Peake může jako ministryně nastoupit už příští týden

ČTK ČTK
6. 12. 2012 12:56
V čele ministerstva obrany má nahradit Alexandra Vondru, který ve fuknci končí v pátek
Karolina Peake.
Karolina Peake. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) nevyloučila, že na ministerstvo obrany nastoupí už v příštím týdnu.

K situaci ve vládě se v pátek sejdou lídři koalice ve formátu K9. Novinářům to ve čtvrtek ve sněmovně řekla Peake.

Špičky ODS, TOP 09 a LIDEM chtějí do aktualizované koaliční smlouvy zanést i plánované změny na ministerstvech. Občanští a liberální demokraté by si rádi vyměnili ministerstva obrany a dopravy za podmínky, že bude schváleno sloučení dopravy s průmyslem.

Peake i premiér a šéf ODS Petr Nečas jsou sloučení úřadů nakloněni.

"Nevylučuji to," odpověděla Peake na otázku, jestli v příštím týdnu zaujme post ministryně obrany. V čele úřadu v pátek skončí dosavadní ministr Alexandr Vondra (ODS).

Peake v současnosti ve vládě spravuje protikorupční agendu. Pokud by nastoupila na obranu, chtěla by v boji proti úplatkům pokračovat. "Já bych si rozhodně s sebou tu protikorupční agendu vzala," řekla Peake.

Po jejím přesunu do čela silového resortu by liberální demokraté chtěli nominovat svého kandidáta na předsedu legislativní rady vlády. Jedním z uvažovaných je dosavadní náměstek Peake zodpovědný za legislativu Petr Mlsna. "Je to jedno z možných jmen. Na tuhle pozici jsou i jiná jména," uvedla Peake.

Nová verze smlouvy bude do Vánoc

Podle středečních slov premiéra Nečase je případné sloučení ministerstev dopravy a průmyslu do jednoho ministerstva hospodářství otázkou jednoho roku. Nově vzniklý úřad by pak zřejmě spravoval dosavadní ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Podle Peake koalice počítá s tím, že by dopravu do té doby vedl "ministr-likvidátor" nominovaný ODS.

Změny ve vedení resortů by měly být zaneseny v aktualizované verzi koaliční smlouvy. O ní by také měla jednat páteční K9. Koalice chce mít novou verzi smlouvy hotovou do Vánoc. "Nicméně předpokládám, že ty personálie vyřeší pan premiér dřív," dodala Peake.

Plánované přesuny ve vládě kritizuje opozice. Podle KSČM i ČSSD by příchod Peake na obranu byl výsledkem politického kupčení a ukázkou nekompetentnosti vlády. Nad nominací Peake na ministryni obrany se pozastavil i lídr koaliční TOP 09 Karel Schwarzenberg.

 

Právě se děje

Další zprávy