Paroubkův plán: Padne-li v lednu vláda, nová je v létě

Kateřina Eliášová
23. 12. 2008 13:00
Šéf ČSSD chce dál jednat o dohodě o českém předsednictví

Praha - Je dohoda mezi koalicí a opozicí o českém předsednictví mrtvá nebo ne?

Mirek Topolánek ji o předvánočním víkendu de facto pohřbil, Jiří Paroubek v exkluzivním rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že s ní nadále počítá.

Jeho základní podmínka, tedy předčasné volby v příštím roce, ale stále trvá. Paroubek se jí nechce vzdát. A to i přesto, že ji Topolánek považuje za vydírání.

"Pokud tu dohodu pohřbí on (Mirek Topolánek - pozn. red.), tak je to jeho odpovědnost. Já říkám, že je dobré jednat," řekl Aktuálně.cz Paroubek.

Vládní koalice po Paroubkových socialistech požaduje klid na práci v době českého předsednictví Evropské unii. Chce také, aby ČSSD umožnila párování jak ministrů-poslanců tak ministrů-senátorů, kteří budou často řídit bruselská jednání.

Aktuálně.cz: Má vůbec ta dohoda o předsednictví ještě šanci? Mirek Topolánek ji začal v sobotu pohřbívat...

Pokud ji pohřbí on, tak je to jeho odpovědnost. Já říkám, že je dobré jednat. Já být na jeho místě, tak bych jednal.

A.cz: Máte ale zásadní podmínku, a to jsou předčasné volby. Je ta podmínka nepřekročitelná? Trváte na ní?

Samozřejmě že ano. Mirek Topolánek to nazývá vydíráním, ale jak chápat požadavek ODS, aby ČSSD dala hlasy nejen pro Lisabon, ale také pro radar? To je to samé a je to nesmysl. Ať se pan Topolánek vrátí na zem.

A.cz: Už v lednu chcete ale vládě vyslovit nedůvěru. Není vyloučeno, že to hlasování klidně můžete vyhrát. Mohou se k vám přidat rebelové...

Pokud to hlasování připustíme, tak ho vyhrajeme...

A.cz: Co by se dělo po svržení vlády? Můžete dostat šanci vést kabinet. Mluvil jste o tom s prezidentem, koho by případně pověřil řízením země?

Na toto téma jsme nehovořili, to je poněkud předčasné. Spíše by se otevřela cesta k předčasným volbám.

Klíčový okamžik pro Jiřího Paroubka: Drtivé vítezství ČSSD v podzimních volbách
Klíčový okamžik pro Jiřího Paroubka: Drtivé vítezství ČSSD v podzimních volbách | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Vy byste tedy raději nechal dovládnout Mirka Topolánka? Vy sám byste v tuto chvíli neusiloval o to stát se premiérem?

Určitě ne. Můj scénář je takový: Pokud by někdy v druhé polovině ledna skončila Topolánkova vláda a pokud bychom se dohodli na předčasných volbách, pak by dokončila mandát jako vláda v demisi do konce prvního pololetí a od července by mohla začít jiná vláda.

A.cz: A jste na tuto variantu připraven? Země bude v té době pravděpodobně ještě v hlubší finanční krizi..

Já vím, že to nebude jednoduché. Ty dopady krize mohou být v té době vážné, ale pochopitelně se chci na to připravit. Chci využít čas, abych na sobě pracoval a abych se o všech věcech spojených s vládnutím dozvěděl mnohem více.

Jak chce ČSSD dostat zemi k předčasným volbám? Co bude s radarem či poplatky? Další části obsáhlého rozhovoru s Jiřím Paroubkem najdete v online deníku Aktuálně.cz v dalších dnech.

Druhou část interview čtěte zde:
ČSSD plánuje letní volby a kampaň pro plná náměstí


 

Právě se děje

Další zprávy