Paroubek chce mluvit do výměn velvyslanců

Eva Benešová
29. 4. 2009 14:00
Socialistům se nelíbí, že s nimi nominace na nové velvyslance nikdo nekonzultuje
Předseda ČSSD Jiří Paroubek
Předseda ČSSD Jiří Paroubek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté se ostře ohradili proti výměně velvyslanců v Paříži, Londýně a Moskvě. Tu navrhuje ministerstvo zahraničí. Socialisté tvrdí, že bude následovat výměna přibližně na dalších dvaceti postech.

"Požadujeme, aby s námi personální obsazení bylo konzultováno. Zástupce ve Velké Británii nemá potřebnou kvalifikaci ani znalosti, i nominace do Paříže je slabá, do Moskvy pak podivná," reagoval na informace o chystané výměně předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Podle Hospodářských novin by měl na místo v Londýně nastoupit současný velvyslanec v Izraeli Michael Žantovský, do Moskvy se pak má přesunout současný velvyslanec v USA Petr Kolář. Kdo má střídat velvyslance Francie politici ČSSD odmítají komenotvat.

ČSSD vyhrožuje další rošádou

Paroubek současně pohrozil, že pokud s nimi výměny nebudou konzultovány, může se stát, že jeho vláda velvyslance opět vymění. "I tak můžeme postupovat," přiznal. Tvrdí, že současná vláda jim výměnami zablokuje všechny diplomatické uzly.

Podle předsedy zahraničního výboru Jana Hamáčka (ČSSD) se plánuje výměna v několika zemích Afriky, Latinské Ameriky, ve Washingtonu, Pekingu, Izraeli nebo Etiopii.

Nominaci nového velvyslance navrhuje ministerstvo zahraničí, potvrzuje ji vláda a následně schvaluje prezident. Obvyklá doba nominace bývá čtyři roky. Může být ale libovolně prodloužena či zkrácena.

 

Právě se děje

Další zprávy