Tvrdík online: ČSSD komunisty do vlády nepřivede

Kateřina Eliášová
27. 4. 2009 14:24
Jaroslav Tvrdík odpovídal na dotazy čtenářů Aktuálně.cz
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sociální demokraté dnes představí podobu své kampaně do červnových eurovoleb. Současně už ale pracují na té pro předčasné podzimní volby.

Březnový pád vlády uspíšil datum, kdy se budou politici ucházet o hlasy voličů pro svůj možný vstup do Poslanecké sněmovny. Dohoda politických stran je zatím na datu 9. a 10. října.

Zákon o zkrácení mandátu současné sněmovny projednají poslanci na zasedání, které začíná už v úterý.

Jaroslav Tvrdík, kterého si ČSSD opětovně vybrala coby volebního manažera, už naznačil, jak by mohla kampaň oranžových vypadat. Stejně jako před loňskými senátními a krajskými volbami chtějí socialisté jezdit po celé České republice a svůj program vysvětlovat lidem na mítincích.

"Pevně věřím, že ve volbách získáme důvěru občanů a volby vyhrajeme. Dnes nám průzkumy předpovídají zisk 94 mandátů, pevně věřím tomu, že je možnost získat dokonce většinu v PS, tedy 101 mandátů. Komunisty do vlády v žádném případě nepřivedeme. Pro ČSSD stále platí usnesení bohumínského sjezdu," napsal Tvrdík v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

"V kampani představíme dva programové dokumenty - jeden se zaměřením na naší představu řešení ekonomické krize a druhý, obsahující představu ČSSD o dlouhodobém vývoji české společnosti, o programových prioritách a věcných cílech. Ani jeden z programů nebude obsahovat nic, co bychom v případě, že získáme důvěru občanů, nemohli splnit," prozradil Tvrdík.

Odpovězeno: 27. 04. | 13:08Autor: abigail

Otázka: dobry den, prosim, pane tvrdiku, jak moc bude kampan negativni a bude se navazet do ODS, je to zase zalozene na negaci ODS? nemelo by se myslet v dobe krize spise pozitivne? dekuji za odpoved

Jaroslav Tvrdík: ČSSD nikdy neměla jen negativní kampaně. Ohlédněte se například do kampaně k volbám do krajských zastupitelstev k 17. říjnu loňského roku a připomeňte si Program Naděje, který je mimochodem k dispozici na webových stránkách www.cssd.cz. K volbám do EP ČSSD představuje dokonce 3 programové dokumenty - jeden společný pro Evropské socialistické strany sdružené v PES, druhý o představě ČSSD k Evropě pod názvem Jistota a třetí - speciálně zaměřený na představu ČSSD o řešení ekon. krize. Ve volebních kampaních dáváme pozitivním poselstvím stejný prostor, jako kontrastním upozorněním na rizika programových dokumentů našeho hlavního konkurenta z ODS. A co je zásadní, na rozdíl od trapné kampaně o Jiřím Paroubkovi, poselství prezentované ze strany ČSSD o ODS nejsou osobní, urážející nebo hanlivé, ale vždy vycházejí z konkrétních programových dokumentů ODS, jako byla například Modrá šance, Smlouva s voliči a z ní vycházející např. poplatky u lékaře či privatizace nemocnic. Voliči si sami mohli za poslední 3 roky udělat názor, zda varovná volební kampaň ODS minus byla či nebyla pravdivá.

Odpovězeno: 27. 04. | 13:11Autor: damenico

Otázka: Dobrý den, pane Tvrdíku! Chtěl jsem se jen zeptat, jestli ČSSD bude své volební sliby i plnit? A také se chci zeptat, jestli neplánujete návrat na Ministerstvo obrany?

