Paroubek mluvil u Klause o velké koalici

18. 10. 2006 10:09
Praha - Po lidovcích a ODS přijal prezident Klaus zástupce sociální demokracie, aby s nimi vyjednával o podobě příští vlády.
Delegace ČSSD jednala s Klausem o možnosti řešení politického patu.
Delegace ČSSD jednala s Klausem o možnosti řešení politického patu. | Foto: Aktuálně.cz

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek prezidentovi zopakoval čtyři možnosti řešení současné krize, které už dříve zveřejnil.

Jmenoval je v tomto pořadí: 1.velká koalice ODS a ČSSD, v níž by sám předseda Paroubek nebyl, 2.koalice ČSSD, lidovců a zelených s podporou KSČM, 3. úřednická vláda na přechodnou dobu, 4. menšinový kabinet ČSSD.

Po následujícím prezidentově komenátři k návrhům však Paroubek řekl, že pořadí, v němž je přednesl, nenaznačuje, co by sociální demokracie preferovala.

Prezidentova kostka

A prezidentův komentář? Klaus řekl, že  Paroubkovy návrhy jsou jen "jednou stranou pomyslné Rubikovy kostky", další strany tvoří podle prezidenta návrhy dalších politických stran.

"To, co pan Paroubek naznačil, znamená, že by ČSSD musela mít partnera," uvedl přezident a krátce na to dodal: "Je také možné, že se tu kostku nepodaří složit, a pak budu muset přijít s nějakým svým řešením."

Hned po volbách

Předseda sociálních demokratů na Hradě apeloval na to, aby další jednání o vládě začala hned po druhém kole senátních voleb, jež skončí 28. října. "Do několika týdnů je možné mít funkční politickou vládu," uvedl Paroubek.

Ten ještě do minulého týdne tvrdil, že by měl být pověřen sestavením vlády poté, co při prvním pokusu neuspěla ODS. On i jeho spolustraníci naznačovali, že získají ve sněmovně převahu minimálně jenoho hlasu. To by znamenalo, že se jim podaří přetáhnout na svou stranu někoho z lidovců, zelených či dokonce z ODS. Podporu komunistů by měli sociální demokraté téměř jistou.

Klaus však před vyslanci ČSSD zopakoval, že preferuje širokou dohodu politických stran. O vládě už jednal s lidovci a s ODS. Právě lidovcům prezident řekl, že odmítá jmenovat vládu, která by se opírala o jeden sporný, respektive "koupený" hlas.

Po schůzce s dosluhujícím premiérem Mirkem Topolánkem prohlásil: "Respektuji názor ODS na současnou situaci. Tedy, že ODS preferuje dohodu o předčasných volbách," řekl prezident. ODS podle něj uvažuje o legitimní dohodě politických stran - tedy, že by vytvořila prozatimní vládu, která by zemi dovedla k rychlým volbám.

Odstupující premiér Mirek Topolánek oznámil, že chce začít znovu jednat se zástupci politických stran. "Domnívám se, že diskuse začnou poté, co ukončí své úvodní kolečko konzultací pan prezident," řekl Topolánek.

 

Právě se děje

Další zprávy