Nový šéf NKÚ rozjel personální rošády už den po nástupu

Michal Štůsek Jan Němec (redaktor) Michal Štůsek, Jan Němec (redaktor)
21. 2. 2012 17:00
Z funkce odvolal pět vysoce postavených zaměstnanců blízkých bývalému prezidentovi
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Den poté, co z čela Nejvyššího kontrolního úřadu musel odejít František Dohnal, zahájil jeho dočasný nástupce Miloslav Kala první personální rošády.

Odvolání z funkce se týká pětice vysoce postavených zaměstnanců. Jedním z nich je i vrchní ředitelka správní sekce Simeona Zikmundová.

"Dnes jsem byla viceprezidentem Kalou odvolána z funkce ředitelky správní sekce," popsala Aktuálně.cz náhlou čistku na úřadě s tím, že náhradou nabídnuté místo je pro ni jak profesně, tak finančně zcela nepřijatelné.

Důvod vyhazovu pro úřad důležitých zaměstnanců je jednoduchý. Všichni byli úzce napojeni na dnes již bývalého prezidenta NKÚ Františka Dohnala.

Proti změnám vystoupila rada vlády

"V současné chvíli mohu potvrdit, že připravuji personální opatření v kanceláři prezidenta NKÚ a ve správní sekci," potvrdil personální novinky Aktuálně.cz Miloslav Kala, Dohnalův nástupce.

Provedené změny podle něj nejsou formou vyhazovu, ale přesunutím na jiné pozice.

"Nebude se jednat o výpovědi, ale o odvolání z funkcí, zaměstnancům bude nabídnuto jiné pracovní zařazení," popisuje dočasný prezident NKÚ své plány. Podle svých slov je chce stihnout do konce února.

Proti náhlým změnám dočasného prezidenta NKÚ v úterý vystoupila i Legislativní rada vlády. "Podle dostupných informací dochází po včerejším rozhodnutí soudu a odchodu prezidenta Dohnala k razantním personálním opatřením," uvedla mluvčí Radka Hrstková.

"Vyzýváme stávajícího viceprezidenta Kalu, aby tyto personální kroky zastavil do doby, než bude rozhodnuto o novém prezidentovi NKÚ," uzavírá rada své prohlášení směřující k vedení úřadu.

Podmínka za zneužití pravomoci 

Miloslav Kala se do čela NKÚ dostal v pondělí krátce poté, co Městský soud v Praze potvrdil Františku Dohnalovi podmínku za zneužití pravomoci.

Někdejší prezident NKÚ byl obviněn, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření jeho instituce. Dohnal v úterý dodal, že by v případě změny rozsudku rád dokončil svůj mandát.

Obvodní soud pro Prahu 7 mu za to loni v srpnu vyměřil osmiměsíční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu 18 měsíců. Městský soud rozsudek potvrdil.

Proti verdiktu je nyní možné podat pouze mimořádný opravný prostředek, kterým je dovolání k Nejvyššímu soudu. Rozsudek je však pravomocný a zákon o NKÚ říká, že výkon funkce prezidenta úřadu končí mimo jiné právní mocí rozsudku, jímž byl odsouzen pro trestný čin.

Dohnal si za rozhodnutím stojí

Dohnal již dříve namítal, že by prověrka narušila nezávislost úřadu, který by tak nebyl dostatečně chráněn před politickými vlivy. "Kdybych byl nyní postaven do stejné situace, postupoval bych naprosto stejně jako v minulosti," řekl před časem.

O novém prezidentovi NKÚ bude v nejbližších dnech jednat Poslanecká sněmovna. Až se poslanci shodnou na jméně, bude nový šéf úřadu oficiálně jmenován prezidentem České republiky.  

 

Právě se děje

Další zprávy