Jaroslav Tvrdík: ČSSD si zakládá na reálnosti svého volebního programu a splnění svých programových priorit. Voliči si mohou udělat názor například u poplatků u lékaře či zabránění privatizaci nemocnic či zařízení sociálních služeb, které jsme slíbili v již zmíněných krajských volbách. Naši hejtmani bez ohledu na to, v jaké koalici vládnou klíčová volební poselství plní. Návrat na MO neplánuji, nelze dvakrát vstoupit do téže řeky. Vojákům a občanským zaměstnancům armády přesto přeji mnoho úspěchů v jejich náročné práci.

Odpovězeno: 27. 04. | 13:14Autor: divák

Otázka: Troufnul byste si na rozhovor s Barbarou Tachecí? Nebo se jí bojíte?

Jaroslav Tvrdík: Jistě, troufnul. Je to bezesporu vždy výzva čelit výzvám kvalitního novináře.:-)

Odpovězeno: 27. 04. | 13:20Autor: David

Otázka: Nepřipravila se ČSSD svržením vlády o volební vítězství, zdá se mi , že ODS nabírá vítr do plachet i díky úspěšnému předsednictví EU. Bude se kampaň ČSSD lišit nějak pro volby do EP a PS? A co říkáte na negativní kampaň ODS cssdprotivam.cz nemůže to poškodit vaší stranu a nahrát hlasy ODS?

Jaroslav Tvrdík: Nepřipravila. Pevně věřím, že ve volbách získáme důvěru občanů a volby vyhrajeme. Dnes nám průzkumy předpovídají zisk 94 mandátů, pevně věřím tomu, že je možnost získat dokonce většinu v PS, tedy 101 mandátů. Byla by to ideální možnost dostát 100% svého volebního programu a nenechat se přitom vydírat "trpaslíky" typu Strany zelených, která dnes na 4 své poslance obsadila 4 ministerstva a hlavně brání rozvoji pro Českou republiku tolika důležitých priorit, jako je například výstavba a rozvoj jaderné energetiky. Co se týká kampaně cssdprotivam.cz nebojím se, že nám ublíží. Voliči nejsou hloupí a jak jsem již říkal, ani v kampani si nemůžete vymýšlet, tak , jak to činí ODS. Kampaň může být kontrastní či negativní, ale musí vycházet z konkrétních programových východisek či výroků a záměrů politické konkurence. Jinak je kampaň je hloupá s směšná, a to se ODS dnes daří.

Odpovězeno: 27. 04. | 13:22Autor: mihal

Otázka: Hoapodaření ODS je ve ztrátě, ČSSD i ODS chystají velké kampaně ... znamená to, že po volbách si strany v poslanecké sněmovně zase zvýší státní příspěvky ?

Jaroslav Tvrdík: ČSSD státní příspěvek považuje za dostatečný pro činnost politické strany její velikosti i pro vedení volební kampaně a zvýšení státního příspěvku nenavrhne a ani takový návrh nepodpoří.

Odpovězeno: 27. 04. | 13:23Autor: Anton Spelec

Otázka: Pane Tvrdiku, myslite, ze se da ochranit paroprase pred praseci chripkou?

Jaroslav Tvrdík: Zamyslete se sám nad sebou, svou kulturou a svým viděním světa. Je mi vás líto.

Odpovězeno: 27. 04. | 13:23Autor: Standa

Otázka: Raději rada. Čím míň tím líp. Aspoň toho tolik nezvoráš. ODS se utluče sama.

Jaroslav Tvrdík: Děkuji za radu, kéž by to tak bylo..:-)

Odpovězeno: 27. 04. | 13:26Autor: Petr

Otázka: Dobrý den. S kým plánuje ČSSD koalici v případě, že se stranami Kdú-Čsl a zelenými nedosáhne na většinu?

Jaroslav Tvrdík: Pevně věřím, že získáme 101 mandátů a ponese plnou odpovědnost k občanům ČR. V případě, že se tak nestane, tak budeme hledat takovou formu spolupráce, která nám umožní dostát svým závazkům k občanům. Nedopustíme zavedení školného, privatizace nemocnic a zdravotních pojišťoven či privatizaci důchodového systému. Kdyby se to nemělo podařit, raději další 4 roky v opozici.

