Kamarádky VV zase spolu? Nečekaný dozvuk vládní krize

Martina Machová Martina Machová
24. 4. 2012 10:30
Sněmovnou hýbe velké stěhování, podobnost se školou není čistě náhodná
Na loňské konferenci VV ještě spolu.
Na loňské konferenci VV ještě spolu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kateřina Klasnová se po složení své funkce místopředsedkyně sněmovny vrátí ze stupínku zpět do poslaneckých lavic. Může přitom jen doufat, že se stejně nezachová i její někdejší kamarádka Karolína Peake a post místopředsedkyně vlády si ponechá.

Někdejší spolubojovnice, dnes rivalky by se totiž sešly v jedné lavici a hned vedle sebe. Nové poměry ve sněmovně ovšem spustí větší přesazování.

"Pravděpodobně se to bude řešit, teď jen nevím kdy," řekla Aktuálně.cz dosluhující místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová.

Při pohledu na současný zasedací pořádek ale sousedky Klasnová - Peake nejsou jediným příkladem, který již neodráží poměry ve sněmovně. Řady "peakovců" střídají řady "bártovců",  v jednom případě dokonce uvízl "peakovec" mezi dvěma představiteli původních Věcí veřejných.

"Jsem schopen nastavit pravou i levou tvář," tvrdí Martin Vacek, jenž má po pravici Petra Skokana a po levici Josefa Novotného. Skokan i Novotný patří mezi nejhalasnější kritiky "přeběhlíků", Martin Vacek se stal sedmým hlasem pro Karolínu Peake.

Zatímco Skokan neví, jestli mu sedět vedle Vacka vadí, Novotný připouští, že by se měl zasedací pořádek změnit. "Dojde k zasedacím změnám, ale až se to usadí a bude jasné, kdo, jak a s kým hlasuje," uvedl.

Že by mu sousedství Vacka vadilo, ale odmítá. "Mezi námi nejsou vykopány příkopy," tvrdí. Byl to přitom Novotný, kdo v minulosti volal po přesazování, původně totiž seděl vedle jiného odpadlíka od VV, a to Jaroslava Škárky.

Při loňské rebelii vedené Kristýnou Kočí pak všech 21 zbylých "véčkových" poslanců odmítlo vedle svých někdejších kolegů sedět, a tak demonstrativně stáli.

"Všem je velmi nepříjemné vedle těch lidí sedět. Dokonce je jim nepříjemné i sedět před nimi i sedět přes uličku, takže my považujeme přesazení za naprosto nutné," obhajoval gesto Radek John.

Přesazování by se tak ve sněmovně nekonalo poprvé. Nejprve se stěhovala na méně prestižní místo ke zdi z předních lavic právě Kristýna Kočí, následovaná Jaroslavem Škárkou a Stanislavem Humlem.

Další sněmovní "škatulata batulata" spustil někdejší předseda sociální demokracie Jiří Paroubek se svým věrným Jiřím Šlégrem, když opustili řady ČSSD a založili vlastní stranu LEV 21.

 

Právě se děje

Další zprávy