Kim se obětoval pro blaho lidu, kondoloval Filip KLDR

Radek Nohl Radek Nohl
23. 12. 2011 18:37
Čeští komunisté poslali kondolenci do Severní Koreje po smrti vůdce Kim Čong-ila
Předseda KSČM Vojtěch Filip.
Předseda KSČM Vojtěch Filip. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Diktátor Kim Čong-il, který v sobotu zemřel, byl podle českých komunistů vládcem, jenž se obětoval pro blaho severokorejského lidu, a byl tím, kdo chtěl dosáhnout mírového sjednocení Korejského poloostrova.

V kondolenci (překlad v infoboxu), o níž informovala severokorejská agentura KCNA, to napsal předseda KSČM Vojtěch Filip.

"Velmi jsme si vážili Kim Čong-ila, jenž se obětoval, aby přinesl blaho korejskému lidu, zajistil bezpečnost KLDR a dosáhl mírového sjednocení Koreje," napsal podle KCNA Kim Čong-unovi, novému vůdci stalinistického režimu.

Kondolence KSČM

Vážený soudruhu,

se zármutkem v srdci jsem přijal smutné zprávy, že Kim Čong-il, velký vůdce Vaší země, zemřel.

Velmi jsme si vážili Kim Čong-ila, jenž se obětoval, aby přinesl blaho korejskému lidu, zajistil bezpečnost KLDR a dosáhl mírového sjednocení Koreje.

Komunistická strana Čech a Moravy pevně věří, že Korejská strana práce překoná nynější smutek a nadále povede hrdinný boj korejského lidu za obranu socialismu ve Vaší krásné zemi.

Přijměte, prosím, můj soudružský pozdrav.

Zdroj: severokorejská agentura KCNA

Filip Aktuálně.cz potvrdil, že skutečně kondolenci vedení KSČM do Pchjongjangu odeslalo. Podle agentury KCNA přišla do Severní Koreje už v pondělí, tedy ve stejný den, kdy se svět o smrti Kim Čong-ila dozvěděl.

"Byl tím (Kim Čong-il - pozn. red.), kdo byl připraven vést rozhovory. Takže nevidím nic divného na tom, že tam byla otázka mírového sjednocení Korejí," reagoval Filip na dotaz Aktuálně.cz. Na detailní podobu kondolence si však už nevzpomněl.

"Jsem svobodný člověk. Jako jsem šel na smuteční zasedání Parlamentu za zesnulého Václava Havla, tak jsem pak odeslal kondolenci do Pchjongjangu, se kterým Česká republika udržuje řádné diplomatické styky na úrovni velvyslanectví," dodal.

Statisíce lidí vězní v táborech

Další čtyři komunističtí poslanci - Stanislav Grospič, Marta Semelová, Miroslav Grebeníček a Pavel Hojda - se však smutečního setkání ve sněmovně, které se konalo v úterý, odmítli zúčastnit.

Podle zpráv uprchlíků vláda v Severní Koreji vězní statisíce lidí v pracovních táborech a zejména na venkově je nedostatek potravin. Obrovská část státního rozpočtu jde na zbrojení.

Zatímco většina Severokorejců trpí podvýživou nebo špatnou stravou, severokorejský vůdce si liboval v kouření značkových doutníků, pití koňaku a měl rád sushi.

 

Právě se děje

Další zprávy