Poslanci si schválili cesty, Vodrážku raději obešli

Tereza Šídlová
24. 2. 2011 14:30
Šéf sněmovního výboru navzdory kritice trval na svých náročných zahraničních výpravách
David Vodrážka bojuje za své cesty do dalekých destinací
David Vodrážka bojuje za své cesty do dalekých destinací | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci mají po týdnech vyjednávání schválené cesty na letošní rok.

Organizační výbor sněmovny ve čtvrtek jejich výjezdy projednal hladce - na rozdíl od minulého zasedání.

Tentokrát se rozhodovalo bez šéfa zahraničního výboru Davida Vodrážky (ODS), který nechtěl slevit z dalekých výjezdů na tři světové strany - do Brazílie, Číny a Iráku.

"Pan předseda Vodrážka je v zahraničí, tudíž s ním nebylo možné jednat. Ale musí jako všichni ostatní předsedové výboru usnesení organizačního výboru respektovat," řekla po čtvrtečním jednání šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Cestovní plány dostaly zelenou, ale musí se vejít do stanového limitu v rozpočtu.

Vodrážkův výbor, protože je diplomatický, dostal nadstandard - 1, 5 milionů korun. Jenže bývalý místopředseda ODS chtěl poslance vést na cesty za 2,7 milionů.

Podle místopředsedy dolní komory Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je nepřijatelné naplánovat si víc mimoevropských, finančně náročných cest.

CK Vodrážka

"Na organizační výbor jsem nebyl pozván. Veškeré argumenty jsem sdělil na minulém organizačním výboru. Jeho členům jsem je předal ještě jednou písemně. Aby snad někdo mylně nechápal, že mám 'CK Vodrážka'," napsal v SMS zprávě Vodrážka, prý z rodinné dovolené.

Za dva týdny navíc poslanci zahraničního výboru v čele s Vodrážkou - mimo původní plán - vyrážejí do Skotska. Výbor se také chystá do Chorvatska.

Z minulého zasedání organizačního výboru, který cesty schvaluje, Vodrážka odcházel dopálený. Stěžoval si, že mu sněmovna nechce s cestami vyjít vstříc.

Naopak ostatní poslanci se podivovali nad jeho nároky.

"Musíme se přizpůsobit limitům rozpočtu. Měli bychom cesty přehodnotit," myslí si Vodrážkův předchůdce v čele výboru Jan Hamáček (ČSSD).

Urban chtěl i do Chile

Jiný výbor, hospodářský, už na redukci svých výjezdů přistoupil. Původně si poslanci naplánovali exotickou Indii a daleké Chile. Cesty by státní kasu vyšly na milion a půl.

Nakonec se ale pojede jen do Indie.

Poslanci z hospodářského výboru se chystají do Indie
Poslanci z hospodářského výboru se chystají do Indie | Foto: Karel Toman

"Indie je nesmírně důležitá destinace z hlediska exportu. Rádi bychom do země přivezli také podnikatelskou delegaci a soustředili se na konkrétní projekty," řekl šéf výboru Milan Urban (ČSSD).

Ostatních sněmovní výbory si - na rozdíl od zahraničního a hospodářského výboru - naplánovaly cesty většinou do evropských zemí.

Sněmovní rozpočet na výjezdy výborů je dvanáct milionů korun. Původní návrhy - včetně Vodrážkových - jej ale vyšroubovaly na částku 13 700 000 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy