Paroubek plánuje letní volby a kampaň pro plná náměstí

Kateřina Eliášová
23. 12. 2008 19:02
Šéf ČSSD: Topolánek by měl kývnout na předčasné volby

Praha - Kdyby byl Jiří Paroubek Mirkem Topolánkem, šel by na dohodu se sociální demokracií na předčasných volbách.

Šéf socialistů to řekl v exkluzivním rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Paroubek by je nechal uspořádat spolu s těmi do Evropského parlamentu v červnu příštího roku.

"Za určitých okolností na ně mohou (vládní koalice - pozn. red.) přistoupit. Když teď vládní koalice projeví odvahu, tak ještě mohou leccos změnit," řekl Aktuálně.cz Paroubek.

Foto: Ludvík Hradílek
Jiří Paroubek poskytl deníku Aktuálně.cz obsáhlý rozhovor:
První část čtěte zde:
Paroubkův plán: Padne-li v lednu vláda, nová je v létě

Šéf ČSSD počítá v parlamentních volbách se ziskem 35 až 40 procent hlasů voličů.

"Sázel bych na jistotu 35 až 40 procent, protože ten, kdo chce hodně, nemá taky někdy nic," uvedl Paroubek.

A.cz: V poslední době mluvíte víc než kdy jindy o předčasných volbách. Sociolog Oto Novotný z Lidového domu tvrdí, že máte potenciál až 50 procent voličů. Budete chtít získat jednobarevnou většinu ve sněmovně a je to splnitelný cíl?

Jsem politický realista, ten výsledek je realisticky možný někde mezi 35 až 40 procenty, potenciál je někde mezi 45-50 procenty. Při existenci silné komunistické strany s nějakými 12 až 15 procenty hlasů je podle mého těžko možné takový potenciál využít. Sázel bych na jistotu 35 až 40 procent, protože ten, kdo chce hodně, nemá taky někdy nic.

A.cz: Kdy by se podle vás měly předčasné volby konat? A je vůbec reálné, že se budou konat? Bez dohody s ODS to nepůjde...

Vládní koalice je v koncích. Pan Bursík se svou stranou je dneska reálně na třech procentech, oslabují lidovci. Může se stát, že se ani oni nedostanou přes pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do sněmovny. ODS je oslabená. Takže koalice nebude mít zájem v nějakém brzkém termínu předčasné volby uspořádat.

Oni spíš budou ztrácet, pokud nenabídnou zemi nějakou jinou variantu. My s nimi do žádného typu spolupráce nepůjdeme, myslím v té vnitropolitické oblasti. Jakmile bychom udělali nějaký takový handl s vládou, tak by se to projevilo na voličské podpoře a nic pozitivního by to neznamenalo.

A.cz: Není pro vás výhodnější držet slábnoucího premiéra než vyvolávat předčasné volby? Preference vám stoupají...

Kdybychom uvažovali v těch kategoriích stranického zájmu, možné by to bylo. Ale strana by neměla uvažovat jen tak, co se jí hodí, ale musí uvažovat taky o tom, co je dobré pro tuto zemi. A pro tuto zemi není tato vláda dobrá.

Být Topolánkem, šel bych do předčasných voleb

A.cz: Znovu se tedy zeptám, zda je reálné předčasné volby uspořádat?

Já si nemyslím, že na ně koalice nepřistoupí. Za určitých okolností na ně mohou přistoupit. Když teď vládní koalice projeví odvahu, tak mohou leccos změnit.

A.cz: Proč by to dělali? A jak se s nimi chcete dohodnout?

Já se s nimi nechci dohodnout. Je tady možná paralela s Gerhardem Schröderem. Ten v létě 2005 cítil, že má nejnižší podporu voličů, a vyhlásil proto předčasné volby. Kdyby měl týden času, tak by ty volby vyhrál. Ono někdy další setrvávání ve vládě znamená další oslabování. Naopak odvážný čin může přivodit obrat.

A.cz: Takže vy koalici vlastně pomáháte, že. Pokud by na ně podle vás přistoupili, tvrdíte, že je ještě mohou vyhrát...

Já být na jejich místě, tak to udělám.

Volby lépe v červnu, může být i říjen

A.cz: Kdy by se tedy měly konat?

Nejrozumnější by to bylo s volbami do Evropského parlamentu v červnu 2009, protože by se neplýtvalo penězi. Ale sám Topolánek po prohraných volbách připouštěl předčasné volby v říjnu 2009. Pokud to nebude v říjnu, tak vydržíme do konce volebního období.

Půjdeme znovu na náměstí

A.cz: Když počítáte s předčasnými volbami, určitě už pilujete strategii, jak je vyhrát. Jaká bude například kampaň, zopakujete ty dva poslední úspěšné modely?

Naší předností jsou televizní debaty a také to, že jsem schopni jít mezi lidi na náměstí. Na debaty chodíme lépe připraveni, než lídři ODS. Pokud jde o náměstí, tak se zopakuje to, co bylo v říjnu. My půjdeme mezi lidi, ODS toho nebude schopna.

A.cz: Vsadíte na ten typ negativní kampaně jako bylo "ODS mínus"?

Pokud budou mít strany současné koalice ve svých volebních programech nepřiměřené sliby, tak nepochybně. My také v krátké době ukážeme, jak je plněn program ODS , tzv. "Smlouva s voliči". Je to nejprolhanější program v českých dějinách vedle toho komunistického z roku 1946. Myslím, že ty lži budeme ukazovat a pranýřovat.

Jak chce ČSSD postupovat v období českého předsednictví EU? Co bude s radarem či poplatky? Další části obsáhlého rozhovoru s Jiřím Paroubkem najdete v online deníku Aktuálně.cz v dalších dnech.



 

Právě se děje

Další zprávy