Praha 4: Kampaň táhne pravicový herec

Martina Macková
19. 10. 2006 20:00
Praha - Jakoby se na Budějovické v Praze točil další díl Četnických humoresek. Herec Tomáš Töpfer kandiduje za ODS do Senátu.

Pruhovaný modrobílý stan s veselým moderátorem a pějícími komiky evokuje šapito. "Joo, když tančí tanga, má kalhotky tanga a ty nesundáá," zní z mikrofonů mezi projevem premiéra Topolánka a kandidátů jeho strany.

"My Pražáci to v pátek a v sobotu nahážeme těm našim!" vyzývá ještě nedávno bodrý Severomoravan Mirek Topolánek davy lidí řinoucích se z metra do nákupních středisek. "Tak promluvil Che Guevara z Ostravy," snaží se moderátor a Topolánek se usmívá.

Srovnání s levicovým revolucionářem, druhem Fidela Castra, mu nevadí. Hlavně, že nemusí zpívat. "Na Moravě mě vždycky nutí, jsem rád, že vy ne," usmívá se na dav, kde se hned klubko dožaduje podpisů kandidáta Töpfera.

Přijďte volit. Rychlý vzkaz příznivcům natočený na klidném místě
Přijďte volit. Rychlý vzkaz příznivcům natočený na klidném místě | Foto: Ludvík Hradilek

"My vám tak fandíme," hladí starší dáma rukáv hercovy bundy. Ředitel Divadla na Fidlovačce jakoby se necítil ve své kůži. Do poslední chvíle se vyhýbá pódiu, kde už stojí srovnaní do latě kandidáti na radnici.

Obvod osobností a soupeřů

Ještě předtím rychle na jediném klidnějším místě - u místních záchodků, natočí vzkaz na mítink, kam nestihne zaskočit, a po cestě přemýšlí. "Soupeři? Já se jimi nezabývám, spíš mám pocit, že se oni zabývají mnou. Většinový systém je vlastně krutější, vítěz bere vše. Buď tam budu já, nebo někdo jiný," přemítá kandidát.

"Myslím ale, že by Senát neutrpěl, kdyby se do něj dostal i někdo jiný než já - třeba pan Krása," připouští vzápětí. Kromě Töpfera totiž v obvodu kandiduje za koalici lidovců, SNK ED a US Václav Krása, za ČSSD rektor VŠE Richard Hindls, Strana zelených vyslala zastupitele Petra Štěpánka. Čtveřici doplňuje komunista Karel Skoupil.

Praha 4 je tak obvod mála soupeřů i známých osobností, kteří jsou jen výjimečně zapřísáhlými straníky. Zdá se, že tady budou volby do Senátu, jak se patří.

Toto je náš kandidát - premiér Topolánek přišel podpořit pravicového herce.
Toto je náš kandidát - premiér Topolánek přišel podpořit pravicového herce. | Foto: Ludvík Hradilek

"Konkurence, jak má být," říká třeba sociálnědemokratický kandidát Hindls. "Bude to jednodušší," míní zase Krása. "Hlasy podobného typu voličů se nebudou tříštit. Ale nepochybuji o tom, že lidé zvolí spíš známou tvář, to je obecný problém české politiky," říká.

"Když je někdo dobrý herec, ještě to neznamená, že bude dobrý politik. Lidé by měli u voleb uvažovat i nad tím, že svým hlasem mohou snížit politickou pluralitu. Dvě velké strany se už jednou pokusily svou většinou prosadit změnu volebního systému," agituje pro své hlasy kandidát Zelených Petr Štěpánek.

Kontrola především

Co může obvod Praha 4 přinést zemi? Zní to nadneseně, ale mohlo by to být i několik nových zákonů.

Foto: US-DEU

Pro případ, že by vyhrál, slibuje Petr Štěpánek šanci dát legislativní základ etickému kodexu samospráv nebo výrazně upravit podmínky výběrových řízení - tak, že se nebude omezovat počet účastníků a veřejnost bude mít větší možnost kontroly.

"Myslím, že je důležité také lépe a nezávisleji kontrolovat veřejné finance obcí. Mohla by se vytvořit například funkce městského kontrolora voleného občany a placeného obcí nebo by se rozšířily pravomoci NKÚ i na kontrolu obecních peněz. Dnes totiž na tyto finance dohlíží odbor vnitřní kontroly radnice nebo kontrolní výbor. Jejich členové jsou ale vždy nějak závislí na vedení města," vysvětluje Štěpánek.

Rektor Hindls (ČSSD) by také navrhoval větší kontrolní pravomoc, ale pro Senát. "Třeba když má zdražit plyn nebo elektřina, člověku nezbývá než to přijmout. Představoval bych si, aby Senát mohl zadat svému expertnímu týmu analýzu a posudky, které by mu dodaly informace, a on by nakonec mohl i zdražení zrušit," řekl Aktuálně.cz Hindls. "A je to také vlastně protikorupční opatření," dodal.

Nápady se kradou!

Kandidát ODS Töpfer své plány prozradit nechce. "Nápady se kradou, to je známá věc," říká s tím, že by byl nerad, aby se jeho plány po volbách úspěšnější konkurent chlubil jako s politikou jiné strany. "Chci, aby vyhrála ODS, proto za ni kandiduji."

Současná rektorka VŠE Jaroslava Durčáková připíjí novému rektorovi Richardu Hindlsovi.
Současná rektorka VŠE Jaroslava Durčáková připíjí novému rektorovi Richardu Hindlsovi. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nakonec herec alespoň naznačí. "Moje plány se týkají spravedlivějšího rozdělování peněz do kultury," odvětí majitel divadla, který na ně získává dotace od města. Už dříve ale v médiích naznačil, že chce oživit myšlenku daňových asignací, bránit "socialistickým" zákonům jako je třeba pastelkovné a také by se snažil zvýšit bezpečnost v Praze - už kvůli divákům večerních divadelních představení.

Naopak "koaliční senátor" Krása, předseda Národní rady zdravotně postižených, by se zaměřil na řidiče a měnil by tzv. bodový systém. Opakuje svou starší myšlenku, že by proti platným předpisům nebyl tak přísný na řidiče, kteří postaví vůz na místo pro invalidu nebo zapomenou rozsvítit světla. Ale nebyl by zase pro tak benevolentní změny bodového systému, které chystá odstupující vláda ODS. "Lítáme ode zdi ke zdi, musí se to korigovat," řekl Krása.

Na radnici i do Senátu

Krása i Štěpánek kandidují současně také do zastupitelstev městských částí Prahy. Svorně tvrdí, že o starostenská křesla jim nejde. To dokazují i tím, že nejsou "jedničkami", ale jen dvojkami kandidátek.

Kandidát zelených a jediný místní obyvatel i politik - Petr Štěpánek
Kandidát zelených a jediný místní obyvatel i politik - Petr Štěpánek | Foto: Strana zelených

"Je to jasný signál, že nechci funkci," míní Krása, který kandiduje v Praze 12 pod hlavičkou Hnutí za lepší Řepy. "Starosta tak velké městské části se funkci musí věnovat na plný úvazek, nedokáži si představit, že by se dala skloubit se senátorskou prací," míní.

"Starostou nebudu. Být senátorem a starostou je nemravná pozice. Kandidovat ale mohu. Zastupitelem budu po práci, to není placená funkce na radnici," říká také Štěpánek. "Starostové by se měli volit samostatně, bylo by tak zřejmější, kdo má více úvazků," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy