Paroubek začal stavět koalici proti ODS

Sabina Slonková
21. 10. 2006 19:22
Senát - Těsně před koncem sčítání výsledků voleb do Senátu se ukazuje, že ODS může teoreticky vyhrát ve všech 27 obvodech. ČSSD vyhlásila poplach.

Favorizovaná ODS si zatím vede podle očekávání - její kandidáti mohou postoupit do druhého kola ve všech obvodech, kde se volí.

Ve dvanácti z nich by se podle výsledků známých před 20:00 v příštím týdnu utkali občanští demokraté s kandidáty ČSSD.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek už začal s přípravou. "Jsme ochotni podpořit všechny kandidáty všech politických stran proti kandidátu Občanské demokratické strany," řekl v Lidovém domě.

"Naším cílem není získat ústavní většinu s ODS, naším cílem je, aby ODS měla v Senátu co nejmíň křesel," prohlásil Paroubek, který očekává pro své stranické kandidáty zisk pěti až devíti postů.

Langer: Nenávist ho zaslepila

Místopředseda Ivan Langer říká, že jej postoj Jiřího Paroubka nijak nepřekvapil. "Je to důkaz, že nenávist ho už úplně zaslepila. Může mi to být jenom líto."

Zelení a lidovci se zatím k Paroubkově záměru staví rezervovaně, nikdo z nich zatím neřekl, že přijmou podporu ČSSD pro svého kandidáta a budou ji opětovat v jiných obvodech

"Uvidíme, ale my k tomu asi ani nebudeme mít důvod. Lidé budou sami vědět, koho volit," sdělil Aktuálně.cz předseda Strany Zelených Martin Bursík.

Mluvčí lidovců Ondřej Jakob zase říká: "Je to záležitost ČSSD. Žádné doporučení voličům dávat nebudeme."

Zatím není jasný postoj komunistů, kteří se s kandidáty ODS utkají zřejmě na Rokycansku, Teplicích a na Třebíčsku.

Do druhého kola se tak zřejmě probojuje pět zástupců KDU-ČSL, tři komunisté a dva nezávislí kandidáti. Po jednom zástupci mohou mít ve finále zelení, Volba pro město, Strana pro otevřenou společnost (SOS), SNK ED a Unie svobody-DEU.

Jistou obhajobu místa v horní komoře parlamentu má například Jaroslav Kubera z ODS, blízko k tomu má i Daniela Filipiová (ODS) v Praze 2, kde ji podle dosavadních výsledků volila téměř polovina lidí.

O senátorský post bude ve druhém kole podle všeho usilovat za stejnou stranu i herec Tomáš Töpfer v Praze 4, který už má nyní téměř polovinu hlasů - zatím ovšem byla sečtena jen třetina okrsků.

Bude velká koalice?

V Senátu, v němž účast dosáhla zhruba 41 procent, jde tentokrát o víc než jen o 27 křesel v horní komoře.

Volba třetiny republiky může předurčit, kdo bude příští rok zvolen prezidentem země, ale také, zda ODS a ČSSD nezískají ústavní většinu po sněmovně také v druhé komoře.

A může být také nejčerstvějším sdělením do nerozhodnuté volební partie, z níž v červnu nevzešla zatím žádná pevná vláda.

 

Právě se děje

Další zprávy