Odpovězeno: 27. 04. | 13:27Autor: dotaz

Otázka: Prosim Vas, proc se Vam rika Luftjarda?

Jaroslav Tvrdík: Zeptejte se autora. Předpokládám, že kvůli své bývalé funkci prezidenta ČSA.

Odpovězeno: 27. 04. | 13:27Autor: petr

Otázka: Dobrý den, doufám, že po vyhraných volbách usednete do křesla ministerstva obrany? mate ještě takové ambice? Byl jste dobrý ministr,

Jaroslav Tvrdík: Děkuji, ale viz. výše.

Odpovězeno: 27. 04. | 13:33Autor: Arsen

Otázka: Dobrý den.
Hodláte v kampani ČSSD uplatnit své manažerské schopnosti, které jste získal při vedení a téměř zničení ČSA?

Jaroslav Tvrdík: Na mé schopnosti vést volební kampaň se zeptejte v sídle ODS na Jánském vršku, myslím, že 13 hejtmanů a 23 senátorů v posledních volbách nebyl špatný výsledek, mimochodem nejlepší ve 130 letech historie ČSSD. ČSA jsem nezničil, dva roky před mým příchodem dosahovaly ztrát v řádech stovek milionů korun a i dnes dosahují kladného hospodářského výsledku jen za cenu mimořádných rozprodejů svého majetku v řádech miliard korun. (catering, cargo, pozemky, hangáry, letecké motory, letadla...)Přepravce velikosti ČSA nemůže v dnešním globalizovaném světě letecké přepravy samostatně existovat, a proto je pro něj třeba najít privátního vlastníka - strategického partnera.

Odpovězeno: 27. 04. | 13:34Autor: Honza

Otázka: Pane Tvrdíku, pokud uspějete, přivedete do vlády i komunisty? Předpokládám, že ano, takže hlavní dotaz zní: nestydíte se?

Jaroslav Tvrdík: Ne, nestydím. Komunisty do vlády v žádném případě nepřivedeme. Pro ČSSD stále platí usnesení bohumínského sjezdu a kdybych měl být přesvědčen o pravdivosti vašeho názoru, nemohl bych vést volební kampaň ČSSD.

Odpovězeno: 27. 04. | 13:38Autor: Pavel

Otázka: Dobrý den. Jakou částku hodláte použít na uplacení voličů v těchto volbách. Plánujete 30 Kč navýšit ? Děkuji

Jaroslav Tvrdík: Myslím, že zbytečně zlehčujete názor lidí, kteří přišli ke krajským a senátním volbám v loňském roce. Svým hlasem nehlasovali jen pro zrušení poplatků, ale říkali také jasné a radikální NE pravicové, modročernozelené vládě Mirka Topolánka. Zkuste se sám(a) zamyslet nad tím, co všechno se této vládní sestavě podařilo. Počínaje antisociální reformou veřejných financí, přes ztrátu nezávislosti justice a policie až po privatizaci zdravotnictví... Lidé nejsou hloupí, věřte mi.

Odpovězeno: 27. 04. | 13:40Autor: petr

Otázka: mrzi me jak se vybiraji kandidati na poslance z regionálnich oblasti, naberou se tam novi lide a ti pak zarucuji prehlasovani ostatnich! je to spina, co si o tom myslite? a vite vubec o tom ze to tak chodi? dekuji

Jaroslav Tvrdík: Nemluvíte o ODS? ČSSD je demokratická strana a své kandidáty vybírá členská základna v tajných volbách, podobných praktik si u nás nejsem vědom.

Odpovězeno: 27. 04. | 13:44Autor: Zdeněk

Otázka: Dobrý den, vše nejlepší k svátku! Chtěl jsem se Vás zeptat, jestli Vaše kampaň bude spíše zaměřena na propagaci jednotlivých politiků, nebo spíše plošně jako jednotná ČSSD. ?

