Klaus naznačil Paroubkovi: Nic nebude

ČTK, DOM
13. 10. 2006 16:10
Praha - Prezident Václav Klaus po jednání s lidovci řekl, že nejmenuje vládu, která by vznikla "přeběhnutím" jediného poslance.
Prezident konstatoval, že ne vždycky se s Paroubkovým kabinetem shodl, vztahy mezi Hradem a Strakovou akademií označil však za korektní.
Prezident konstatoval, že ne vždycky se s Paroubkovým kabinetem shodl, vztahy mezi Hradem a Strakovou akademií označil však za korektní. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Pokud předseda ČSSD Jiří Paroubek dodnes počítal s tím, že ho prezident Klaus pověří v druhém kole sestavením vlády, protože mu dokáže, že přetáhl z opačného tábora jednoho poslance na svou stranu, pak se jeho plány začaly bortit.

Při jednání se zástupci KDU-ČSl, jimiž odstartoval debaty o dalším pokusu sestavit vládu, dal Klaus najevo, že mu nestačí jeden přeběhlík mezi politiky. Chce totiž prosazovat dohodu politických stran, jež povede k jednomu ze dvou řešení: buď stabilní vládě, nebo k předčasným volbám.

Výsledek červnových voleb dává přitom možnost sestavit jedinou stabilní vládu - všemi dosud odmítanou velkou koalici ODS a ČSSD.

"Nekývl bych na řešení, které by se mimo dohodu politických stran pokusilo 'uloupnout' poslance na tu či onu stranu," řekl prezident po hodinové schůzce se zástupci KDU-ČSL.

Se zástupci dalších stran, včetně ČSSD, bude Klaus jednat příští týden.

101 hlasů je málo

Jiří Paroubek v médiích o 101 hlasech pro svou budoucí vládu několikrát mluvil. Teď má jeho plán, o němž například místopředseda ODS Pavel Bém v on-line rozhovoru Aktuálně.cz řekl, že je pouhým blufováním, vážnou trhlinu.

Klaus si dal záležet, aby jeho výrok nebyl mířen přímo na Paroubka. Prezident řekl, že jde o obecný princip, který nebude spojovat s žádným jménem.

"Hledám jisté stabilní řešení, tedy něco, co má naději na úspěch v tom či onom směru. Tedy buď dohodu o vládnutí, nebo eventuálně dohodu o nevládnutí, tedy dohodu na téma, jak nejrychleji dospět k předčasným volbám," řekl.

"Vylučuji tedy, že bych akceptoval nějaký obchod s jedním hlasem doleva či doprava, nahoru či dolu. Takto vzniklé stojednotkové řešení považuji za necestu vpřed," uvedl Klaus.

Lidovci s Klausem souhlasí

Lidovci byli s Klausem v otázce "stojedničky" zajedno. I oni prý vidí východisko v dohodě stran, která ale nesmí být závislá na vůli komunistů. Úřadující šéf KDU-ČSL Jan Kasal před novináři uvedl, že jeho strana se bude v každém případě řídit závazkem, že nevstoupí do žádné vlády závislé na KSČM, ani takový kabinet nebude podporovat či tolerovat. Bude respektovat i dohodu demokratických stran o dřívějších volbách.

Jednání s prezidentem se zúčastnila i šéfka lidoveckých poslanců Vlasta Parkanová
Jednání s prezidentem se zúčastnila i šéfka lidoveckých poslanců Vlasta Parkanová | Foto: Ondřej Besperát

Právě kvůli spekulacím o tom, že oním politickým přeběhlíkem by mohl být lidovec Cyril Svoboda, museli minuký týden všichni poslanci KDU-ČSL podepsat závazek, že nepodpoří vládu, kterou by zároveň podporovali i komunisté.

Klaus se postupně sejde s politiky všech pěti stran zastoupenými ve sněmovně. Chce zmapovat jejich názory před tím, než po říjnových obecních a senátních volbách jmenuje nového premiéra. Po lidovcích přijdou v pondělí na řadu občanští demokraté, jejichž menšinová vláda nezískala důvěru sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy