Peake má potvrzených 9 poslanců, Šťovíček nepodepíše

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
24. 4. 2012 16:45
Poslanec za VV chce vládu podporovat bez podpisu jakéhokoliv dokumentu
Tak kolik vlastně máte poslanců?
Tak kolik vlastně máte poslanců? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Milan Šťovíček, se kterým Karolína Peake najisto počítá jako s podporovatelem vlády, zatím nepodepsal závazek Nečasův kabinet podporovat.

Navíc v úterý na klubu Věcí veřejných navrhl na novou předsedkyni místo Víta Bárty jeho manželku Kateřinu Klasnovou.

"Milan Šťovíček zatím nepodepsal, ale návrh na novou předsedkyni klubu mě neznepokojil," komentovala to šéfka nové "platformy", která má podporovat vládu, Karolína Peake.

"To nehraje roli, Šťovíček nás podpoří," řekl Aktuálně.cz zdroj blízký platformě Peake. "Koho jiného měl navrhnout? Johna, Kádnera, Drastichovou? Vezměte si, kdo tam zůstal," dodal.

V tuto chvíli má tedy Karolína Peake jasných 8 poslanců, kteří dali najevo, že jsou ochotni vstoupit do nového klubu, na jehož zformování ale Peake nemá dost poslanců.

Tři kategorie vládních poslanců?

Kromě 8 poslanců mají vládu podpořit další 2 poslanci - zmíněný Milan Šťovíček a Miroslav Petráň.

"Miroslav Petráň už podepsal podporu vládě," řekla našemu deníku Karolína Peake. Milan Šťovíček ale ne.

"Teď nepočítám, že by to Milan Šťovíček přímo podepsal," dodává Peake.

Totéž potvrdil Aktuálně.cz i sám Šťovíček. Podle svých slov nic podepisovat nebude, ale vládu podpoří. Vzniká tak situace, kdy se formuje podpora vládě na půdorysu tří kategorií poslanců: semknutých kolem Peake (8), těch, kteří podepsali závazek vládu podporovat (Petráň), a "podporovatelů", kteří ale nejsou ochotní nic podepsat (Šťovíček).

Výkonná rada ODS ale v pondělním usnesení vyloženě požaduje, že "platforma Karolíny Peake" bude garantovat 10 poslanců ochotných podporovat vládu.

Podle zákulisních informací ale se Šťovíčkem "platforma Peake" dál počítá.

První test nedopadl pro vládu špatně

"Teď odhaduji, ale myslím, že nakonec stejně skončí v našem klubu. Představa, že klub Věcí veřejných bude při nějakém kruciálním zákoně hlasovat proti a oni pro, je dlouhodobě neudržitelná," říká zdroj z nitra "platformy Peake".

Skutečnou podporu ve sněmovně si vláda otestuje v pátek. Jakousi předehrou a neoficiálním testem bylo úterní hlasování o přerušení sněmovní schůze: pro bylo jen 100 poslanců, chyběli ale 2 poslanci TOP 09 (Karel Schwarzenberg a Heger).

Přerušení prosazovala koalice až do doby, než si Nečasův kabinet otestuje poslaneckou podporu.

Z ostře sledovaných poslanců hlasoval pro přerušení Miroslav Petráň, zatímco Milan Šťovíček se zdržel a Otto Chaloupka, o kterém "platforma Peake" také uvažuje, hlasoval proti.

Pro přerušení schůze - tedy v souladu s vůlí vlády - hlasoval i Michal Doktor ( href="http://wiki.aktualne.centrum.cz/ods/" ODS) a Pavel Bém.

 

Právě se děje

Další zprávy