Průzkumy: Krize nahrává ODS a bere ČSSD

Red DOM
16. 10. 2006 13:06
Praha - Čtyřměsíční politická krize bere ČSSD příznivce, ODS tolik neztrácí. Vyhrála by volby.
Premiér Mirek Topolánek s redaktorkou Aktuálně.cz Sabinou Slonkovou během on-line rozhovoru.
Premiér Mirek Topolánek s redaktorkou Aktuálně.cz Sabinou Slonkovou během on-line rozhovoru. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

K těmto výsledkům došly nedávné průzkumy agentur Factum Invenio a STEM. V konkrétních počtech hlasů, které by strany získaly se ale obě šetření dost liší.

Podle prvně jmenované by nyní volby vyhrála ODS se ziskem 35,9 procenta hlasů. S odstupem druhá by následovala ČSSD, kterou by si vybralo 27,2 procenta lidí.Třetí komunisty by volilo 13,9 procenta dotázaných, Stranu zelených 8,4 procenta a lidovce 6,9 procenta respondentů.

Průzkumu se na začátku října zúčastnilo 969 potencionálních voličů.

"Pozice ODS, komunistů a KDU-ČSL zůstává zhruba stejná jako při červnových volbách, sociální demokraté si pohoršili a zelení naopak mírně polepšili," uvedli výzkumníci z Factum Invenio.

STEM: ČSSD o 4 % méně

Podle agentury STEM by byl propad ČSSD mnohem výraznější - 4 %. ODS by ji porazila o více než devět procent. Do sněmovny by stejně jako u prvního šetření zasedli ještě komunisté, lidovci a zelení.

Průzkum agentury STEM, který se konal počátkem října a jehož se zúčastnilo 1600 respondentů starších 18 let, ukázal, že Občanské demokraty by volilo 32 procent voličů, sociální demokraty 22,7 procenta, zelené 10,5 procenta a komunisty 11,7 procenta voličů.

Foto: Ludvík Hradilek

Ve dvousetčlenné sněmovně by podle průzkumu získala ODS 82 mandátů, ČSSD 59, KSČM 28 a zelení 20.

Jen o procento by práh nutný pro vstup do sněmovny překročili lidovci. Za svých 6,3 procenta by dostali 11 křesel. Statistická chyba činí u větších stran přes dvě procenta, u menších zhruba 1,5 procenta hlasů.

Většinovou vládu by tak mohla sestavit velká koalice ČSSD a ODS a s nevelkou většinou vláda ODS a zelených, případně i trojkoalice s KDU-ČSL.

"Případnou levicovou koalici by v současné době vytvořit nešlo, nedostatečný by byl počet mandátů i pro koalici ČSSD a KDU-ČSL za podpory komunistů," uvádí STEM. Voleb by se účastnilo 54 procent oprávněných voličů.

Foto: Aktuálně.cz

Oproti předchozímu průzkumu stejné agentury, který se uskutečnil v prvním zářijovém týdnu, o téměř čtyři procenta oslabila ČSSD. Mírně si pohoršili i občanští demokraté, počet jejich příznivců ale klesl o méně než jedno procento. O více než dvě procenta si polepšila KDU-ČSL a lidovci by tak znovu obhájili svou přítomnost ve sněmovně. O 1,4 procenta se zvýšil případný zisk komunistů.

Postavení zelených je přibližně shodné jako minulý měsíc. STEM však dodává, že se od voleb snížilo jejich znevýhodnění při přepočtu na získané mandáty.

 

Právě se děje

Další zprávy