ČSNS 2005 jedná o novém sídle, rozhodnout má Paroubek

Martina Machová Martina Machová
29. 9. 2011 16:21
Strana s přesunem vyčkává na příchod Jiřího Paroubka, ten se ale s částí partaje rozhádal
Jiří Paroubek lavíruje mezi ČSSD a ČSNS 2005. Ilustrační foto.
Jiří Paroubek lavíruje mezi ČSSD a ČSNS 2005. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Mimoparlamentní ČSNS 2005, o které se hovoří jako o příštím působišti expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka, jedná o svém novém sídle.

Deníku Aktuálně.cz straničtí šéfové potvrdili, že si vyhlídli nově opravený dům v Radlické ulici v Praze, kde by si rádi pronajali několik kanceláří.

"Vše se odvíjí od toho, kdy bude ukončeno jednání s panem poslancem Paroubkem, do té doby to jsou spíše přání. Smlouva se teprve připravuje," řekl Aktuálně.cz místopředseda ČSNS 2005 Přemysl Votava. "Byli jsme se tam již podívat," přiblížil.

Pokud ale Jiří Paroubek k ČSNS 2005 nepřestoupí, nemá podle něj nové sídlo v Radlické smysl. A to i z důvodů ekonomických - strana by na to neměla.

Ovšem kolik by měli za kanceláře na Radlické platit, to nikdo z jejích představitelů nechce prozradit. A zveřejnit původně nechtěli ani informaci, kdo jim dům doporučil. Podle Votavy jde o jednoho ze straníků.

Během čtvrtku zaslala strana mediím tiskové prohlášení jejího ústředního tajemníka a zároveň předsedy ústecké krajské stranické buňky Jaroslava Andrese, ve kterém píše, že dům si pronajal pro svou firmu a nájemné straně odpustí.

ČSNS 2005, jež se nyní pohybuje na politické periferii a v posledních volbách získala pouze 0,02 procenta hlasů, žije pouze z příspěvků svých straníků. Letos v červnu dostala mimořádný příspěvek od severočeské krajské buňky 20 tisíc korun.

Hra o Paroubkovo převléknutí dresu se přitom ve středu zkomplikovala. Někdejší premiér se rozhádal s částí současného vedení národních socialistů a zároveň potvrdil, že kromě vyjednávání s ČSNS pracuje i na vzniku nové levostředové strany.

Podle informací Aktuálně.cz je ale situace taková, že Paroubek spíše než o zcela nové straně uvažuje o převzetí původní ČSNS 2005 a jejím následném přejmenování. Nová strana by měla mít název Národní socialisté - LEV 21.

Dům na Radlické ulici v Praze, kde by mělo být nové sídlo ČSNS 2005.
Dům na Radlické ulici v Praze, kde by mělo být nové sídlo ČSNS 2005. | Foto: Martina Machová

Klíčový 8. říjen

V současnosti národní socialisté reprezentativní centrálu nemají a oficiálně sídlí v místě trvalého bydliště svého současného předsedy Karla Janka. Prostory pro svá jednání si pak pronajímají.

Pro "brkouny", jak se straně díky jejímu logu přezdívá, bude stěžejní datum 8. října, kdy se koná jejich ústřední rada. Na ní se má podle Votavy rozhodnout jak o členství Jiřího Paroubka, tak o změně sídla.

Podle mluvčího národních socialistů Jiřího Pondělíčka se pak strana bude stěhovat tak jako tak. I on ovšem uvedl, že klíčová bude právě ústřední rada, tedy opět termín vstupu Paroubka do strany.

Votava tvrdí, že by se dokonce tato rada mohla konat již v nových prostorách a rozhodne se během několika dní. Už ve středu před domem v Radlické stály vozy teplické společnosti věnující se vybavení interiérů.

Jiří Šlégr je zatím jediným poslancem, který by mohl s Jiřím Paroubkem odejít z ČSSD.
Jiří Šlégr je zatím jediným poslancem, který by mohl s Jiřím Paroubkem odejít z ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

Zlobivý předseda Janko

Celý plán ale podle Votavy komplikuje současný předseda národních socialistů a zakladatel partaje Karel Janko. Jeho oponenti mu vytýkají, že svými výroky poškozuje stranu a porušuje její stanovy.

"Osmého října budeme muset udělat některé kroky, abychom těmto věcem radikálně zabránili," uvedl Votava. Podle něj může na jednání padnout i návrh na Jankovo vyloučení. "Volají i lidé z krajů a jsou rozhořčeni," dodal.

Janko na to Aktuálně.cz řekl, že ví o tom, že jej chtějí přívrženci Paroubka z čela strany odstranit. "Budu se ale bránit," uvedl.

"Předsednictvo se důrazně ohrazuje proti tomu, jak předseda strany Karel Janko i přes usnesení předsednictva nadále poskytuje médiím informace, které jsou jen jeho osobním názorem a nerespektují usnesení vyšších orgánů strany," uvádí ČSNS 2005 ve středečním prohlášení, pod které se podepsalo několik členů předsednictva i první místopředseda Stanislav Palša.

Deník Aktuálně.cz má navíc k dispozici usnesení městské rady v Praze, ve kterém straníci Janka rovněž kritizují.

Sám Paroubek už s Jankem o svém přestupu vyjednávat odmítá, jak oznámil ve svém středečním prohlášení. A ani současný předseda nevidí důvod k jednání. "Plevel nepotřebujeme," prohlásil v pondělí ráno v rozhovoru pro Českou televizi.

Tajemná Eukaryota

Dům v Radlické patří společnosti Eukaryota, která jej zakoupila i s pozemky loni v červenci za 44 milionů korun od společnosti Subterra. Ta jej získala od radnice městské části Praha 5 ještě v roce 2006, tedy za vlády občanského demokrata Milana Jančíka, i s pozemky za 21,7 milionu korun.

Podle serveru Česká pozice je společnost Eukaryota ovládaná Romanem Janouškem, o němž se hovoří jako o blízkém příteli někdejšího primátora Prahy Pavla Béma a šedé eminenci pražské ODS.

V obchodním rejstříku ovšem jeho jméno uvedeno není. Firmu vlastní společnost, která je registrovaná na Kypru.

Stejná společnost podle serveru Česká pozice koupila i luxusní byt v pražské Myšák Gallery ve Vodičkově ulici. I v tomto případě server spekuluje, že majitelem je ve skutečnosti právě Janoušek.

Členkou představenstva je pak Petra Janáková, která ve svých 28 letech figuruje ve 146 společnostech.

 

Právě se děje

Další zprávy