Podpora vládní reformě? ČSSD neříká ne

Petr Holub
20. 4. 2007 20:00
Místopředseda strany Sobotka pochválil části reformy
Bohuslav Sobotka přesvědčuje kolegy na nedávném sjezdu ČSSD
Bohuslav Sobotka přesvědčuje kolegy na nedávném sjezdu ČSSD | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pro vládu se otevírá šance domluvit rozpočtovou reformu s opoziční ČSSD. Její místopředseda Bohuslav Sobotka už oznámil první podmínky.

"Nemyslím si, že reforma je úplně zbytečná. Přísnější fiskální politika, která zakáže zvyšovat mandatorní výdaje, je určitě na místě," řekl Sobotka, který řídil státní finance v letech 2002-6, v rozhovoru pro Aktuálně.cz a Český rozhlas 6.

Sociální demokraté podle jeho slov souhlasí s Kalouskovým návrhem, aby schodek rozpočtu poklesl v roce 2010 na 69 miliard. Proto připouštějí sociální škrty, i když v menší míře, než vláda Mirka Topolánka navrhuje.

Dosáhnout cíle se nepodaří ani bez toho, aby se škrtalo v běžných výdajích ministerstev a ve státních investicích. Chápe i opatrnost při zvyšování životního minima.

Foto: sh
Speciál k vládní reformě: čtěte analýzy a souvislosti

Přesto si Sobotka myslí, že ke stejnému cíli by se mělo jít jinou cestou: "Vláda zbytečně přistupuje k dalšímu snižování efektivní sazby daně z příjmu právnických osob. Tím se připraví v roce 2010 zbytečně o třicet miliard a v roce 2009 o patnáct miliard. To jsou finanční prostředky, které by mohly zabránit škrtům v některých výdajích," vysvětluje druhý muž sociální demokracie.

Podmínky k souhlasu

ČSSD své stanovisko zveřejní písemně během několika týdnů ve svém programu hospodářské politiky. Z tohoto rámce bude vycházet balík pozměňovacích návrhů, který předloží sněmovně.

"Neměly by se rušit přídavky na děti pro střední příjmové skupiny. Není nutné, aby se určité snížení daně z příjmu kompenzovalo zvýšením DPH. Šetřit se nemůže na úkor investic do vzdělání a výzkumu, ani na úkor platu učitelů," řekl Sobotka.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Bohuslava Sobotky si přečtěte ZDE

Některé z těchto kroků podle Sobotky ohrožují hlavní cíl, který by měl mít každý rozpočet: podporovat hospodářský růst a konkurenční schopnosti země. Příští ekonomický úspěch České republiky je závislý na vzdělanosti.

Příliš velké změny v nepřímých daních vedle růstu DPH se nově zavádí ekologická daň mohou urychlit inflaci. ČNB pak bude nucena zvýšit úrokové sazby a tím může být ohrožen další ekonomický růst.

"Současně bychom neorganizovali štábní cvičení, které se odehrává ve zdravotnictví, kdy se na jedné straně snižují platby za státní pojištěnce a toto omezení plateb má kompenzovat vybírání poplatků od pacientů," ukončil Sobotka výčet hlavních námitek.
Napadl tak několik zásadních pilířů vládního plánu, včetně změn ve dvou významných daňových položkách a prvního kroku zdravotnické reformy.

Debata místo mobilizace

Sociální demokracie tím přesto významně změnila svůj postoj od prvních dnů po prezentaci reformy, kdy v oficiálním stanovisku ČSSD varoval předseda analytického oddělení Oto Novotný, že navržené změny daní a dávek jsou v demokratickém světě bezprecedentním útokem na sociální stát.

"Proto ČSSD vyzývá všechny rozumné občany i politiky, aby se připojili k jejímu úsilí zabránit v uskutečnění nesystémového asociálního experimentu v této zemi," burcoval Novotný.

Tím si sociální demokraté vysloužili stížnost dalšího exministra financí z vlastních řad. "Úkolem opozice je, aby kritizovala, ale mně je sympatická opozice, která také něco navrhla. Bohužel jsem se návrhů nedočkal. Pokud by přišla s nějakou alternativou, tak bych to považoval za seriózní. Pak ať se vede debata," řekl Jiří Rusnok, který řídil státní finance v letech 2003-4.

Sobotka na jeho výzvu částečně odpověděl. Skutečnou alternativu však představit zatím nehodlá: "Úkolem opozice je kriticky hodnotit hlavní trendy a navrhovat změny. Diskuse o detailech, jako o škrtech na jednotlivých ministerstvech, jsou věcí exekutivy," upřesnil stanovisko své strany 

 

Právě se děje

Další zprávy