Jaroslav Tvrdík: Děkuji za přání. Kampaň bude primárně zaměřená na prezentaci programových priorit a centrálních lídrů ČSSD. Je to logické, v kampani se rozhoduje o budoucím premiérovi a budoucí vládě ČR. Jinak se však setkáte s našimi kandidáty na tisících mítinků po celé zemi. Podobně jako v krajských volbách se chystáme vsadit na osobní kontakt s lidmi a kampaň si poctivě odpracovat.

Odpovězeno: 27. 04. | 13:44Autor: Your Love

Otázka: Hello Mr.Tvrdik. Kolik cisel jste byl schopen dat u Libuse Barkove v dobe sve nejvetsi slavy? Vy jste byl se mi zda peknej kanec! Nebo jeste jste? A co na to Mrs.Tvrdikova?

Jaroslav Tvrdík: Nevycházejte z pomluv.

Odpovězeno: 27. 04. | 13:52Autor: nitramt

Otázka: 3 jednoduche otazky:
1) Je spatne vyhybat se danim, kdyz system je na prvni pohled nastaven tak aby se to vyplatilo?
2) Myslite si, ze jste chytrejsi nez ostatni lide, kdyz si osobujete prava zachazet s jejich penezi?
3) Proc si nemohu svobodne uzavrit zamestnaneckou smlouvu?

Jaroslav Tvrdík: At 1) ČSSD chce jednodušší, ale také spravedlivější daňový systém, než je ten současný. Rovnou daň považujeme za nespravedlivou a nesolidární. Podobně jako Barack Obama hodláme zvýšit daně skupinám nejbohatších (u měsíčního příjmu vyššího než je cca 90 - 100 tisíc Kč) a znovuzavedením společného zdanění manželů ulevit rodinám s dětmi.
At 2) Představujeme občanům ve svém programu naši alternativu vývoje české společnosti a je na občanech, zda půjdou volit ČSSD či zda zvolí představu jiné politické strany. Nemyslíme si, že jsme nejchytřejší, ale to jsou pravidla demokratické soutěže v demokratických zemích. Lepší společenský systém než zastupitelskou demokracii zatím nikdo na světě nevymyslel.
At 3) Podle mě můžete. Naší snahou však je, aby zákonik práce nastavil jasná a transparentní pravidla mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem.

Odpovězeno: 27. 04. | 13:55Autor: Richard

Otázka: Bude v kampani taky hlásat, jak jsou čeští politici, včetně ČSSD zkorumpovaní?? A že byl Rath kdysi pro poplatky ve zdravotnictví?

Jaroslav Tvrdík: V ČSSD na rozdíl od jiných politckých stran platí presumpce viny a má ji zakotvenou i ve svých stanovách. Politik, který by provinil skutek, ze kterého všechny politiky podezíráte, by z ČSSD musel okamžitě odejít. A to již ve stádiu důvodného podezření orgánů činných v trestním řízení. Co se týká Davida Ratha, své postoje veřejnosti již opakovaně vysvětlil.

Odpovězeno: 27. 04. | 13:59Autor: Karl von Bahnhof

Otázka: dobrý den, proč slibujete podporu těm, kterých se krize netýká?důchodci, nezaměstnaní, státní zaměstnanci...
Nechtěli byste raději podporovat firmy, aby lidé nepřicházeli o práci?

Jaroslav Tvrdík: Najděte si program ČSSD proti krizi na našich webových stránkách. ČSSD již pracovala na opatření proti dopadům krize v době, kdy Mirek Topolánek, Miroslav Kalousek či Martin Říman vůbec diskusi o krizi kritizovali jako šíření poplašné zprávy. Náš program se zaměřuje na pomoc firmám a na podporu hospodářského růstu, dají se vyjmenovat desítky našich opatření. Na rozdíl od ODS si však myslíme, že na krizi nesmí doplácet ti, kteří jí nezavinili.

Odpovězeno: 27. 04. | 13:59Autor: Otík Laffer ČSOBotka

Otázka: Ta vaše politická tlupa je neštěstím pro slušné lidi......

Jaroslav Tvrdík: Je to váš názor a já s ním nesouhlasím.

