Ploc chce rentu pro olympioniky

Martina Macková
12. 1. 2007 0:01
Praha - Každý, kdo získá olympijskou medaili, by měl dostat k důchodu od státu dalších dvacet tisíc korun.
Pavel Ploc na předvolebním mítinku v Liberci
Pavel Ploc na předvolebním mítinku v Liberci | Foto: Ludvík Hradilek

Takový je první zákon, který navrhuje nový poslanec za ČSSD a bývalý úspěšný olympionik Pavel Ploc spolu se dvěma kolegy.

Zvláštní příspěvek od státu na přilepšenou na stáří by získali ocenění olympionici. Je jedno, z jakého kovu získali medaili i z jaké olympiády to bylo, zda z letní či zimní a jestli reprezentovali federaci, Česko nebo socialistické Československo.

Peníze by dostali i ti mladší, kteří pobírají invalidní nebo částečný invalidní důchod.

Podmínkou je pouze to, že si podají žádost a jsou občany Česka. Za vyřízení žádosti by nic neplatili a proti rozhodnutí by se mohli odvolat k soudu.

Věra Čáslavská.
Věra Čáslavská. | Foto: Aktuálně.cz

"Vypadá to, že je to pro nic za nic, ale zasloužili se a proslavili náš stát. U nás je to tak, že když je někdo slavný, všichni ho obdivují a zajímají se, pak na něj zapomenou," míní Ploc.

"Vyšší důchody mají i policisté nebo vojáci, tak proč ne oni. Podobný příspěvek mají i zasloužilí sportovci v Polsku nebo v Maďarsku," tvrdí Ploc.

Přitom se podle návrhu počítají nejen budoucí medaile, ale i ty, které sportovci získali už jako reprezentanti ČSFR, ale i Československé socialistické republiky.

Infobox

Sportovec Ploc

  • Olympionik získal stříbro ve skoku na lyžích v Calgary v roce 1988 a bronz v roce 1984 v Sarajevu.
  • Na mistrovství světa v letech na lyžích druhé a třetí místo a dvakrát bronz z mistrovství světa družstev.
  • Byl jednou druhý a jednou třetí v celkovém hodnocení Světového poháru.
  • V roce 1983 vytvořil v Harrachově světový rekord v letech na lyžích výkonem 181 metrů.

Politik Ploc

  • V médiích se bezprostředně po volbách ukázal v kauze tzv. zeleného úplatku. Pět milionů korun za přestup do Strany zelených mu údajně nabídl Pavel Šrytr, někdejší Plocův spolužák.
  • Bodyguarda a řidiče zavražděného podnikatele Františka Mrázka a jeho spolupracovníka Tomáše Pitra, který setkání s Plocem nepopírá, ale nabídku ano, policie obvinila.

Právě dnešní zákonodárce Pavel Ploc, získal coby skokan na lyžích za ČSSR na středním můstku stříbro v Calgary 1988 a bronzovou medaili o čtyři roky dříve v Sarajevu. 

 "Já myslím, že mě se to netýká. Daří se mi dobře," říká Ploc, který provozuje restauraci a penzion v Harrachově. Návrh zákona, který spolupodepsal, ale nerozlišuje kategorie majetných a nemajetných sportovců.

"Ne, my jsme sestavili konkrétní seznam olympioniků, kteří jsou ve špatné finanční situaci. Novodobí sportovci by tuto rentu nepobírali, mají jiné podmínky," řekl Aktuálně.cz i další autor normy poslanec Karel Šplíchal (ČSSD). Třetím, kdo zákon vytvořil, je Petr Bratský (ODS).

Jak seznam politici vytvořili? "Zeptali jsme se klubu olympioniků," dodal poslanec.

Předložená verze zákona ale neříká, že by se peníze navíc měly vyplácet "jen" určeným sportovcům v důchodu.

"Je to možné, to budeme ještě opravovat. Taky kolem toho jistě bude diskuse, tak uvidíme, jaké znění nakonec bude," dodal Šplíchal.

Už dnes by zhruba jeden průměrný plat k důchodu mělo šanci získat přes sto lidí. Ročně by to stát přišlo na 27 milionů korun, spočítali předkladatelé. Příspěvek by se i zvyšoval, pokud by rostla inflace.

Foto: ČSSD

Podle předkladatelů zákona žije mnoho úspěšných reprezentantů jen s minimálními důchody. Některá slavná jména pobírají maximálně šest tisíc korun a trpí vážnými zdravotními problémy.

"Jsou to bývalí hokejisté, atleti. Vyděsil jsem se, když jsem zjistil, jak žijí. Přitom jsem jejich úspěchy v mládí s nimi prožíval," dodal Šplíchal.

 

Právě se děje

Další zprávy