Paroubek a Šlégr odcházejí z ČSSD, mandátu se nevzdají

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
7. 10. 2011 14:32
"Má trpělivost skončila," řekl expremiér a šéfovi strany Sobotkovi poslal rezignační dopis
Jiří Paroubek a Jiří Šlégr oznámili svůj odchod ze sociální demokracie.
Jiří Paroubek a Jiří Šlégr oznámili svůj odchod ze sociální demokracie. | Foto: ČTK

Praha - Bývalý premiér Jiří Paroubek odchází ze sociální demokracie, které řadu let šéfoval. Spolu s ním stranu opouští i Jiří Šlégr.

Největší opoziční strana tak přišla o dva poslance, ani jeden z nich totiž svůj mandát nesloží.

"Nastal čas, aby to ČSSD zkusila beze mne, jak bude úspěšná, a jak já budu úspěšný bez sociální demokracie," prohlásil expremiér. Šéfovi strany Bohuslavu Sobotkovi už zaslal rezignační dopis, stejně tak své domovské místní organizaci na Praze 5.

"Má trpělivost skončila," dodal Paroubek s tím, že odchází budovat novou stranu Národní socialisté - levice 21. století (LEV 21). Pokračuje také v jednání s ČSNS 2005. S částí jejího vedení se přitom nedávno rozhádal.

Nový název strany je už sice zaregistrován, na ministerstvu vnitra však žádost není. To znamená, že Paroubek zřejmě spíše kalkuluje s převzetím stávající ČSNS 2005 a jejím následným přejmenováním, než že by zakládal stranu zcela novou.

O své další politické roli hodlá Paroubek informovat v sobotu odpoledne po rozhodnutí ústřední rady národních socialistů.

"Mou základní ambicí je přivést nové kvalifikované lidi, nechci jít cestou hezkých dam v erotickém kalendáři, ale cestou lidí, kteří budou prospěšní této zemi," uvedl ke své budoucnosti.

Vzestupy a pády Jiřího Paroubka ve fotografiích:

Mandátu se nevzdáme, přeběhlíci nejsme

Mandát poslanec Paroubek složit nehodlá. "Výsledky ČSSD výrazně ovlivnily i preferenční hlasy, které jsem dostal," vysvětlil na dotaz Aktuálně.cz. Ve sněmovně hodlá zůstat i Šlégr.

Byl to přitom právě Paroubek, kdo byl nejhlasitějším kritikem politického "přeběhlictví". "Přeběhli za korupční výhody na stranu vlády. My naopak chceme být protivládní, takže nikam nepřebíháme," argumentoval nyní.

Spekulaci, zda hodlá přetahovat z ČSSD i další poslance, nechal bez konkrétní odpovědi. "To ukáže čas," uvedl pouze.

Politika podle Paroubka. Přečtěte si, co píše ve svých pamětech:

Paroubek je po Miloši Zemanovi dalším expředsedou, který se s vedením strany rozhádal a následně sociální demokracii opustil.

Šlégr své sbohem nejsilnější opoziční straně vysvětlil tím, že to byl právě Jiří Paroubek, který ho přivedl do sociální demokracie. "Proto když dnes odchází Jiří Paroubek, tak je logické, že odcházím i já," uvedl.

ČSSD opustí také Paroubkův blízký spolupracovník a kmotr jeho dcery Petr Benda.

K odchodu Paroubek nemá důvod, míní Sobotka

Paroubek nové vedení sociální demokracie už několik měsíců často a hlasitě kritizoval. Podle něj neplní program ČSSD, je slabou opozicí a nenabízí dostatečnou a jednoznačnou alternativu k současné vládě Petra Nečase.

Při páteční tiskové konferenci, na které svůj odchod oznámil, připomněl kauzu pronájmu novojičínské nemocnice a postoj ČSSD k přímé volbě prezidenta.

Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky ale Paroubkův odchod postrádá smysl a důvody, odporuje i jeho dvacetileté životní dráze.

"Jiří Paroubek nemá žádný programový ani jiný důvod k tomu, aby odcházel z ČSSD a zakládal novou politickou stranu. Několikrát jsem osobně žádal Jiřího Paroubka, aby v ČSSD zůstal a navrhoval několik konkrétních možností, jak by se mohl více podílet na aktivitách strany," reagoval v prohlášení Sobotka.

"Jako předseda ČSSD a ´sociálně demokratický pamětník´ chci Jiřímu Paroubkovi poděkovat za práci, kterou pro sociální demokracii od jejího obnovení v roce 1989 vykonal," uvedl mimo jiné.

Zaorálek: Utekl od jednacího stolu

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka Paroubek své rozhodnutí odejít neoznámil do poslední chvíle ani vedení strany. "Utekl od jednacího stolu. Jednání totiž nebyla ukončena," řekl Aktuálně.cz.

Podle něj jsou argumenty o ustoupení ČSSD od programu liché a jeho tvrzení "nesprávná a nepřesná".

"Není jediný senátor ČSSD, který by řekl, že nepodpoří přímou volbu prezidenta. Ověřovali jsme si to. Takže nejde říci, že by Senát zradil. Senátoři se cítí vázáni stanoviskem ČSSD," uvedl jako příklad Paroubkova hledání zástupných důvodů.

Stejně tomu tak podle Zaorálka je i v případě novojičínské nemocnice, na které Paroubek dokazuje, že sociální demokraté ustoupili i ze zdravotnické části programu. Ten se ostře staví proti privatizaci zdravotnictví, moravskoslezští sociální demokraté ovšem byli okolnostmi donuceni krachující nemocnici dlouhodobě pronajmout soukromníkovi.

Jiří Šlégr, Jiří Paroubek a Petr Benda opouštějí ČSSD.
Jiří Šlégr, Jiří Paroubek a Petr Benda opouštějí ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

"Je to komplikovaný problém. Nikdo zde vědomě neřekl, že kašle na program. Hledaly se alternativy, a kdo se s tím opravdu seznámí, uzná, že situace je těžko řešitelná. Kdyby mezi straníky přijel, tak by tam se svými argumenty nepořídil. Je to účelová věc, než by mu šlo o princip," míní Zaorálek.

Podle místopředsedy Jiřího Dienstbiera by měl Paroubek okamžitě složit svůj mandát. 

"Odchod je osobní rozhodnutí Jiřího Paroubka, které s programem sociální demokracie nemá nic společného. Měl by z tohoto kroku vyvodit osobní zodpovědnost tak, jak ji chtěl i u jiných poslanců za ČSSD, tedy složit poslanecký mandát," uvedl pro Aktuálně.cz.

"Od programu se neodkláníme," postavil se proti Paroubkově názoru i jeho někdejší stoupenec David Rath. Zároveň řekl, že považuje za chybu tříštit levici. "Pomůže tím jen pravici, jiný efekt to mít nebude," ohodnotil Paroubkovy další plány.

 

Právě se děje

Další zprávy