Paroubek zakládá stranu. Jeho Lev 21 spolkne ČSNS 2005

Martina Machová Martina Machová
8. 10. 2011 21:40
Paroubek se domluvil se socialisty, že je do své strany přijme jméno po jménu
Jiří Paroubek buduje levici 21. století. Lev 21.
Jiří Paroubek buduje levici 21. století. Lev 21. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Úspěšnou strategii Miroslava Kalouska, který se ve vlastní straně (KDU-ČSL) už nemohl dostat do úplné špičky, a tak raději založil stranu novou (TOP 09), se rozhodl zopakovat další politik.

V sobotu, hodinu po poledni, oznámil někdejší předseda ČSSD a expremiér Jiří Paroubek, že zakládá nové politické uskupení.

Den po odchodu ze sociální demokracie oznámil, jak se bude partaj jmenovat, kdo její vznik připravuje, kdy požádá o registraci ministerstvo vnitra a kdy bude ustavující sjezd. Jasno je i o tom, kde vezme narychlo členskou základnu. Nebude muset budovat od píky, pohltí totiž spory rozpolcenou Českou stranu národně socialistickou (ČSNS 2005).

Až se zrodí lev...

Paroubek stranu pojmenoval "Národní socialisté - levice 21. století". Zkráceně Lev 21.

"Přístí týden požádáme o registraci ministerstvo vnitra," uvedl.

V přípravném výboru zasedá kromě něj další odpadlík z ČSSD, někdejší hokejový vítěz z Nagana Jiří Šlégr. A dále politici Jaroslav Král a Michal Kasal - bývalý lídr kandidátky ČSSD do komunálních voleb na Teplicku.

Ustavující a zároveň integrační sjezd naplánoval Paroubek na 26. listopad letošního roku. Během následujících týdnů chce představit programové priority strany, přičemž první mám být Šlégrův lék pro český sport.

... bude si vybírat

Na sjezdu by se Lev 21 měl spojit s ČSNS 2005. Paroubek se na tom dohodl s ústřední radou této partaje, která v sobotu další sbližování s někdejším pražským komunálním politikem posvětila.

A zároveň odstranila hlavní překážku v cestě "za Paroubkem": Odvolala svého dosavadního šéfa Karla Janka, který se proti přijetí odrodilců z ČSSD důrazně postavil.

Integrace s ČSNS nebude "hromadná", ale jméno po jménu. Tak se eliminují případní zastánci politiky Karla Janka.

"Já už nechci žádné překvapení, jako bylo v případě pana Janka. Jsem rád, že ČSNS 2005 odplevelila svou stranu od této podivné osoby, s níž jsem jednal dlouhé měsíce, a která se mně snažila přesvědčit, abych přešel do ČSNS 2005," vyjádřil se Paroubek na adresu expředsedy národních socialistů.

Kde na to vezme?

O čem se zatím Paroubek nechce příliš bavit, je otázka financování strany.

Na dotaz Aktuálně.cz, jestli může představit některé ze sponzorů a zda se chystá - v rámci transparentnosti - zveřejňovat jejich jména průběžně na internetu, uvedl, že bude postupovat podle zákona.

Ten politickým stranám přikazuje zveřejňovat pravidelně seznam dárců za uplynulý rok ke konci března.

 

Právě se děje

Další zprávy