Ať nám cesty spočítá Okamura, stěžuje si Vodrážka

Tereza Šídlová
9. 2. 2011 18:33
Poslanci se stále nedohodli, kam a za kolik služebně pocestují
Šéfovi zahraničního výboru sněmovny Davidu Vodrážkovi se nelíbí, že v únoru ještě nemá schválené cesty.
Šéfovi zahraničního výboru sněmovny Davidu Vodrážkovi se nelíbí, že v únoru ještě nemá schválené cesty. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci se na první pokus nedokázali shodnout na svých přídělech zahraničních cest na letošní rok. Organizační výbor sněmovny návrhy poslaneckých výjezdů odložil.

Svoje rozladění neskrýval šéf zahraničního výboru David Vodrážka (ODS).

„Je polovina února a pokud chceme, aby ty cesty měly smysl, musíme je včas naplánovat, domluvit je s partnery. Jestli nejsme schopni spočítat, kolik cesty stojí, ať si pozvou Tomio Okamuru," rozčiloval se Vodrážka na chodbě sněmovny po jednání výboru. Tomio Okamura je mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

„Na dnešním jednání nebylo nic bojovného, řešily se hlavně technické parametry cest. Se dvěma výbory - hospodářským a zahraničním - nebyly cesty předjednány, jak měly být. Všichni se musí vejít do stanoveného limitu," řekla předsedkyně sněmovny a také organizačního výboru Miroslava Němcová (ODS).

Chyběl tam ale jeho místopředseda a zároveň garant zahraničních cest Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten má na starosti předjednání cest.

Do Brazílie za obchodem

Vodrážkův výbor by rád vyjel do exotických zemí. Podle místopředsedy Davida Šeicha (ODS) se chtějí diplomaticky zaměření poslanci vydat do Číny, Iráku, Brazílie a do Chorvatska.

„V Brazílii je potřeba hájit české obchodní zájmy. Navíc Brazílie má klíčový vliv v rozvojovém světě," vysvětlil Šeich vzdálenou destinaci.

Zahraniční výbor má nárok na nejvyšší počet výjezdů.

Poslanecká sněmovna vyčlenila pro letošní rok na zahraniční cesty 25,5 milionu korun.

Velká očekávání

Šéf branného výboru František Bublan (ČSSD) označil za důvod zaseknutí jednání právě velké plány zahraničního výboru. „Mají nemístné požadavky," tvrdí. 

Poslanci se ctějí vypravit například do Izraele nebo na Balkán.
Poslanci se ctějí vypravit například do Izraele nebo na Balkán. | Foto: Roman Gazdík

„Jeho" poslanci se prý chystají na cestu po balkánských zemích. „Chceme tam navštívit naše končící policejní jednotky," dodal Bublan. Rádi by navštívili také Izrael a vejdou se prý do milionu korun.

Do stejné země si chce výjezd vyjednat například i ústavně-právní výbor.

Nejvíce peněz z rozpočtu 25,5 milionu korun získaly na cesty výbory. Za sumu 12 milionů korun mohou podniknout dohromady 36 cest. Organizační výbor navrhl každému výboru limit, kolik návštěv cizích zemí mohou letos podniknout.

Například zahraniční výbor má limit čtyři, evropský tři, většina výborů smí vyjet dvakrát.

 

Právě se děje

Další zprávy