Peake nechtěla ustoupit Klasnové. Regiony nepřesvědčila

Martina Machová Martina Machová
19. 4. 2012 6:35
Za rozhodnutí Peake je i uvědomění si, že stranu-firmu nelze běžnými prostředky převzít
Karolína Peake.
Karolína Peake. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ačkoli ještě není jasné, zda se Karolíně Peake podaří získat dostatek poslanců, aby zajistila "pohodlnou většinu" pro pokračování Nečasova kabinetu, ve středu oznámila, že hodlá v řádu dní založit novou politickou stranu.

O jejích záměrech informovalo jako první středeční vydání deníku Insideru. Ten se odvolával na zdroj z jejího okolí. "Bude se zakládat nová regulérní politická strana," uvedl spolupracovník Peake. "Existuje více návrhů na její název, to je nyní ale podružné," dodal.

"Osobně bych byla pro založení nové strany," uvedla i poslankyně Dagmar Navrátilová, která by mohla mít legitimaci s číslem dvě, protože se Bárty veřejně zřekla hned po první rebelce Peake. Podtrhuje však, že jde o její veskrze soukromý názor na to, jak řešit situaci, kdy se skupině poslanců a ministrů říká "politická platforma".

Poslanecký klub mezitím vzal ve středu večer na vědomí odchod šestice rebelujících poslanců. Koalici by mohlo podporovat 102 zákonodárců, do této křehké většiny jsou ale počítáni i Milan Šťovíček, který zatím ve Věcech veřejných zůstává, a nezařazení Pavel Bém a Milan Doktor.

O další strategii se politici, kteří se přidali ke Karolíně Peake, radili ve středu po skončení jednání vlády a následném samostatném rozhovoru vicepremiérky s Petrem Nečasem.

Pro odbočku Peake, dosud věrné přítelkyně Bártovy manželky, od véčkařského guru bylo podle zdrojů Insideru důvodem zjištění, že Peake nemá potřebnou sílu stát se předsedkyní strany.

"Zjistila totiž, že místo předsedkyně si Bárta chystá pro svou ženu Kateřinu Klasnovou. Jen by se tak předal rodinný podnik," líčí zdroj z okolí vicepremiérky.

Kateřina Klasnová.
Kateřina Klasnová. | Foto: Ludvík Hradilek

Hvězda Klasnové stoupá

O Klasnové se v uplynulých dnech mluvilo při všech volných postech, které se objevily. Klasnová nechala tyto zvěsti plynout, ministryni školství veřejně odmítla asi po dvou týdnech, a že by mohla být předsedkyní VV, zatím jenom přiživuje.

Po odchodu Peake se již stala hlavní mluvčí strany, nově vystřídala svou někdejší kamarádku i v týmu vládních vyjednavačů.

"To je předčasné," tvrdila například ještě minulý pátek během stranického grémia, které v důsledku skončilo pro véčkaře kolem Karolíny Peake fiaskem.

Bártovi spojenci totiž přesvědčili regiony k usnesení, aby jeden z „peakovců", ministr dopravy Pavel Dobeš, dostal ultimátum k rezignaci.

Podle poměrů sil pak bylo zřejmé, že Peake by nedokázala svého spojence uvnitř VV udržet. Bártův spolupracovník pak Insideru řekl, že Peake si musela být vědoma toho, že volební konference by pravděpodobně dopadla v její neprospěch stejně jako zmíněné grémium.

Silný vliv Bárty na regiony

"V krajích takovou podporu nemá, snad jen v Praze a dalších dvou třech regionech," míní zdroj z Bártova okolí.
Bárta a jeho lidé totiž potřebné hlasy dokážou z regionů vydupat. Vzpomeňte si, jak z nich minulé úterý udělali divoké odpůrce setrvání v Nečasově vládě. To samé se mohlo podařit i na volební konferenci, která je složena zejména ze zástupců krajů.

Rozpor mezi názorem regionů a poslance váhajícího nad následováním Karolíny Peake ilustruje například dění ve středních Čechách. Zde Věcem veřejným šéfuje Radim Vysloužil, který na středečním grémiu oznámil podle Kateřiny Klasnové, že stále váhá.

"Kluby Středočeského kraje Věcí veřejných plně podporují vedení strany VV v čele s předsedou Radkem Johnem a distancují se od nově vznikající platformy," zní usnesení tamních straníků, jež má deník Aktuálně.cz k dispozici.

 

Právě se děje

Další zprávy