ČSSD nabídla ODS velkou koalici

Red DOM
16. 10. 2006 10:03
Praha - Vedení sociální demokracie se nevzdalo myšlenky, že by jejich ministři zasedli ve vládě. Předsednictvo ČSSD včera dokonce schválilo návrh na společnou vládu s ODS.
Předseda ČSSD Jiří Paroubek telefonuje v sále sněmovny.
Předseda ČSSD Jiří Paroubek telefonuje v sále sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát

Předseda ČSSD Jiří Paroubek již v nedělním poledním pořadu České televize Otázky Václava Moravce prohlásil, že velká koalice je jedním z možných řešení současné vládní krize. On osobně by v takovém kabinetu ČSSD a ODS nebyl.

"Debatovali jsme o všech těch možnostech, které tady jsou. Umíme si představit, že bychom o takové věci (koalice ČSSD a ODS) mohli jednat," řekl pak večer Paroubek poté, co se jeho postup postavilo vedení ČSSD.

Na dnešní tiskové konferenci ale šéf sociálních demokratů zdůraznil, že velká koalice je pouze jednou ze čtyř možností, jak řešit politickou situaci. Podle něj se nabízí ještě vláda ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených tolerovaná komunisty, úřednická vláda nebo menšinový kabinet ČSSD.

Předsednictvo ČSSD jednomyslně návrh schválilo přesto, že ho ihned vyloučil předseda ODS a premiér Mirek Topolánek. Podle něj není velká koliace možná, protože si ji nepřejí voliči ani obě velké strany.

"Možná, že si to nepřejí členové obou stran, ale mají odpovědnost za tuto zemi stejně tak jako my dva, pane Topolánku," reagoval na to v poledne Paroubek. Večer Topolánkův postoj zopakoval i místopředseda ODS a primátor Prahy Pavel Bém. I on řekl, že v ODS není velká koalice zvažovanou alternativou.

Paroubek po večerním jednání předsednictva vzkázal ODS, aby přehodnotila svůj dosavadní negativní postoj k velké koalici. Návrh koalice ODS a ČSSD je podle odpoledního vyjádření Paroubka reakcí na páteční prohlášení Václava Klause, že nehodlá jmenovat premiérem politika, který mu přinese návrh vlády založený na hlasech přeběhlíků. Právě s takovou vládou Paroubek kalkuloval.

Šéf ČSSD: Velká koalice na 2 roky není zradou na voličích

Velká koalice je podle šéfa ČSSD řešením, které sice on sám neupřednostňuje, ale je ochoten o ní jednat. Taková koalice by podle něho zajistila zemi stabilitu do příštích voleb.

Vyloučil také, že by se na takové vládě podílel jinak než jako vyjednavač. "Myslím si, že nemusím být nutně u každé formy vládnutí," řekl Jiří Paroubek. Prostor by prý dostali ostatní spolustraníci, on sám by zůstal předsedou sociální demokracie a předpokládá, že by zastával nějakou jinou ústavní funkci.

Dvouletou velkou koalici by bývalý premiér Paroubek nepovažoval za zradu na voličích, současně ale přiznal, že z jeho hlediska by to zrada byla, protože takovou variantu zavrhoval.

Členy předsednictva Paroubek zároveň informoval i o dalších variantách možného politického vývoje. Vedle koalice ODS a ČSSD jde o koalici ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených s tolerancí KSČM, úřednickou vládu, menšinovou vládu ČSSD a například duhovou koalici.

Lidovce a zelené předseda ČSSD vyzval, aby řekli, v čem je podpora současné komunistické strany nebezpečná. "Pokusíme se sepsat společné body jednotlivých programů ČSSD, zelených a lidovců," řekl již odpoledne. Lidovci a zelení ale vládu tolerovanou komunisty odmítají.

 

Právě se děje

Další zprávy