Personální otřesy v NKÚ pokračují, končí 5 top úředníků

Tereza Krobová Tereza Krobová
28. 2. 2012 9:05
Jeden již odvolání přijal, dva jsou na dovolené a dva přijali nižší pozice
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Personální změny na půdě Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) stále pokračují. Zástupce prezidenta Miroslav Kala od svého jmenování do funkce odvolal již pět vrcholových zaměstnanců.

Jeden z pěti ředitelů již odvolání přijal a z NKÚ zcela odešel, ostatní si vzali dovolenou, nebo přešli na jiné místo, které jim Kala nabídnul.

Zástupci koaličních stran při jednání o rozšíření působnosti NKÚ vyzvali Kalu k tomu, aby personální kroky zastavil do doby, než bude rozhodnuto o novém prezidentovi.  

Odvolána byla například ředitelka správní sekce Simona Zikmundová a její kolega. "Oba jsme oficiálně na dovolené, v březnu si odvolání převezmeme," řekla Zikmundová.

Kala ruší stará místa 

Podle ní navíc personální změny nekončí. Kala vytváří nové pracovní pozice a ruší staré. "Žádala jsem o místo právníka, ale bylo mi řečeno, že se to místo ruší," dodává Zikmundová.

Podle mluvčího NKÚ Jaroslava Broži se však již žádné další personální změny neplánují. "Žádná místa určitě rušit nebudeme," dodal.

Kala odvolal i dva zaměstnance kanceláře prezidenta úřadu, oba přijali podstatně hůře placenou pozici.

"Oba byli vysoce postavení ředitelé s vysokými platy a přijali pozici referenta na zcela jiném místě, což je zcela dehonestující. Navíc jsem přesvědčena, že dřív nebo později budou muset skončit úplně," dodává Zikmundová.

Kala se tak podle ní zbavil všech zkušených lidí na vysokých postech. Finanční odbor tak například od středy vede zaměstnankyně, která do NKÚ nastoupila teprve v lednu.

"Je zjevné, že se jedná o mstu," tvrdí. Dodává však, že pouze ona získala místo za ředitele Dohnala, ostatní pracovali na svých pozicích dávno předtím.

"Jeho změny vážně ohrožují chod NKÚ," dodala Zikmundová. "Úřad teď vede člověk, který sice má zákonné kompetence, nikoli ty profesní," doplnila.

Kala však své změny za ohrožení nepovažuje. "Chod správní sekce i kanceláře prezidenta je zajištěn standardním postupem, všechny pozice jsou buď obsazeny, nebo řádně zastupovány," řekl Broža. Dodal, že o svém postupu Kala informoval Kolegium NKÚ i Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny a oba tyto orgány vzaly tuto informaci na vědomí.

Poslancům vyšel vstříc

Kala ve čtvrtek ujistil členy sněmovního kontrolního výboru, že je ochoten s nimi spolupracovat. Poslanci se tak znovu vydají na NKÚ, aby prověřili hospodaření. Pokoušeli se o to tři roky, ale bránil tomu dosavadní prezident úřadu František Dohnal, kterému v pondělí soud potvrdil podmínku za zneužití pravomoci.

"Platí obecně, že jsem připraven jednat s kýmkoli o překlenovacím období do zvolení (nového prezidenta). Jsem připraven vysvětlovat svoje kroky, jsem připraven přijímat opatření, která mi budete doporučovat," řekl poslancům.

Poslanci se snažili zkontrolovat hospodaření úřadu od roku 2009. Dohnal tvrdil, že pravidla této kontroly neupravuje žádný zákon.

 

Právě se děje

Další zprávy