Ve vládě končí další ministr. Vondra odchází z obrany

Domácí Domácí
28. 11. 2012 12:15
Důvodem je Vondrův neúspěch v senátních volbách, rezignace platí k 7. prosinci
Alexandr Vondra.
Alexandr Vondra. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra rezignoval na svou funkci. Úřad opustí 7. prosince. V Nečasově kabinetu už tak nezůstal jediný původní ministr z ODS.

Důvodem Vondrova odchodu je špatný výsledek v senátních volbách a v něm se odrážející pokles důvěry ze strany voličů. 

Vondrovi za práci poděkoval premiér Petr Nečas. "Ministr Vondra byl nejkompetentnějším ministrem obrany posledních dvaceti let," uvedl Nečas.

Kdo Vondru ve funkci nahradí, premiér uvést nechtěl. "Mám konkrétní představu, ale jméno zatím neřeknu," odpověděl stručně s tím, že v nejbližších dnech mohou přijít i další změny ve složení vlády.

O odchodu bývalého místopředsedy strany z ministerstva se mluvilo již po vypuknutí aféry ProMoPro, kdy kvůli podezřelým zakázkám v hodnotě 525 milionů korun z doby českého předsednictví Evropské unii obvinila policie 12 osob. Vondra mezi nimi sice není, ale rozpočet měl na starost.

"O jeho odchodu se mluví delší dobu. Je to jen otázka času, kdy to bude," řekl již dříve Aktuálně.cz člen užšího vedení ODS.

Projděte si pestré životní peripetie Alexandra Vondry:

Znovu se o Vondrově odchodu z vlády - a tentokrát už i z řad ODS - mluvilo na podzimním kongresu strany. Sám Vondra na něm oznámil, že nebude kandidovat na místopředsedu, aby premiérovi usnadnil situaci pro případ, že by ho chtěl odvolat.

Jeho pozicí totiž před kongresem vážně otřásla i porážka v podzimních volbách, ve kterých post senátora neobhájil. Navíc se mu v nich opět připomněla kauza ProMoPro parodií jeho volebního plakátu s nápisem "Ozvučím celý kraj!".

V pozici ministra obrany navíc zatím nedokázal vyřešit otázku budoucnosti českého stíhacího letectva.

Obměna vlády

Vondra byl posledním ministrem ODS, kterého Nečas ve své vládě ještě nevyměnil. Opozice vyzývala Vondru k odchodu dlouhodobě, poslední vlna spekulací o Vondrově konci se objevila v souvislosti s tím, že v podzimních volbách neobhájil post senátora a následně na sjezdu ODS skončil jako místopředseda strany.

Z původní patnáctičlenné Nečasovy vládní sestavy zbylo už jen pět členů kabinetu včetně premiéra. Své pozice si zatím udrželi ministři financí Miroslav Kalousek, zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, zdravotnictví Leoš Heger (všichni TOP 09) a pro místní rozvoj Kamil Jankovský (LIDEM, dříve VV).

Zatím poslední odchod se odehrál na ministerstvu dopravy. Ministr Pavel Dobeš (LIDEM) ale dal premiérovi rezignaci až k datu 3. prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy