Ne, řekla Peake. Teď kývla, chce být ministryní obrany

Domácí ČTK Domácí, ČTK
5. 12. 2012 12:05
Vládní rošáda: Vzniknout má superúřad pod taktovkou Martina Kuby
Karolína Peake.
Karolína Peake. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - My vám vezmeme to, co chceme, a dáme to, co nechceme.

Podle této logiky dnes premiér Petr Nečas (ODS) hodlá se šéfkou LIDEM Karolínou Peake uzavřít dohodu, na jejímž půdorysu se odehraje vládní rošáda.

Na jejím konci bude Karolína Peake ministryní obrany.

Zato pak LIDEM přepustí ODS ministerstvo dopravy, které by se mělo sloučit s ministerstvem průmyslu Martina Kuby (ODS).

"Předsednictvo strany LIDEM se dohodlo na tom, že půjdeme na jednání s panem premiérem o možnosti výměny resortů mezi ODS a LIDEM v souvislosti se slučováním některých úřadů a redukcí agend," potvrdila nejprve Peake.

"Jsem dlouholetým zastáncem myšlenky silného ministerstva hospodářství," řekl posléze Nečas na tiskové konferenci po jednání vlády a potvrdil tak další postup.

Podle Nečase by mělo být o konečné podobě chystané personální rošády jasno do 10. prosince.

"Věřím, že poměrně rychle dosáhneme dohody," konstatoval premiér.

Zda se Karolína Peake skutečně stane ministryní obrany, zpočátku odmítala potvrdit. V minulosti, když o chystané rošádě napsal deník Insider, však nechtěla o křeslu po Alexandru Vondrovi ani slyšet.

"Nakonec nám nezbyde než na to asi kývnout," řekl ovšem tehdy Insideru jeden ze členů osmičlenné poslanecké skupiny LIDEM.

Nakonec ve středu ráno přiznala v rozhovoru pro Lidovky.cz, že je jediným kandidátem své strany na post ministryně obrany. "S panem premiérem už jsem o tom trochu mluvila," řekla.

Nápad s výměnou křesel ministrů obrany a dopravy vzešel od ODS.

Pracovna ministra obrany.
Pracovna ministra obrany. | Foto: Vojtěch Marek

"Jsme ochotní obětovat dopravu na oltář plánů Karolíny Peake na redukci agend úřadu. Pokud to skutečně skončí touto variantou, pravděpodobně se resortu chopí předsedkyně strany, která má jak potřebnou tvrdost, tak zkušenosti s vedením úřadu," řekl Aktuálně.cz první místopředseda LIDEM Viktor Paggio.

O tom, že by Karolínu Peake potkal stejný osud jako bývalou exministryni Vlastu Parkanovou, která je kvůli předraženému nákupu letounů CASA stíhána policií, Paggio obavy nemá.

"Obavy určitě nemám, předsedkyně je z úplně jiného těsta," konstatoval.

Některé zprávy naznačují, že Karolína Peake se již začala věnovat i personálním otázkám - jak uvedl server Česká pozice, vicepremiérka se o víkendu sešla s ředitelem nově založeného Vojenského technického ústavu Václavem Irovským.

Podle serveru měla Peake s Irovským diskutovat o jeho případném působení na ministerstvu obrany na postu generálního sekretáře, to však oba popřeli.

 

Právě se děje

Další zprávy