ČSNS 2005 otevřela náruč Paroubkovi, vyloučila předsedu

Martina Machová Martina Machová
8. 10. 2011 12:45
Vyhozený předseda Karel Janko zásadně nesouhlasil s přijetím bývalého premiéra
Snímek ze čtvrtka, kdy Jiří Paroubek a Jiří Šlégr oznámili odchod z ČSSD.
Snímek ze čtvrtka, kdy Jiří Paroubek a Jiří Šlégr oznámili odchod z ČSSD. | Foto: ČTK

Praha - Česká strana národně socialistická (ČSNS 2005) se v sobotu zbavila svého předsedy Karla Janka. Ústřední rada odsouhlasila jeho vyloučení většinou hlasů.

Zjevně jde o další vstřícné gesto bývalému předsedovi ČSSD, expremiérovi Jiřímu Paroubkovi, který s ČSNS 2005 vede už několik měsíců námluvy, ale proti jehož přijetí se Janko několikrát důrazně postavil.

Janko byl oficiálně vyloučen proto, že "za zády orgánů strany" jednal se členy ústecké ČSSD. A rovněž si měl tajně přeregistrovat logo strany (s brkem) na své jméno.

Expředsedu sociální demokracie Jiřího Paroubka pak v televizním interview nazval plevelem, který do národních socialistů nepatří, a ostře odmítl jeho vstup do ČSNS 2005, ačkoli v minulosti s někdejším lídrem ČSSD rovněž vyjednával. Změnu rozhodnutí vysvětloval nesouladem Paroubkovy vize s programem národních socialistů.

Pro jeho odchod se vyslovilo 15 z 27 členů ústřední rady, 4 byli proti, zbytek se zdržel hlasování. Rada pak odsouhlasila další vyjednáváním s Paroubkem.

"Naším cílem nyní je, aby Jiří Paroubek, Jiří Šlégr a případní další politici vstoupili do naší strany," řekl po jednání první místopředseda ČSNS 2005 Stanislav Palša, který je nyní pověřen řízením partaje.

Vyškrtnutí Janka se ale podle něj nepovedlo napoprvé. "Při prvním hlasování nezískal návrh na vyloučení většinu, tak jak požadují stanovy," řekl Aktuálně.cz Karel Janko. Ten nyní zvažuje, zda rozhodnutí o svém vyloučení z procedurálních důvodů napadne, i jak se dál bude vyvíjet jeho politická dráha.

"Teď si chci trochu normálně oddechnout," dodal.

 

 

Právě se děje

Další zprávy