sociální demokraté se těší podpoře 26 procent respondentů, ODS vyjádřilo sympatie 18 procent dotázaných.

Strana ČSSD ODS KSČM SZ KDU-ČSL Jiná strana nebo neví Rozhodně nepůjde volit
Stranické preference v květnu 2008 26        18 11 6 5 2+14 18

Ve srovnání s dubnovým průzkumem CVVM si sociální demokraté o procento polepšili, naopak všechny koaliční strany zaznamenaly propad. Nejvíce si pohoršila ODS, jejiž podpora se z dubnových 23 procent dostala na pouhých 18 procent voličů.

Pokud se tato čísla promítnou přes volební model, který bere v potaz, jak se lidé u volebních uren skutečně chovají, je náskok ČSSD ještě vyšší.

Být nyní volby, vyhráli by sociální demokraté se ziskem 38 procent hlasů. ODS by skončila druhá, získala by 26,5 procenta hlasů. Zhruba o deset procent nižší podporu by zaznamenali komunisté.

Zelení a lidovci by se nad pětiprocentní hranici přehoupli - i když s ohledem na odchylku KDU-ČSL jen těsně. Lidovce by volilo 7,5 procenta lidí, zelené devět procent.

O cestu k volebním urnám by dnes stálo 61 procent lidí.

Strana ČSSD ODS KSČM SZ KDU-ČSL Ostatní
Zisk podle
volebního modelu
38 26,5 16 9 7,5 3
 

Právě se děje

Další zprávy