Odpovězeno: 27. 04. | 14:08Autor: Karel Pantůček

Otázka: dovedu si představit, jak se budou strany v kampani předhánět v neuvěřitelných slibech, co všechno komu dají a zaplatí. CSSD v tom bude určitě "nejlepší". Nemáte strach z toho, jak byste museli obrovsky zadlužit tuto zemi, pokud byste všechny své sliby opravdu chtěli splnit?

Jaroslav Tvrdík: V kampani představíme dva programové dokumenty - jeden se zaměřením na naší představu řešení ekonomické krize a druhý, obsahující představu ČSSD o dlouhodobém vývoji české společnosti, o programových prioritách a věcných cílech. Ani jednen z programů nebude obsahovat nic, co bychom v případě, že získáme důvěru občanů, nemohli splnit. Základním předpokladem při zpracování programových dokumentů, na kterých již dlouhou dobu pracujeme, je je věrohodnost. ČR nezadlužíme a o naší schopnosti vytáhnout zemi z krize a dosáhnout sociálního smíru a spravedlivého a sociálního rozvoje se lidé mohli přesvědčit při našem převzetí vlády od vlád ODS v druhé polovině devdesátých let.

Odpovězeno: 27. 04. | 14:09Autor: Marie Medová

Otázka: Dobrý den pane Tvrdíku, na rozdíl od ODS volí soc. demokraté do svého čela profesilnály, Vám osobně velice fandím a přeji Vám, aby volební kampaně byly úspěšné. M. Medová, Havlíčkův Brod

Jaroslav Tvrdík: Děkuji, srdečně zdravým Havlíčkův Brod..:-)

Odpovězeno: 27. 04. | 14:16Autor: Petr Koudelka

Otázka: Pane Tvrdíku, co si myslíte o účelovém spojení ODS s kýmkoliv, např. s komunisty při prezidentské volbě a na komunální úrovni v kontrastu s jejich nynější antikomunistickou kampaní? Mimochodem, v jejich NERVu je 7 bývalých komunistů...

Jaroslav Tvrdík: ODS nemá do kampaně po třech letech své vlády jediné věrohodné programové téma. Zavedení rovné daně, antisociální reformy, boj proti korupci, nezávislost justice a policie, vše skončilo totálním fiaskem. Účelový antikomunismus se jim proto zřejmě zdá jako nejvhodnější téma volební kampaně. Nevěřím, že jim někdo uvěří. Mimochodem, boj proti třídnímu nepříteli či strašení něčím, co ve skutečnosti neexistuje, je klasický znak všech totalit, včetně té komunistické. Jinak máte pravdu, ODS spolupracuje s komunisty v regionech, na centrální úrovni, v NERVU či všude tam, kde se jim to hodí. Komunisté se dle mého názoru nevyrovnali se svou minulostí a nedokázali se tranformovat do strany, se kterou je možné spolupracovat na vládní úrovni, ale žijeme v demokratické zemi, ve společenství demokratických a svobodných národů a komunismus je naštěstí navždy pryč.

Odpovězeno: 27. 04. | 14:19Autor: jaroslav krupka

Otázka: Ptát se Vás nebudu,po tom co předvádí ODS je to zbytečné.Tak s prominutím primitivní a sprostou volební agitaci jsem už dlouho neviděl a to ani v zahraničí.jen Vám a celé ČSSD ač nejsem váš volič poořeji hodně zdaru a úspěch v obou nadcházejících volbách.Doufám že budete mít dost poslanců v PS.

Jaroslav Tvrdík: Děkuji za přání a vám všem za dotazy. Budu moc rád, když všichni využijí nejenom práva klást dotazy všude, kde je to možné, včetně aktualne.cz:-), ale i svého ústavního práva rozhodovat o své budoucnosti ve volbách. A šťastnou ruku přeji i těm, kteří ČSSD případně volit nebudou, i když budu doufat, že takových bude menšina. Hezký den, Jaroslav Tvrdík.

 

Právě se děje

Další zprávy