Senát schválil vlastní návrh na omezení imunity

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
19. 7. 2012 17:05
Prakticky totožný návrh ale připravili i poslanci
Sněmovna hlasuje o vydání Davida Ratha.
Sněmovna hlasuje o vydání Davida Ratha. | Foto: Jan Langer

Praha - Senát schválil svůj návrh na omezení imunity poslanců, senátorů a ústavních soudců jen na dobu výkonu mandátu a posílá ho sněmovně. Pokud by se s ním poslanci ztotožnili, musel by ho znovu schválit Senát, tentokrát už ústavní většinou.

Návrh, který připravili senátoři Miroslav Antl (ČSSD) a Soňa Paukrtová (TOP 09), je zcela totožný s tím, který letos na jaře 156 hlasy schválila sněmovna, ale potopil ho poté Senát - hlavně kvůli nepřítomnosti senátorů z řad ČSSD.

Zcela totožný návrh navíc podali i poslanci, a to napříč politickým spektrem.

Ve sněmovně se tak střetnou naprosto identické předlohy: pokud by parlamentní komora nevydala svého člena k trestnímu stíhání, mohla by ho policie stíhat po skončení jeho mandátu.

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) navíc navrhl v horní komoře úplné zrušení trestní imunity. Zákonodárci by tak byli chráněni jen pro výroky na půdě parlamentu.

Senátoři při čtvrteční diskusi argumentovali tím, že omezení imunity jen na dobu mandátu má větší šanci než Kuberovo úplné zrušení.

Ten zas argumentoval tím, že si sněmovna stejně vybere spíše svoji verzi zrušení doživotní imunity. "Takže toto jsou jen takové hrátky, ale žádný praktický význam nemají," prohlásil v Senátu Kubera.

Další z řady pokusů

Ať už si sněmovna vybere svoji, nebo senátní verzi, bude to už několikátá snaha imunitu omezit - předcházelo tomu už půl druhé desítky pokusů, které neprošly.

Sněmovna má kromě omezení imunity českých zákonodárců na stole i návrhy na zrušení mandátu těch poslanců a senátorů, kteří by byli pravomocně odsouzeni. I tyto pokusy jsou dva: návrh předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) mluví jen o "pravomocném odsouzení", protinávrh mluví o odsouzení za "úmyslný trestný čin".

Současná sněmovna má ve svých řadách už dva poslance, kteří byli (zatím nepravomocně) odsouzeni: Víta Bártu ( Věci veřejné) a Jaroslava Škárku (dříve VV).

Kromě toho už během současného volebního vydání vydala prakticky všechny poslance, o které policie požádala: kromě Bárty a Škárky i Otto Chaloupku (VV), Davida Ratha (ČSSD), který je už vazebně stíhaný, a naposledy Vlastu Parkanovou (TOP 09).

Zatím jediným, u koho sněmovna žádost policie nevyslyšela, tak zůstává Stanislav Huml (dříve VV, nyní ČSSD).

 

Právě se děje

Další zprávy