Plán na superministerstvo? Ukáže se "do roka a do dne"

Domácí Domácí
6. 12. 2012 15:37
Otázky a odpovědi: Jak číst současné vládní rošády
Karolína Peake a Martin Kuba.
Karolína Peake a Martin Kuba. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Kdo nahradí liberálního demokrata Pavla Dobeše, který v pondělí skončil ve funkci ministra dopravy? A kdo vystřídá Alexandra Vondru, který označil za poslední den ve funkci ministra obrany tento pátek? Skutečně se premiér Petr Nečas chystá vytvořit superúřad, který pod sebe zahrne agendu dopravy a průmyslu?

Situace ve vládě je - znovu - poněkud nepřehledná.

Redakce Aktuálně.cz proto oslovila vyjednavače jednotlivých partají a ve stručném přehledu přinášíme fakta o chystané rošádě.

1. Opravdu chce strana LIDEM ministerstvo obrany?

Předsedkyně strany Karolína Peake ještě před dvěma týdny tvrdila, že se jí boj s korupcí líbí a za silový resort obrany by ho rozhodně neměnila. "Můžu říct skoro s jistotou, že zrovna ministerstvo obrany bych asi odmítla," tvrdila Peake serveru Aktuálně.cz.

Dobře informované zdroje z nitra strany LIDEM však mluví o tom, že obranu zvažovala už dříve. "Už delší dobu říkala, že ta obrana vlastně není špatný nápad. A zatímco navenek deklarovala, že o ni nestojí, své nejbližší okolí přesvědčovala, že by tam jít měla," řekl deníku Insider zdroj z ODS obeznámený se situací.

Jenže strana Karolíny Peake si jednak nebyla tak jistá, že je to skutečně dobrý nápad ("Nevím, jestli liberální straně sluší silové ministerstvo," říká hned několik poslanců za LIDEM), jednak část z nich o změně postoje, kterou Peake udělala, ani nevěděla.

"Dáša Navrátilová ještě minulý týden dál hledala někoho vhodného na ministerstvo dopravy, zatímco Karolína už chtěla obranu. Prostě to Dáše neřekli," usmívá se zdroj přímo z LIDEM.

2. Co chce LIDEM za to, že si "vezme obranu"?

Karolína Peake, která kvůli svému názorovému přemetu ztrácí podporu jak uvnitř strany, tak navenek, podmiňuje přijetí křesla na obraně a ztrátu resortu dopravy vznikem superministerstva.

"Panu premiérovi jsem sdělila, že chceme jednat o alternativě výměny ministerstev v případě, že bude zároveň shoda na postupném sloučení ministerstva dopravy a ministerstva průmyslu a obchodu, které spadá pod ODS. Pokud bychom místo ministerstva dopravy dostali obranu, pak bych byla kandidátem na tento post za LIDEM já. Konečné slovo má premiér," zní čerstvý výrok Peake.

3. Skutečně vznikne spojené ministerstvo dopravy a průmyslu?

Premiér Nečas se navenek tváří, že ano: "Mým dlouhodobým záměrem bylo snížit počet ministerstev, jsem dlouhodobým zastáncem vzniku silného ministerstva hospodářství," řekl po zasedání vlády.

Sloučení dopravy s průmyslem tak premiér podporuje. "To, že by strana LIDEM převzala zodpovědnost za ministerstvo obrany, je logický krok. Včetně nominace předsedkyně této strany na tuto pozici. Ale vše je teprve v jednání," řekl Nečas.

Jenže: Sloučit dvě ministerstva není akcí na jeden týden a mimochodem - byla by nutná změna zákonů. O tom už se ale nahlas nemluví.

"Nebude to dřív než za rok," odhaduje střízlivě dobu, po kterou by měl proces fúze obou ministerstev probíhat, jeden z poslanců ODS, obeznámený ze situací.

4. Kdo do čela sloučeného gigantu?

Mediální spekulace, že by obě křesla spojil jakousi "personální unií" dosavadní šéf resortu průmyslu Martin Kuba a stal se "superministrem", zatím podle zjištění deníku Insider svého naplnění nedojdou.

"Tu myšlenku nepouštíme, ale určitě se tam (na ministerstvo dopravy) musí na ten proces sloučení někdo (jiný než Kuba) dát," řekl listu dobře informovaný zdroj z ODS.

Libor Lukáš při zahájení plavební sezóny na Baťově kanále. Snímek z roku 2011.
Libor Lukáš při zahájení plavební sezóny na Baťově kanále. Snímek z roku 2011. | Foto: liborlukas.cz

Jiný zdroj z hlavní vládní strany pak přidává i možné jméno "přechodného" ministra dopravy: "U nás se mluví o bývalém zlínském hejtmanovi Liboru Lukášovi. Už dlouho pro něj hledají nějaké uplatnění. Ale dopadnout to tak nemusí, je to jen ve stadiu úvah."

Sám Lukáš o ničem neví: "Jsou to mediální výkřiky a spekulace, nikdo se mnou nejednal," řekl Aktuálně.cz.

Na námitku, že se o tom vážně mluví uvnitř ODS, pak doplnil: "Já jsem taky z ODS. A připadám si jako Yetti, když se mě na to pořád někdo ptá."

Ať už bude ministrem dopravy kdokoliv, neznamená to, že by Martin Kuba pustil otěže z rukou. "To sloučení ministerstev by měl řídit Kuba společně s premiérem," upřesňuje už dříve citovaný zdroj blízký vedení ODS.

5. Co na to opozice a premiér?

Zatímco plán úspor (vzniklých sloučením dvou agend) se nahlas odváží kritizovat málokdo, největší rozpaky vzbudila Karolína Peake v čele ministerstva obrany.

Proti jejímu novému angažmá se postavila opozice. Lídr sociálních demokratů Bohuslav Sobotka podotkl, že by si obrana zasloužila mít v čele kompetentního a důvěryhodného politika. Podle komunistů jsou úvahy o nástupu předsedkyně LIDEM na obranu důkazem nezodpovědnosti vlády.

Nadšená ovšem není ani vládní TOP 09. Podle Karla Schwarzenberga se změny závažně dotýkají koaliční smlouvy, takže očekává, že se s ním premiér spojí.

A konečně, je tu prezident Václav Klaus. Nechápe prý, proč chce ODS získat ministerstvo průmyslu, které již občanští demokraté drží. "Ale jako prezident republiky to začnu považovat za návrhy, až mi je sdělí předseda vlády," řekl Klaus na dotaz ČTK v Maďarsku, kde byl na státní návštěvě.

 

Právě se děje

Další zprávy