Sobotka: Paroubkovi není do smíchu, míří do nicoty

Martina Machová Martina Machová
7. 10. 2011 19:15
Rozhovor s předsedou ČSSD o odchodu jeho předchůdce ze sociální demokracie
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jiří Paroubek po dvaadvaceti letech opustil sociální demokracii a jeho nástupce v čele ČSSD Bohuslav Sobotka míní, že sám odpadlík nemá ze svého kroku radost.

"Když se člověk podívá na fotku z té tiskové konference, nikdo z těch tří (Paroubka z ČSSD doprovázejí poslanec Jiří Šlégr a bývalý předseda ústecké ČSSD Petr Benda - pozn.red.) se optimisticky neusmívá. Všichni byli zamračení a to odpovídá tušení, jakou perspektivu má jejich nová politická strana," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Bohuslav Sobotka.

Současný šéf ČSSD se nebojí, že by mu za expředsedou utíkali straníci a nevylučuje, že se cesty ČSSD a Jiřího Paroubka někdy protnou - pochybuje však, že to bude po nejbližších volbách.

A.cz: Vy jste o tom, že Jiří Paroubek dnes ohlásí odchod, věděl?

(smích) Mluvili jsme o tom ráno na politickém grémiu… Všichni známe Jiřího Paroubka a Jiří Paroubek zná velmi dobře nás.

A.cz: Když v pondělí řekl, že se za čtyři dny rozhodne, tušil jste, že nemá cenu jej dál přemlouvat? 

Já jsem Jiřího Paroubka přemlouval do poslední chvíle.

A.cz: Kdy jste se potkali naposledy?

Přemlouval jsem pana Paroubka do poslední chvíle, co to šlo.

Odcházíme, řekli Paroubek se Šlégrem
Odcházíme, řekli Paroubek se Šlégrem | Foto: ČTK

A.cz: Co říkáte tomu, jak svůj odchod odůvodnil?

Jsou to argumenty, které nemají váhu a Jiří Paroubek to cítí. Podle mne z toho kroku nemá radost a nedivím se mu, že se na té tiskové konferenci příliš nesmál.

A.cz: Proč tedy odešel, když z toho podle vás nemá radost?

Nejsou to programové důvody. My držíme náš program. Byl jednoznačně proti tomu, aby se pronajala novojičínská nemocnice, a nic takového už se v jiném kraji opakovat nebude. První zákon, který jsme předložili po volbách a já ho podepsal, byl zákon o přímé volbě prezidenta republiky a zamítla ho vládní koalice, nikoli sociální demokracie. A teď, když bylo první čtení vládního zákona, náš poslanecký klub pro něj hlasoval. Takže to je také zástupný důvod. Přímou volbu samozřejmě podpoříme. Já popravdě řečeno pokládám krok Jiřího Paroubka za nepromyšlený, a myslím si, že to ničemu dobrému nepomůže.

Oba jsme hledali řešení

A.cz: Cítil jste během vzájemných jednání prostor k tomu, aby zůstal?

Oba jsme poměrně poctivě hledali možnost nějakého kompromisu a možnost nějakého smysluplného uplatnění Jiřího Paroubka na půdě sociální demokracie. Jiří Paroubek rezignoval na funkci předsedy strany, ale neodešel z politiky. Nabízel jsem mu některé varianty, které by ho mohly orientovat směrem ke kandidatuře do Senátu nebo ke kandidatuře do Evropského parlamentu. Je to člověk, který má rozsáhlé zahraniční kontakty, které by sociální demokracie velmi ráda využila v příštích letech. Nic z těch variant ho zřejmě nepřesvědčilo.

A.cz: Řekl vám něco nad rámec toho, že nedodržujete program?

V Lidovém domě mám dopis od Jiřího Paroubka, určitě si ho rád přečtu. Nevím, jestli uvádí podrobnější důvody. Zatím jsem se k dopisu neměl možnost dostat.

A.cz: Padlo během jednání, že by byl rád hejtmanem v Ústeckém kraji za ČSSD?

Tohle téma řada lidí otevřela jako možnou variantu. Ale opakuji, my jako vedení sociální demokracie nemáme možnost prosadit proti vůli krajské organizace jako kandidáta na hejtmana.

Petr Benda s Jiřím Šlégrem na březnovém sjezdu ČSSD, Jiří Paroubek sem již nedorazil
Petr Benda s Jiřím Šlégrem na březnovém sjezdu ČSSD, Jiří Paroubek sem již nedorazil | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Řekl si o to přímo pan Paroubek? 

Je třeba říci, že Jiří Paroubek neprosazoval nějaké své konkrétní silné personální představy, spíše jsme hledali oba dva velmi dlouho a poctivě nějakou variantu jeho angažmá na půdě sociální demokracie. Návrhy, které jsem přednesl, ale Jiří Paroubek nepřijal.

A.cz: Máte připravené nějaké další kroky, jak v případě svého již bývalého člena pokračovat? Například jak se postavit k jeho poslaneckému mandátu?

V souladu s dobrou politickou kulturou by bylo, kdyby mandát sociální demokracii vrátil. Není to mandát, který by patřil jiné politické straně, ale patří sociální demokracii. Nebo by měl zůstat do konce nového volebního období nestraníkem. Pokud vstoupí do jiné politické strany, všichni cítíme, že to je za hranou slušnosti a politické kultury. Nicméně je to rozhodnutí Jiřího Paroubka a buď popře slova, která v minulosti říkal, nebo se zachová v souladu s nimi. Je to jeho rozhodnutí a lidé si na to udělají svůj názor.

V parlamentu se nesejdeme

A.cz: Jiří Paroubek během křtu svých memoárů mimo jiné řekl, že teď se sice se sociální demokracií rozchází, ale v budoucnu se můžou cesty znovu sejít. Dovedete si představit nějakou formu spolupráce?

Nevylučuji, že se někde sejdeme, ale je otázka, kde to bude. Nemyslím si, že teď je čas na nějak nové politické projekty na levici. Čili nevylučuji, že se někde s Jiřím Paroubkem sejdeme, ale nemyslím si, že to bude v Poslanecké sněmovně po příštích volbách.

Foto: Jan Langer

A.cz: V současnosti vám zůstal v ruce pomyslný "černý Petr": jste předseda, kterému utekl další bývalý lídr. Nemáte obavy, že vám to strana vyčte?

Své cíle jsem definoval jasně na sjezdu sociální demokracie, byl jsem pro to, aby Jiří Paroubek neodcházel, a myslím, že jsem udělal hodně pro to, aby k tomu nedošlo. Důležité je, že sociální demokracie má nakročeno, aby vyhrála krajské a senátní volby v příštím roce a pak mým cílem je, abychom měli co nejdříve jinou vládu, která napraví chyby současných reforem. To jsou cíle, podle kterých se bude hodnotit předseda sociální demokracie.

A.cz: Máte zprávy o tom, že by někdo další chtěl odejít s Jiřím Paroubkem?

Žádné zprávy od členů sociální demokracie, že by se chystali k odchodu, nemám.

A.cz: Je to pro vás osobně úleva, že je po několika měsících rozhodnuto?

Byl bych samozřejmě rád, kdyby ten příběh měl jiný konec než současná tečka Jiřího Paroubka. Myslím si, že měl v sociální demokracii zůstat, a možná časem dospěje k témuž názoru.

 

Právě se děje

Další zprávy