Platy, imunita i Rath: Politici se vracejí do práce

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
14. 8. 2012 12:15
Už tento týden bude Senát na prahu volební kampaně vetovat církevní restituce
Prázdniny jako první končí Senát.
Prázdniny jako první končí Senát. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Otázky "církevní restituce ano, nebo ne", co s imunitou nebo "zvednout si platy - nezvednout si platy" čekají politiky už v nejbližších dnech a týdnech.

Politické prázdniny zkrátka pomalu končí.

Otázku navracení církevního majetku už zvedla ČSSD - její předvolební billboardy nazývají církevní restituce darem státu církvím (v tom je zajedno s KSČM, která navrhovala takto upravit preambuli zákona o církevním majetku). Tím, že hodlá z restitucí udělat jedno z témat podzimních voleb, se ČSSD ani moc netajila.

Církevní restituce na tapetě

Už ve středu bude oranžový Senát o osudu zákona rozhodovat. Všeobecně se očekává, že ho vetuje. Pak bude muset vládní koalice sehnat 101 hlasů, aby ho prosadila i Senátu navzdory (při prvním schválení ve sněmovně zvedlo ruku pro jen 93 poslanců ). Poslanci to mohou stihnout hned začátkem září.

"Upřímně doufám, že se ve sněmovně nenajde 101 poslanců, kteří by v této podobě zákon schválili," říká předseda senátorů za ČSSD Petr Vícha. Ohledně případné ústavní žaloby je zatím zdrženlivý: "Je předčasné o ní uvažovat, ale osobně si myslím, že je třeba žalobami šetřit. Snad to nebude nutné."

Pokud se ale ve sněmovně dost hlasů najde, může se to ČSSD docela hodit - schválení restitucí by tak spadlo přímo do centra předvolební kampaně.

O něco méně rozděluje politickou scénu další zákon, který do sněmovny přišel přímo před vládními prázdninami: zvyšování platů poslanců a senátorů v návaznosti na zvyšování platů soudců.

Koalice - v tomto případě ruku v ruce s opozicí - se bude muset poprat s dilematem: jak uspokojit zákonodárce z vlastních řad, kteří zvýšení platů tiše chtějí, a jak veřejnost, které slíbili, že se platy zvyšovat nebudou poté, co si je halasně na počátku volebního období snížili.

Zatím koalice (i opozice) hlasitě proklamuje, že zvedat se budou jen platy soudců.

Imunita: Omezit-neomezit, zrušit-nezrušit?

Na stole přitom mají další významné privilegium členů Parlamentu - doživotní imunitu, u které vláda (a zároveň i Senát) navrhují zúžit ji jen dobu výkonu mandátu.

Do toho ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) slibuje, že k tomu připojí návrh úplně trestní imunity zákonodárců zrušit (imunita by se tak scvrkla jen na projevy v Parlamentu). U Kalouska je to motivováno vydáním Vlasty Parkanové v kauze CASA, proti kterému byl a poté prohlásil, že tím byla imunita prakticky zrušena.

Vzhledem k tomu, že už zúžení imunity je problém (naposledy prošlo s převahou ve sněmovně, ale nikoliv už v Senátu), nedá se příliš čekat její úplné zrušení.

Další Rathův projev - krátce před volbami

Sněmovna se může v září těšit na další veřejné vystoupení poslance ČSSD ve vazbě Davida Ratha - poslanci budou rozhodovat, zda ho policii vydají pro vyšetřování i další korupční kauzy.

Díky očekávanému televiznímu přenosu se tak kauza Rath připomene necelý měsíc a půl před volbami. ČSSD zatím marně Ratha přesvědčovala, ať se poslaneckého mandátu vzdá.

Také vláda se bude muset vrátit k některým restům, které jí zůstaly na stole.

Především jde o vleklý spor mezi ministrem vnitra Janem Kubice (nominován ODS) a policejním prezidentem Petrem Lessym (vybraným ještě exministrem Radkem Johnem z Věcí veřejných).

Cirkus Merano pokračuje

Vzájemné výroky a nečekanou výpověď Lessyho před bezpečnostním výborem sněmovny o Kalouskově nátlaku kvůli kauze CASA označil Kubice v rozhovoru pro Aktuálně.cz za cirkus Merano - a požádal Generální inspekci bezpečnostních sborů, aby to prošetřila.

Policejní prezident už využil končící "okurkové sezóny" a spory s ministrem oživil (aniž by řekl něco nového) na stránkách Práva a Novinek.cz.

Zároveň inspekce vyšetřuje i telefonát mezi Kalouskem a vyšetřovatelem kauzy CASA Jiřím Mazánkem (Mazánek o něm jako o nátlaku podal zprávu). Ani v jednom případě se zatím výsledek nedostavil.

"Ani v jednom případě nevím, že by zatím nějaký závěr od inspekce přišel," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Právě v kauze CASA (kde policie odhadla předražení nákupu o 658 milionů a Parkanovou viní, že si nezadala externí posudek) se rozbíhá vyšetřování poté, co bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou, zbavenou pro tento případ imunity, může policie vyslýchat.

Kolibřík a Mazánek míří do ztracena?

Úplně na okraji zájmu už skončily uniklé odposlechy telefonátů mezi pražským exprimátorem (a současným poslancem za ODS) Pavlem Bémem a pražským podnikatelem a lobbistou Romanem Janouškem . Vyplývá z nich Janouškův vliv na dění na pražském magistrátu i snaha ovlivňovat média.

Kauzu Kolibříku-Mazánku sice šetří inspekce BIS (právě z nitra kontrarozvědky měly odposlechy uniknout). Přestože do médií unikly odposlechy už na jaře, výsledek se zatím také nedostavil. Pavel Bém dál sedí ve sněmovně, ačkoliv ho rodná ODS vyzvala ke složení mandátu.

 

Právě se děje

Další zprávy