Paroubek si zahrává, napomenul Hašek expředsedu

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
22. 8. 2011 15:50
Bývalý předseda prohlašuje, že z ČSSD odejde. Části vedení strany už dochází trpělivost
Michal Hašek.
Michal Hašek. | Foto: Obrazová sekce, Jan Langer

Praha - Slovní přestřelky mezi současným vedením ČSSD a expředsedou Jiřím Paroubkem neberou konce.

První místopředseda strany Michal Hašek v pondělí nepřímo naznačil, že neustálé handrkování může také skončit jinak než Paroubkovým dobrovolným odchodem ze strany.

"Vše má své hranice. Pokud by se kdokoliv v ČSSD před pěti lety choval tak jako dnes Jiří Paroubek, okamžitě by to řešilo politické grémium a nepochybuji ani na vteřinu o výsledku tohoto jednání," prohlásil.

"Pokud i přes proklamace o svém levicovém smýšlení hodlá ČSSD opustit a jít jinou cestou, podle mého názoru dočasného drolení nekomunistické levice a možná krátkého oslabení ČSSD, musí počítat s jasnou a jednoznačnou reakcí ČSSD, po které ostatně sám nyní ve svých mediálních výstupech volá," zdůrazňuje Hašek.

"Chce-li Jiří Paroubek dále ovlivňovat politiku ČSSD a její program, ať jasně řekne, kde vidí své místo v ČSSD, a jako bytostný demokrat jistě přijme demokratické rozhodnutí strany," reagoval jihomoravský hejtman na "tanečky" kolem Paroubkova údajného odchodu ze sociální demokracie.

Sociální demokraté se totiž shodují, že vlastně neví, jakou pozici si Jiří Paroubek pro sebe představoval. "Jako opoziční strana mu mnoho nabídnout ani nemůžeme. Funkce ve straně pak demokraticky zvolil sjezd," komentoval dění kolem expředsedy člen užšího vedení strany.

Paroubek na začátku srpna poprvé oficiálně přiznal, že hodlá ze sociální demokracie odejít a že se svým týmem buduje novou stranu. Špičky sociální demokracie se nato rozhodly se svým expředsedou jednat a přesvědčit jej, aby neštěpil hlasy levice jako jeho předchůdce Miloš Zeman.

Jiří Paroubek.
Jiří Paroubek. | Foto: Ludvík Hradilek

Iniciativy se ujal předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který se s Jiřím Paroubkem sešel, otázky kolem odchodu ovšem zůstaly nezodpovězené.  

Paroubek vs. Lidový dům

Někteří sociální demokraté komentují situaci tak, že Jiří Paroubek hraje o to, zda odejde z ČSSD s negativní nálepkou "přeběhlíka", či zda bude vnímán jako skutečný sociální demokrat hájící myšlenky, od nichž podle něj ČSSD s novým vedením ustoupila.

Mnozí straníci pak upozorňují na to, že Jiří Paroubek si prostor pro odchod připravuje už delší dobu. Deník Aktuálně.cz již v březnu informoval o existenci plánu, že na podzim přejde k národním socialistům (ČSNS 2005).

Letos v květnu, když se v Lidovém domě rozhodovalo o složení nové stínové vlády, pak naznačil Paroubek svůj záměr odejít také v rozhovoru pro Lidové noviny. Tehdy své úvahy odůvodňoval tím, že strana nejeví o jeho služby zájem.

Jako výzvu pak označil záměr dostat ČSNS 2005 do sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy