Po KLDR Chávez. Filip chtěl vzít poslance do Venezuely

Tereza Šídlová
12. 1. 2012 14:31
Poslanci si plánují zahraniční cesty za státní peníze, navrhují i Afghánistán či Moldávii
Vojtěch Filip by rád do Venezuely.
Vojtěch Filip by rád do Venezuely. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Předseda KSČM Vojtěch Filip se po kondolencích severokorejským komunistům k úmrtí Kim Čong-ila obrací k dalšímu pochybnému režimu.

S kontrolním výborem Poslanecké sněmovny, kterému předsedá, si naplánoval na letošní rok cestu do Venezuely.

Návštěvu venezuelského prezidenta Huga Cháveze, tvrdého socialisty, jenž se profiluje radikálními výroky proti spojenci České republiky USA a jehož vládnutí provázejí autoritářské prvky, by tak navíc platil stát.

O plánovaných výjezdech poslanců ve čtvrtek jedná organizační výbor dolní komory Parlamentu.

"Kontrolní výbor má v plánu jednání s partnerským výborem, zástupci národní kontrolní instituce a ministerstva financí, kontrolu české investice," stojí v plánu cest, který má Aktuálně.cz k dispozici.

A právě Filipův plán na cestu do Venezuely byl tím prvním, který poslanci zamítli. Státní kasu by býval stál 750 tisíc korun.

"Vrtalo nám hlavou, co by se asi výbor, který kontroluje hospodárnost i stav demokracie, v této zemi mohl naučit," uvedla po jednání předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

Vyjádření Vojtěcha Filipa k cestě za hlavním spojencem castrovského režimu na Kubě zjišťujeme.

Namále mají ještě plánované výpravy zemědělského výboru, kterému předsedá Pavol Lukša (TOP 09), do Indonésie a cesta do Etiopie výboru pro životní prostředí, jehož šéfem je véčkař Milan Šťovíček. Obě by Parlament stály kolem sedmi set tisíc.

"Výbory si také v několika případech naplánovaly výjezdy do stejných zemí, například do Francie. Rozhodne se za týden," uvedl místopředseda zahraničního výboru a člen organizačního výboru Jan Hamáček (ČSSD).

Jednotlivé výbory se v letošním roce hodlají uskromnit, převažují cesty na území Evropy. Výjimku ale tvoří zemědělský výbor, který si ambiciózně naplánoval cestu do Indonésie. Účel? Poměrně strohý: jednání s partnerským výborem a představiteli dalších institucí. Daňové poplatníky by přišel na 700 tisíc.

Do USA, které letos čekají ožehavé prezidentské volby, by se rády vypravily Výbor pro evropské záležitosti a Zahraniční výbor.

Předseda poslanců-diplomatů David Vodrážka se s vedením sněmovny už loni kvůli svým představám o možnostech cestovat za sněmovní peníze v době všeobecných úspor pohádal.

Zahraniční výbor nakonec vycestoval například do exotického Vietnamu a Brazílie. Letos by Vodrážka rád vedle USA prosadil výjezd do Norska, Moldávie a Jižní Koreje.

Častým cílem českých poslanců má být také Izrael, který s Českem v posledních měsících pojí vřelé vztahy.

Na druhý pokus se tam chce vydat Výbor pro bezpečnost, tentokrát už pod vedením šéfa Věcí veřejných Radka Johna. Původně plánovaná cesta byla totiž loni zrušena kvůli sněmovním obstrukcím ČSSD.

Obranný výbor by zase rád obhlédl bývalá klíčová bojiště v Iráku a v Afghánistánu.

Náklady na cesty se pohybují od desítek tisíc, pokud poslanci zamíří například k sousedům na Slovensko, až po třičtvrtěmilionové částky za exotické země, jako jsou již zmiňovaná Indonésie či Jižní Korea.

Foto: vojenská přehlídka a Hugo Chávez s mečem nad hlavou:

 

Právě se děje

Další zprávy